ANASAYFA arrow right Güncel

Sokaklarda bekçi düdüğü duyacağız

Sokaklarda bekçi düdüğü duyacağız
YAYINLAMA: 09 Nisan 2026 / 18.44
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2026 / 18.44

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi gerekli durumlarda 56 saate kadar artırılabilecek. Bekçiler, şüphe durumunda kişiler üzerinde el ile dıştan yoklama yapabilecek ve araçların dışarıdan görünen bölümlerini kontrol edebilecek, ancak üst ve araç araması yapamayacak.

Çarşı ve mahalle bekçileri gerekli hallerde haftalık 56 saate kadar çalışabilecek. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Çalışma Usul ve Esasları ile Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çalışma süresi 56 saate kadar çıkabilecek

Yeni düzenlemeye göre bekçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlendi. Ancak personel yetersizliği, görev yoğunluğu ve asayişin gerektirdiği durumlarda bu süre, vali onayıyla en fazla 56 saate kadar artırılabilecek.

Fazla çalışma gerektiren durumların sona ermesi halinde ise ek mesai süreleri personelin istirahat süresine eklenecek.

Bekçilerin günlük çalışma saatleri, esas olarak güneşin batışından doğuşuna kadar olan zaman dilimini kapsayacak şekilde düzenlenecek.

Olağanüstü hal, terör olayları, toplumsal olaylar, doğal afetler, salgın hastalıklar ve benzeri durumlarda ise Bakan onayıyla gündüz saatlerinde de görev yapabilecekler.

Devriye ve görev kuralları netleşti

Yeni yönetmelikte devriye görevlerine ilişkin detaylar da yer aldı. Buna göre:

Devriyeler en az iki kişiden oluşacak

Kıdemli personel amir sıfatıyla sağda yer alacak

Bekçiler görev sırasında silahlarını yalnızca tehlikeli durumlarda kullanacak

Suçun önlenmesi amacıyla zaman zaman düdük çalınacak

Araçlı devriyeler ise genel kolluk kuvvetlerinin nezaretinde gerçekleştirilecek.

Bekçiler üst araması yapabilecek mi?

Durdurulan kişinin üzerinde veya aracında silah ya da tehlike oluşturabilecek bir eşya bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, bekçiler zarar verilmesini önlemek amacıyla kişi üzerinde el ile dıştan yoklama yapabilecek. Araçların ise sadece dışarıdan bakıldığında içerisi görünen bölümleri kontrol edilebilecek. Bekçiler, bu amaçla üst ve araç araması yapamayacak. sputnik

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *