ANASAYFA arrow right Güncel

Torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı

Torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onay verdiği 6518 sayılı “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Torba Kanun olarak bilinen ve çok sayıda kanunda düzenleme öngören kanunla, internette önemli değişiklikle yapılıyor. Buna göre, “İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB’e başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, doğrudan TİB başkanının emri üzerine erişim engellenebilecek. Bu karara karşı Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamayacak. Erişim Sağlayıcıları Birliğinin, erişim sağlayıcıya gönderdiği, içeriğe erişimin engellenmesi kararı, en geç 4 saat içerisinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan da bir üye bulunacak.”
Cumhurbaşkanı Gül, Twitter hesabından, internet düzenlemesinin de içinde yer aldığı 6518 sayılı, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladıktan sonra değerlendirmelerde bulundu. Kendisine bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderildiğini ifade eden Gül, mesajlarda özellikle iki husus üzerinde itirazların iletildiğini belirtti.
“Bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım” diyen Gül, “Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın (bugün) yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek” ifadelerini kullandı. 
Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan’dan döner dönmez önündeki yasayı onayladığını dile getiren Gül, “Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim” diyerek paylaşımlarını noktalandırdı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da dün 6518 sayılı torba kanunda yer alan internet düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üzerinde değerlendirme yapılmasını istediği 2 temel konuda çalışmalar yapıldığını söyledi ve şunları kaydetti: 
“Bu şekilde her bir husus internet yasasında mahkeme kararına bağlanmış oldu. Yani mahkeme kararı olmaksızın hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek. Özel hayatın gizliliğine yönelik mevcut düzenlemede TİB Başkanı’na engelleme yetkisi verildiğini anımsatan Elvan, “Yani yapacağımız düzenleme ile TİB Başkanlığı herhangi bir özel hayatın gizliliğinin ihlalinin söz konusu olduğu anlarda ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yine bu engellemeyi yapacak ama Anayasamızın 22. Maddesinde öngörülen 24 saatte sulh ceza mahkemelerine başvuracak. Mahkeme kararına göre TİB Başkanlığı gereken uygulamayı gerçekleştirecek. Eğer mahkeme engellemenin kaldırılmasına hükmediyorsa, engelleme kaldırılacak. Eğer mahkeme engelleme devam etsin diyorsa engelleme devam edecek” dedi.SHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *