ANASAYFA arrow right Güncel

“Toplumsal barış için şiddet son bulsun halkın iradesine saygı gösterilsin”

“Toplumsal barış için şiddet son bulsun halkın iradesine saygı gösterilsin”
YAYINLAMA: 07 Nisan 2024 / 16.40
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2024 / 16.40

İnsan Hakları Derneği Antep Şubesi, “Toplumsal barış için şiddet son bulsun. Halkın iradesine saygı gösterilsin” talebiyle barış nöbetini sürdürüyor.

Van’da seçimi kazanan Abdullah Zeydan’da mazbatasının verilmemesi sonrasında Van başta olmak üzere batıda gerçekleştirilen protestolarda gözaltına alınan ve tutuklananlar bir an önce serbest bırakılmasını isteyen İnsan Hakları Derneği Antep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Atiye Okay, “İnsan Hakları Derneği olarak iktidarı halen Van sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya; sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

İktidarı, barışçıl politikalara dönmeye davet ediyoruz

Okay, “2016 yılından beri iktidarın uyguladığı güvenlikçi politikaların ve kayyum uygulamalarının 31 Mart yerel seçim sonuçları itibari ile toplumda bir karşılık bulamadığı anlaşıldı. 31 Mart yerel seçimleri başta kayyum atanan Kürt illerinde olmak üzere tüm Türkiye’de yeni bir toplumsal barışın inşası mesajını verdi.. İktidarı bu mesajı doğru algılayarak başta Kürt meselesinde güvenlikçi politikalardan vazgeçmeye ve toplumsal barışın inşasına hizmet edecek barışçıl politikalara dönmeye davet ediyoruz” dedi.

Van’da yaşanan hukuksuzluk nedeniyle Van başta olmak üzere batı illerinde demokratik tepkilerin ortaya çıktığını kaydeden Okay, “Resmi rakamlara göre Van'da 26, Yüksekova’da 29, Hakkari'de 9, Siirt'te 4 Batman'da 5, Şırnak’ta 10 ve İzmir’de 6 olmak üzere toplam 89 kişi gözaltına alındı. Van ve Bitlis'te 15 günlük gösteri yasağı kararı alındı. İstanbul’da Esenyurt Cumhuriyet Meydanında yapmak istenilen basın açıklamasında 86 kişi gözaltına alındı, aynı gün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde basın açıklaması yapmak isteyen, aralarında İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in ve insan hakları savunucusu avukatların bulunduğu 14 avukat gözaltına alındı” açıklamasını yaptı.

Van halkının tercihlerine saygı duymak demokratik bir hukuk devleti için zorunlu

Van’da yapılan protestolar sırasında gözaltına alınan 60 kişinin emniyet ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildiğini dile getiren Okay, “Savcılık “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk ettiği 26 kişi hakkında tutuklama kararı verdi. 4 Mart tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van'da DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının alınması sonrası düzenlenen protestolara dair 14 ilde operasyon düzenlediğini, 340 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Van halkı kayyım siyasetine karşı en güçlü̈ karşı duruşunu göstermiş̧ ve kimler tarafından yönetilmek istediklerini ortaya koydu. Tüm baskılara rağmen sandıkta iradesini ortaya koyan Van halkının tercihlerine saygı duymak demokratik bir hukuk devleti için zorunlu” açıklamasını yaptı.

Gözaltına alınan kişiler derhal serbest bırakılmalı

Okay, “Van halkının ve diğer illerde yükselen yoğun protestoların devam ettiği sırada Abdullah Zeydan’ın avukatları tarafından Van İl Seçim Kurulunun kararına yapılan itiraz sonucunda, 3 Mart tarihinde YSK tarafından itirazın kabulü̈ ile mazbatanın tekrar Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verildi. Bu hukuksuzluğa sebep olan nedenler sonucu gözaltına alınmış̧ olan kişiler derhal serbest bırakılsın ve halka şiddet uygulayan ve şiddet uygulama talimatını veren kamu görevlileri ve yetkililer hakkında ivedi olarak işlem başlatın” çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *