ANASAYFA arrow right Güncel

Refah payının olacağı bir toplu sözleşme görüşmesi bekliyoruz

Refah payının olacağı bir toplu sözleşme görüşmesi bekliyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Büro Memur-Sen Gaziantep Şubesi 5’inci Toplu sözleşme dönemine ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Büro Memur-Sen Gaziantep Şubesi 5’inci Toplu sözleşme dönemine ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda üyelerin görüşlerinin yanı sıra Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan 2020-2021 döneminde talep edilecek mali, özlük ve sosyal taleplerin değerlendirilmesi ve toplu sözleşme kanununun yeniden revize edilmesi gerektiği ve toplu sözleşme kanununda çalışanın lehine düzenlemeler yapılması gerektiği konuşuldu.
Toplantıda konuşan Büro Memur Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, “2020-2021 toplu sözleşme görüşmelerinin verimli geçmesine, memurlara mali ve sosyal haklarında iyileştirmelerin olacağına, devletimizin memurlarını enflasyonun altında ezdirmeyeceğine, resmî enflasyon oranlarının üzerinde ve artı refah payının olacağı bir toplu sözleşme görüşmesi olmasını bekliyoruz” dedi.
Kamuda sözleşmeli
istihdam son bulmalı
“Kamuda tek istihdam şekli kadrolu olmalı; sözleşmeli istihdam son bulmalı diyoruz” ifadelerini kullanan Başkan Borazan, “Sözleşmeli istihdam kaldırılıncaya kadar; Mevcut bütün sözleşmeliler arasındaki izin, sosyal hak ve tazminatlar eşitlenmeli. 3600 ek gösterge, tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli; kadro ve derece sınırlamaları kaldırılmalı. 4688 Sayılı Toplu Sözleşme Kanunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyumlu hale getirilmeli. Hem masa, hem de yasa daha adil bir toplu pazarlık düzeneğine kavuşmalı. Kamu görevlilerinin bütçeden aldığı pay artmalı, Enflasyon farkı 6 aylık dönemlerde değil, Eşel Mobil sistemine göre verilmeli. Kamuya personel alım sisteminde karşılaşılan sorunların da artık giderilmeli. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının tüm kurumlarda açılması gerekiyor” diye konuştu.
Fiili hizmet zammının kapsamının
genişletilmesi gerekiyor
Fiili hizmet zammının kapsamının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Borazan, “KİT’lerde sicil uygulamasına son verilmeli; bir defaya mahsus olmak üzere başarı ücreti oranı olan yüzde 8 temel ücrete eklenmeli. KİT’lerde fazla çalışma ücreti ödenmesinde 30 saat sınırlaması kaldırılmalı, fazla çalışmaya karşılık; ücret veya izin kullanılmasına imkan sağlanmalı. Emekliye ayrılan kamu görevlileri, aile yardımı ödeneği almaya devam etmeli. Gelir Vergisinde oran yüzde 15’de sabitlenmeli. Kamu görevlilerine, emeklilerde olduğu gibi dini bayram ikramiyesi verilmeli. Bayramlarda görev yapan personele fazla mesai verilmeli; fazla mesai ücretleri günün şartlarına göre belirlenmeli” şeklinde konuştu.
Devlet memurlarına siyaset
ve grev hakları tanınmalı
Büro Memur Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, konuşmasına şöyle devam etti: “Harcırahlar, günün şartlarına göre yenilenmeli, harcırah ve gündelik gibi haklar bütçe kanunuyla değil toplu sözleşme hükümleriyle belirlenmeli. Kamu görevlileri il içi veya il dışı hastalık ve tedavilerinde refakatçi oldukları süre izinden sayılmalı. İzinler iş günü esasına göre verilmeli. Kamu personel sisteminde sıkıntı olan performans, rotasyon gibi uygulamalara son verilmeli. Mazerete dayalı tayin talepleri öncelikli olarak değerlendirilmeli. Devlet memurlarının siyaset ve grev hakları tanınmalıdır.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *