Depremin ekonomik maliyetinin 100 milyar doları aşabileceği belirtilirken, iktidar, bu maliyeti karşılamak için ilk adımı attı ve şirketlere tek seferlik yüzde 10 ek vergi getirildi. İş dünyası sürpriz olarak yorumladığı ek vergiye tepkili.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan bazı borçların yapılandırılmasına yönelik yasa teklifine eklenen vergi, şirketlerin yararlandığı istisnalar üzerinden alınacak.
Buna ek olarak iştirak kazancı istisnası ile yurtdışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden yüzde 5 ek vergi hesaplanacak. Bunun yanı sıra başka bir önerge ile yasa kapsamında matrah ve vergi artırımları ile ilgili beyannamelerden bin lira damga vergisi alınması ve bu verginin indirim hesaplanmasında dikkate alınmaması da öngörüldü.
Depremden etkilenen 11 il ile Sivas’ın Gürün ilçesindeki mükellefler kapsam dışında.
Yeni verginin detayları şöyle:
90 ile 100 bin şirketin ek vergi ödemesi bekleniyor.
İlk taksit nisan ayı ikinci taksit ise ağustos ayında ödenecek.
Ek vergi, gider ve indirim olarak dikkate alınmayacak ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyecek.
Tahsil edilen ek vergi, genel bütçe geliri olarak kaydedilecek. Mahalli idarelere verilecek payların hesabında dikkate alınmayacak.