ANASAYFA arrow right Güncel

Sulh Ceza Mahkemelerine sevk edilen dosyaların yüzde 80’i uyuşturucu

Sulh Ceza Mahkemelerine sevk edilen  dosyaların yüzde 80’i uyuşturucu
YAYINLAMA: 18 Eylül 2025 / 18.22
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2025 / 18.22

Antep, uyuşturucunun merkezi haline geldi… Fuhuş, yağma ve uyuşturucu madde ticareti gibi suçlarda artış var

Av. Hasan Boran, ‘’Son dönemde günümüzün vebası haline gelen uyuşturucu madde ticareti en kolay para kazanma yöntemlerinden biri oldu. Kullanım yaşı 10-12’ye kadar düşmüş. Vatan, Güneş ve Hacıbaba gibi mahalleler uyuşturucunun merkezi haline gelmiş. Sulh Ceza Mahkemelerine sevk edilen dosyaların yüzde 80’i uyuşturucu suçundan geliyor. Bu da Antep’in, uyuşturucu merkezi haline geldiğini gösteriyor’’  dedi.

Sentetik bazlı uyuşturucu maddeler çocukları ve gençleri hayattan hızla koparıyor

Güvenlik güçlerinin uyuşturucu ile yoğun şekilde mücadele ettiğine dikkat çeken Boran, “Mücadeleye rağmen uyuşturucu madde ticareti suçunun ve kullanma suçunun hızla artmasının önüne geçilemediğini, Özellikle sentetik bazlı uyuşturucu maddeler çocukları ve gençleri hayattan hızla koparıyor’’ ifadelerini kullandı.

Kapkaç, fuhuş, yağma ve uyuşturucu madde ticareti gibi suçlarda bir artış olduğunu görüyoruz

Günümüzde suç oranlarının sadece uyuşturucu madde ticareti ile artmadığına dikkat çeken Boran, ‘’Merhum Süleyman Demirel, ‘Enflasyon ne kadar artarsa ahlaksızlık da o kadar artar’ demiş. Enflasyon arttıkça insanların alım gücü düşüyor, işsizlik artıyor. Bunların sonucunda ise sosyal yozlaşma baş gösteriyor. Yani insanlar kolay yoldan para kazanmaya veya zengin olmaya çalışıyor. 2004-2005 yıllarında olduğu gibi kapkaç, fuhuş, yağma ve uyuşturucu madde ticareti gibi suçlarda bir artış olduğunu görüyoruz’’ şeklinde konuştu.

İnsanlar hem kendilerine hem de çevresine tahammül edemiyor

Basit ve adi suçlar olarak değerlendirilen kavga, yaralama, aile içi şiddet gibi olaylarda ekonomik krize bağlı olarak bir artış olduğunu sözlerine ekleyen Boran, ‘’İnsanlar hem kendilerine hem de çevresine tahammül edemiyor. Ekonomik kriz nedeni ile aile içi şiddet ve boşanmalarda da artış olduğu gerçeği ortadadır. Kısa bir örnek vermek gerekirse İlimizde sadece trafikte yaşanan bir tartışmadan dolayı taksi durağı tarandı, olayla alakası olmayan bir taksici hayatını kaybetti. Bu da ekonomik krizin yansımalarının sonucudur’’ açıklamasını yaptı.

İnfaz Yasası’nın sürekli değişmemesi ve bir süreklilik arz etmesi gerekiyor

Ekonomik krize bağlı olarak ülkemizde antidepresan kullanımının arttığının altını kalın harflerle çizen Av. Boran, ‘’Antidepresan kullanımını arttığını reçete ve eczane satışlarına baksak görebiliriz. Hukuki yönden bakarsak bu ilaçları el altından uyuşturucu madde olarak da satıyorlar. Kişi bu ilacı doktora yazdırıyor, belli bir ücret karşılığında satıyor. Suçla mücadelede herkes cezaların miktarının yetersiz olduğunu ileri sürmektedir, oysa ceza miktarlarından ziyade İnfaz Yasası’nın sürekli değişmemesi ve bir süreklilik arz etmesi gerekiyor. Bugün mahkumların hepsinde her gün af çıkacağı veya infaz yasasının değişeceği beklentisi mevcut. Koyulacak yasalar ile kişinin ceza alsam da nasıl olsa yatarı yok algısının ortadan kaldırılması gerekiyor. Örneğin kişi kavga ettiğinde hapiste yatacağını bilmeli’’ dedi. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *