ANASAYFA arrow right Güncel

Test sayısı arttıkça salgının boyutları da anlaşılmaktadır

Test sayısı arttıkça salgının boyutları da anlaşılmaktadır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Sekreteri Doğan Eroğulları, testi negatif çıksa bile radyolojik görüntü ve klinik bulgusu
Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Sekreteri Doğan Eroğulları, testi negatif çıksa bile radyolojik görüntü ve klinik bulgusu tamamen koronavirüs ile uyumlu vakaların olduğunu söyledi

Türkiye’de yurt dışı temasları olan vakaların izole edilmesi gerektiği halde izole edilmemesini eleştiren Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Sekreteri Doğan Eroğulları, “Ülkemizde kısıtlı sokağa çıkma yasağına gidildi. Belli yaş aralığında olan insanların dışarıya çıkması yasaklandı. Şehirlerarası seyahat edilmesi kısıtlandı. Fakat bazı önlemlerde geç kaldık” dedi.

Koronavirüs, ülkemize ilk geldiği günde özellikle yurt dışı temasları olan vakaların salgının yayılmaması için toplum içerisinde izole edilmesi gerekiyordu. Daha fazla önlem alınması gerekiyor. Bunun dışında ilaç temini ve tedavilerin uygulanmasında hastanelerin hazırlıkları bakımında iyi noktadayız. Fakat bu anlamda biraz daha çaba sarf etmemiz gerekiyor. Özellikle yapılan test sayıları ilk başlarda çok azdı. Test sayıları arttıkça salgını boyutları da anlaşılmaktadır” dedi.
‘Alınan tedbirlere uyup uyulmadığı
sıkı takip edilmeli’
Eroğulları, “Önlemlerin uygulanması konusunda biraz daha ciddi, biraz daha takipçi olunması gerekiyor. Çünkü 20 yaş altının ve 65 yaş üstünün sokağa çıkmaması yönündeki tedbirlere maalesef uyulmadığını görüyoruz. Özellikle kenar mahallelerde hayat normal şartlarda devam ediyor gibi algı var. Ayrıca eğitime ara verilmesiyle tatil dönemi gibi bir algı yaratıldı. Bu anlamda bu tedbirleri alırken, takibinin iyi yapılması ve uyulup uyulmadığını iyi denetlememiz lazım” ifadelerinde bulundu.
‘Maskelerin ulaşımı
kolaylaştırılmalı
Tedbir için uygulamaya konulan maske zorunluluğunda insanların maskeye ulaşması için ulaşımının hızlandırılması ve kolaylaştırılması gerektiğine de değinen Eroğulları, aynı duyarlılığın sağlık çalışanları için gösterilmesi ve sağlık ekipmanları konusunda mağduriyet yaşanmaması gerektiğini söyledi. “Yapılan testler negatif çıksa bile radyolojik görüntü ve kliniği tamamen koronavirüs ile uyumlu bir sürü vaka var. Bu anlamda onları da korona kabul etmek gerekiyor” dedi.
‘Üç sağlık örgütü pandemi
kuruluna dahil edilmeli’
Eroğulları, son olarak şunları söyledi: “ Türkiye çapında ilk pandemi kurulu ve İl Umumi Hıfzıssıhha kurulu bu salgın sürecini yönetmekte çok önemli bileşenler. Fakat bununla ilgili maalesef Tabip Odası bu kurullara dahil edilmedi. Dolayısıyla bu anlamda çok ciddi bir eksiklik var. Bu ilk pandemik kurulunda tabip odası, eczacı odası ve diş hekimler odası yani sağlıkla ilgili odaların mutlaka bulunması gerekiyor. Çünkü alınacak her türlü kararın çözüm üretecek ve katkı sunacak meslek grupları bunlar. Bu haliyle pandemik kurulunda mutlaka üç odanın bulunması gerekiyor. Bu konuda il sağlık müdürlüğüne taleplerimiz iletildi. Ama henüz pandemik kuruluna alınmadık. Dört toplantı yaptılar ama bu dört toplantıda bu üç oda çağırılmadı ve bu kurulda yoklar.” Esra Aydın
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *