ANASAYFA arrow right Güncel

Tembel ve eğitimden uzak bir nesil yetişiyor

Tembel ve eğitimden uzak bir nesil yetişiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.54
LYS sonuçlarının açıklanmasıyla Gaziantepliler büyük hayal kırıklığı yaşadı... AKP Genel Başkan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, Gaziantep’in bir milyon 800 bin nüfusunun üçte birinin hiç okula gitmemiş olduğunu söyledi


Geçtiğimiz yıl LYS’de 80'inci olan Gaziantep, bu yıl 81'inci sıraya gerileyerek son sırada yer aldı. Gaziantepliler’in eğitimde başarı beklentisi LYS'nin açıklanmasıyla birlikte hüsrana dönüştü. LYS sonuçlarına göre Gaziantep MF’de 61'inci, TM’de 76'ıncı, TS’de ise 81'inci oldu. Gelinen noktada temel endişe, tembel ve eğitimden uzak olarak yetişen gençlik.

Eğitimdeki başarısızlık
görmezden geliniyor
Eğitimde başarı olgusu üzerine konuşan vatandaşlar, Gaziantep’te eğitim seviyesinin yükselmesi için herkesin taşına altına elini koyması gerektiğini ifade etti. Gaziantepli gençlerin büyük çoğunluğunun eğitim hayatlarını ilköğretim ya da lisede bırakarak mesleğe atılmış olduğu gözlendi. Tembel ve eğitimden uzak bir nesil yetiştiğini belirten Gaziantepliler, yıllardır eğitimde başarısızlığı kabullendiklerini söylediler.

Eğitimde başarıyı
yakalamak bir süreç işidir
İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, başarısızlığın nedenlerini araştıracaklarını dile getirdi. Serin, " İlimiz MF puan türünde 61'inci olmuştur. İlimiz geçen yıl TM puan türünde 77'inci iken bu yıl 76'ıncı oldu. TS puan türünde ise geçen yıl 80'inci iken bu yıl 81'inci olmuştu. Geçen yıllara göre MF (Matematik-Fen) puan türünde ve TM (Türkçe-Matematik) puan türünde daha başarılı olmamıza rağmen, TS (Türkçe-Sosyal) puan türünde istenilen başarıyı yakalayamadığımız gözlemlendi. Ancak unutulmamalıdır ki; eğitimde başarıyı yakalamak bir süreç işidir." dedi.

Şehir tıkanmış vaziyette

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, LYS'deki başarısızlığı ise göçe bağladı. Gaziantep’in yıllardır eğitim başta olmak üzere birçok alanda tahrip edildiğini ifade eden Çelik, Kilis’in LYS’de ilk sırada yer almasını da yine nüfusa bağladı. İstanbul’un LYS’de 41. sırada yer aldığına vurgu yapan Çelik, başarısızlığın nedenleri ve yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: "Sebep şudur; Gaziantep’in bir milyon 800 bin nüfusunun üçte biri hiç okula gitmemiş. İnsanlar okuma-yazmayı halk eğitim merkezinin açtığı, sivil toplum örgütlerinin açtığı kurslarda öğrenmişler. Gaziantep nüfusunun dörtte üçü merkezde oturuyor. Maalesef yılların ihmaliyle birlikte şehir tıkanmış vaziyette. Park alanı, eğitimi alanı, okul alanı bırakılmamış.”

Çelik, “İlçelerde derslik başına düşen öğrenci 20 iken burada 70-80’i buluyor. Sadece Dülük Baba Mahallesi'nde 2 bin 800 bin metrekarelik alana 4 trilyonluk istimlak yapıldı. Ve orada onlarca evin yıkılması gerekiyor. Gaziantep’te başarılılar iyi başarılıdır, başarısız olanlar da çok başarısızdır. Başarısız sayısı çok fazla olunca bu ortalamayı aşağıya doğru çekiyor” diye konuştu.
Gaziantep, birinci, ikinci
üçüncü sıraya gelemez
Başarı için önce fiziki alt yapının tamamlanması gerektiğini kaydeden Çelik, "Bir yılda Gaziantep’in eğitimine yapılan yatırım 300 trilyon Türk lirasıdır. Fiziki alt yapı yapılıyor. Milletvekillerimiz ve valimiz bir araya geldik. Bir saat bu durumu konuştuk. Gaziantep’te bu başarısızlığı ortaya çıkaran faktörleri inceleyip, üstüne gideceğiz. Gaziantep aldığı göç potansiyeliyle birinci, ikinci, üçüncü sıraya kısa sürede gelemez. Bunu asla beklemeyin. Ama Gaziantep’in hak ettiği sıralar buralar mı? Elbette değil. Gaziantep ortalarda bir yerde olursa bu iyi bir yerde. Gaziantep’te bireyselde bir problem yok. İlk binde 43 kişi var. Bu önemli bir başarıdır. Tahrip kolaydır. Yıllarca tek bir sosyal tesis ve alan bırakmadan bu şehir sömürülmüş. Yılların tahribatını gidermeye çalışıyoruz. Bu da kolay olmuyor” dedi.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *