ANASAYFA arrow right Güncel

Sayıştay raporları, devletin malının deniz olduğunu bir kez daha ortaya koydu

Sayıştay raporları, devletin malının deniz olduğunu bir kez daha ortaya koydu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.10
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.10
Sayıştay, yeni bütçe görüşmeleri öncesi TBMM’ye gönderdiği raporlardan birinde devlet kaynaklarının özel şahıs ve bizzat kamu kurumları tarafından nasıl elele verilerek talan edildiğini ortaya koydu.
Sayıştay, yeni bütçe görüşmeleri öncesi TBMM’ye gönderdiği raporlardan birinde devlet kaynaklarının özel şahıs ve bizzat kamu kurumları tarafından nasıl elele verilerek talan edildiğini ortaya koydu. Sayıştay’ın 2013 dış denetim raporunda, kıyılardan kamuya bırakılan taşınmazlara, otoparklardan özel hastane masraflarının devlete ödettirilmesine değin talanda “kamu-özel sektör birlikteliğine ilişkin çarpıcı örnekler yer aldı.
Sayıştay 2013 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nu TBMM’ye gönderdi.
Raporun “Terki Yapılan Hazine Taşınmazlarının Amacına Aykırı Olarak Kullanılması” bölümünde hazine arazisi üzerinden yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükler şöyle sayıldı:
“-3194 sayılı İmar Kanunu‟na göre park ve yeşil alan olarak kullanılması amacıyla belediyeler lehine bedelsiz terk edilen hazine taşınmazlarından bazılarının terk amacınaaykırı olarak ticari amaçlı kullanıldığı, bu durumun tespiti halinde ise herhangi bir yaptırımın uygulanmadığı tespit edilmiştir.
-Bu taşınmazlar tekrar Maliye Bakanlığı adına tescil edilmeli ve taşınmazın usulsüz kullanımı sonucu elde edilen gelirler, genel hükümler uyarınca malik idare olan Maliye Bakanlığı tarafından ilgililerinden talep edilmelidir.
-Denetimler sonucunda, yeşil alan, park ya da meydan olarak kullanılmak üzere belediyeler lehine terk edilen taşınmazlara ilişkin olarak, terkli taşınmazların, amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının milli emlak birimlerince rutin olarak kontrol edilmediği,
-İmar planı değiştirilerek ya da değiştirilmeksizin ilgili belediye tarafından terk amacına aykırı olarak kullanıldığı tespit edilen taşınmazların, Hazine adına tescillerinin yapılmadığı,
-Bu taşınmazlardan bazılarının ilgili belediyelerce yetkisiz Şekilde başka kurumlara devredildiği,
-Belediyeler ya da devir yapılan kurumlar tarafından bu taşınmazlardan bazılarının ticari amaçla üçüncü kişilere kiraya verildiği,
-Bazı taşınmazların ticari amaçla üçüncü kişiler tarafından işgal edildiği,
-Defterdarlıklar tarafından tespit edilen terk amacına aykırı kullanımlara yönelik olarak, üçüncü kişilerden haksız gelir talebinde bulunulmadığı tespit edilmiştir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *