ANASAYFA arrow right Güncel

Sorunların son bulması için yargılamaların kısa sürede sonuçlandırılması lazım

Sorunların son bulması için yargılamaların kısa sürede sonuçlandırılması lazım
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2023 / 00.04
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2023 / 00.04
Av. Erdal Emir, gerekli desteğin verilmemesi halinde adliye ile avukatların mağduriyetinin devam edeceğinin altını çizdi.

Yaşanan sorunların son bulması için yargılamaların daha seri daha kısa sürelerde sonuçlandırılmasının elzem olduğunu sözlerine ekleyen Emir, “Adliyelere yeterli ve nitelikli personel temin etmenin yanı sıra kanunlarda değişiklik yaparak taraflara verilen süreleri ve adli tatil süresini kısa tutarak vatandaşın adalete erişimini ve hakkını bir an önce teslim etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Avukatların zorlu süreci atlatması için Adalet Bakanlığı ve TBB elini taşın altına koymalı
“Vatandaşın hakkının geç teslim edilmesine paralel olarak avukatların kazancına erişim süresi de uzuyor” diyen Emir, “Ne yazık ki geleneksel hale gelen yargılama sonunda ödenen avukatlık ücretleri de depremden nasibini aldı. Yargıda sürelerin durduğu tarihte avukatların işleri ve kazançları azalmasına karşın tüm giderleri katlanarak çoğaldı. Bu konuda avukatlara gerek vergi muafiyeti yahut ödeme kolaylığı ya da maddi destek sağlanması gerekirken, bu iyileştirmeler yapılmadı. Dolayısıyla da avukatların bu zorlu süreci atlatabilmeleri için Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği elini taşın altına koyarak gerekli destekleri sunmaları gerekir” dedi.

Av. Emir, “6 Şubat günü ilimiz çevresinde meydana gelen depremin artçıları adliyelerimizde devam ediyor. İnsanlar depremin olumsuz etkilerini üzerinden atmaya başlamış iken, adliyelerde işlerin ilerlemeyişi, hak aramanın zorlaşması, yargılama sürelerinin uzaması, cezaların işlevini yitirmesi, tahsilatların güçleşmesi depremi tekrar tekrar yaşatıyor” diye konuşma gerçekleştirdi. 

Emir, “Yaşanan deprem nedeniyle ilimizi de kapsayan 11 ilde uygulanan Olağanüstü Hal kapsamında yargı alanında alınan tedbirlere ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği aciliyeti olan tutuklu dosyalarda dahil olmak üzere duruşma, keşif, icra gibi tüm adli işlemler 2 ay süre ile 6 Nisan tarihine kadar ertelendi” hatırlatmasını yaptı.
Duruşmanın ertelenmesi vatandaşın mağduriyetine yol açıyor
Ertelenen süre içerisinde yapılması gereken tüm adli işlerin 6 Nisan tarihinden sonraya tehir edildiğini kaydeden Emir, “Özellikle de duruşmalar için yeniden planlanan tarihler; deprem, Ramazan Bayramı, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri, Kurban Bayramı ve adli tatilin (20 Temmuz -1 Eylül tarihleri arası) araya girmesi nedeniyle Eylül ayından sonrasına erteleniyor. 2022 yılının aralık ayında duruşması olan bir vatandaşın sonraki duruşma tarihi ortalama altı ay sonraki bir tarihe tekabül ediyor. Bu durum vatandaşın mağduriyetine yol açarken aynı zamanda adalete olan inancını zedeliyor” şeklinde konuştu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *