ANASAYFA arrow right Güncel

Piyasalarda, seçim tedirginliği yaşanıyor

Piyasalarda, seçim tedirginliği yaşanıyor
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2023 / 21.07
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2023 / 21.08
Kahramanmaraş depremlerinden büyük zarar gören küçük esnafa bir darbede seçimler vurdu. Seçim sürecinde piyasalarda tedirginliğin hâkim olduğunu belirten esnaf, serbest piyasada doların 21-22 liradan işlem gördüğünü vurguladı

Seçimlerin 2. tura kalmasıyla birlikte piyasalardaki tedirginlikte gün yüzüne çıktı. Belirsizliğin sürmesi piyasaları baskı altına alırken, ekonomi politikalarında değişim olup olmayacağı merak ediliyor. Esnaf ise belirsizliğin bir an önce sona ermesini istiyor.

Belirsizlik arttı

Piyasalarda seçim tedirginliğinin yaşandığını söyleyen Söylemez Pasajı esnafı, “Seçimin ikinci tura kalması belirsizliği daha da artırdı. İnsanlar korkarak alışveriş yapıyor. Dolaysıyla şu an işlerde durgunluk yaşanıyor, bunun sonucu olarak da sıcak para piyasadan çekildi. Tüm alışverişler kredi kartı ile yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Pasajda alışveriş yapanların sayısında gözle görülür bir düşüşün yaşandığını kaydeden esnaf, “Kış ayları ve deprem sürecinde işlerde durgunluk vardı ama sonrasında işler açılmaya başladı ancak seçim sürecinde işlerimiz yavaşladı ve seçimlerin ikinci tura kalmasıyla işlerimiz tamamen durdu. 28 Mayıs’ta seçimlerin sonuçlanması ile önümüze bakmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Azak, “Resmi rakamlara göre 19,5 TL olarak gösterilen dolar serbest piyasada 21-22 liradan işlem görüyor. Uzmanlar tarafından doların 24-25 lirayı bulacağı söyleniyor. Bu da piyasaları çok tedirgin etti. Bankalar kredi vermiyor. Ekspertizden çıkan krediler bile durduruldu. Kapatılan nakit avanslar yeniden açıldı, ancak çekemiyoruz. Devalüasyon söylentilerinden korkuyoruz” açıklamasında bulundu.

En büyük sıkıntımız dolar kuru

Seçimlerin ikinci tura kalmasının sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken esnaf, “İşlemiz kötü, para kazanamıyoruz. En büyük sıkıntımız ise dolar kuru. Resmi rakamlara göre 19,5 TL olan doları serbest piyasada 22 liradan satın alıyoruz. O yüzden dövizin sabit kalmaması nedeniyle zarar ediyoruz. Tüm ürünlerimizi dolar olarak aldığımızdan zamları mecbur fiyatlara yansıtmak zorundayız” açıklamasında bulundu.

Ülkede her şey karaborsa

Ülkede her şeyin karaborsa olduğuna dikkat çeken esnaf, “Araba, motor veya dolar alacaksan karaborsadan alıyorsun. Her konuda tedirginlik yaşıyoruz. Çünkü işlerinin kepenklerini kaldırmak için para kazanmamız lazım. Para kazanamazsanız işlerinin giderlerini karşılayamazsınız. Ekonomi bu şekilde devam ederse doların seçimlerden sonra daha da yükseleceğini düşünüyoruz” dedi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *