ANASAYFA arrow right Güncel

Sakçagözü ve Yesemek faylarında deprem riski

Sakçagözü ve Yesemek  faylarında deprem riski
YAYINLAMA: 19 Ağustos 2024 / 18.31
GÜNCELLEME: 19 Ağustos 2024 / 18.31

Antep, diri fay hatlarının yoğun olarak bulunduğu bir bölgede yer alıyor

Gaziantep’te Sakçagözü ve Yesemek fay hatlarının kırılmadığını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz, ‘’Bu fayların bağlı olduğu Ölü Deniz fay hattı ile ilgili detaylı bilgiler yok. Dolayısıyla Sakçagözü ve Yesemek fay hatlarında meydana gelecek bir depremde Gaziantep’te etkilenecek. Ancak 6 şubat depremindeki gibi büyüklükte deprem olacağını beklemiyoruz’’ dedi.

Narlı fay hattı kırıldı

6 şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapılan saha çalışmaları sonucunda Narlı fayının kırıldığı tespitini yaptıklarını ifade eden Yılmaz, ‘’ODTÜ Jeoloji Mühendisleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdil Bozkurt’un Narlı fayı ile ilgili çalışması tüm dünya tarafından kabul görmüş bir dergide yayınlandı. Makalede Narlı fayının kırılıp 3 kilometre gibi bir hızla Doğu Anadolu fayına çarpması sonucunda bu fay hattı da kırılıyor’’ tespitini yaptı.

Böylesi bir ortama yapılan açıklamalara dikkat edilmesi lazım

Yılmaz, ‘’Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir hocamızın çalışması önemli. Sadece çalışma ile ilgili bir şeyler söylenmiş ama herhangi bir makalede yayınlanmamış. Bu çalışma bir makale şeklinde yayınlanırsa bizim içinde önemli bir veri olur. 6 Şubat depremi üzerine bölgede ciddi araştırmalar yapılıyor. Dolayısıyla göreceli olan bazı şeyler değişebilir. Yapılan çalışmaların hakemli dergilerde yayınlanması lazım ki kabul edilsin. Hakemli dergiler tarafından kabul edilmeyen herhangi bir çalışmayı alıp ‘Bu böyle olacak’ denilmesi çok yanlış. Böylesi bir ortama yapılan açıklamalara dikkat edilmesi lazım’’ şeklinde konuştu.

Antep, diri fay hatlarının yoğun olarak bulunduğu bir bölgede yer alıyor

Gaziantep’in diri fay hatlarının yoğun olarak bulunduğu bir bölge içerisinde yer aldığını kaydeden Yılmaz, ‘’Şehrin altında herhangi bir diri fay hattı yok ancak Nurdağı ve İslahiye gibi ilçelerin yanı sıra Suriye ve Kilis taraflarında diri fay hatları mevcut. Bunlar kırıldığında kente mutlaka bir etkisi olacak. Ama bu etkinin sınırlı olacağını öngörüyoruz. 6 şubat depremi gibi olmayacak’’ ifadelerini kullandı.

Aynı durum Nurdağı ve İslahiye’de de söz konusu

Yılmaz, ‘’Net olmamakla birlikte Yesemek fay hattının 7 büyüklüğünde ve Sakçagözü ise 6 büyüklüğünde deprem üretebilir. Osmanlı arşivlerine göre 1800’lü yıllarda Yesemek fay hattında bir deprem olduğu yazıyor. Bu seğmentin yeni betonarme yapılara çok etki edeceğini düşünmüyorum. Eski yapılar yığma yapılardan oluşuyordu. 6 şubat depreminde eski ve yığma yapıların yıkıldığını gördük. Aynı durum Nurdağı ve İslahiye’de de söz konusu’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *