Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler Gaziantep merkezdeki esnafı dolaylı olarak etkiledi. Depremler sonrasında kente yerli-yabancı turistler uğramaz oldu. O nedenle yerli-yabancı turistin gelmemesinden tarihi Bakırcılar Çarşısı’da nasibini aldı. Çarşı’da in-cin top oynuyor. İşleri yüzde 90 civarında düşen esnaf ise müşterinin yolunu gözler oldu.
Satışlarımız yüzde 90 düştü
Ali Atilla Tayşi, “Gaziantep merkez çok zarar gören bir yer olmadı ama Nurdağı ve İslâhiye ilçelerimiz zarar gördü. 15 Mart tarihi itibariyle sezonumuz açıldı. Ancak deprem nedeniyle henüz hiçbir şey yok. Gaziantep bunu hak etmiyor. Şu anda satışlarımız yüzde 90 düştü. Çünkü daha çok yerli-yabancı turistlere hitap ediyoruz. Onlarda gelmeyince satışlarımızda düşüş var” diye konuştu.
Hakikaten depremin etkileri çok fazla oldu
Ekrem Tayşi, “Hakikaten depremin etkileri çok fazla oldu. Zaten deprem korkusuyla yerli ve yabancı turistler gelmiyor. Ortalığın bir sakinleşmesi gerekiyor. Pandemi ile başlayan felaketler deprem ve sel ile devam etti. Kazançlar düştü, ama giderlerimiz devam ediyor. Giderleri öz sermayemizden karşılıyor. Dolayısıyla kredi değil, hibe desteği verilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Giderleri karşılamak için kredi kartına yükleneceğiz
15 yıldan çarşı da esnaflık yaptığını söyleyen Mesut Keklik, “İşlerimizin durgun olması normal. İnsanlar halen depremin şokunu üzerinden atamadı. Geçen yıl bu zamanlarda iğne atsan yere düşmeyen çarşımızda şu anda bir yaprak bile kımıldamıyor, in-cin top oynuyor. Yüzde 10 dolaylarında satış yapıyoruz. Giderleri karşılamak için kredi kartına yükleneceğiz” şeklinde konuşma yaptı.
Çarşının sessizliği her şeyi ortaya koyuyor
İmdat Göçer, “İşlerimiz geçen yıl bu zamanlarda iyiydi, ancak şu anda işler çok sakin. Çarşının sessizliği her şeyi ortaya koyuyor. Depremden dolayı ne yerli ne de yabancı turist geliyor. O yüzden satışlarımız yüzde 100 düştü desek abartmış olmayız. Çünkü dükkânda boş boş oturuyoruz, sadece vakit geçiriyoruz. Satışlarımız yok, fakat giderlerimiz sürüyor. Bu zorlu süreçte herhangi bir destek alamadık. Bu dönemde esnafa yardım elini uzatmaları, kira, elektrik ve su faturalarının karşılanması gerekiyor. Bunların yanı sıra esnaf başına 150-200 bin TL nefes hibe desteği verilmesi lazım” çağrısını yaptı. Özer Karınca