Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları ve inovasyon ekosistemine dair en kapsamlı araştırmalarından biri olan Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, bu yıl 12’nci kez gerçekleştirilerek iş dünyasına rehberlik etmeye devam edecek. Türkiye’deki şirketlerin Ar-Ge harcamaları, yenilikçi projeleri ve teknolojik gelişim süreçlerine dair en güncel verileri içeren araştırma, sektör profesyonelleri için önemli bir kaynak niteliğinde. 4 Şubat 2025 tarihinde başlayacak olan araştırmaya 2 Haziran tarihine kadar başvuru yapılabilecek.
Ülkelerin ekonomik büyümesinde büyük etkisi olan Ar-Ge, teknolojik bağımsızlığının da temel taşlarından birini oluşturuyor. Küresel rekabetin giderek arttığı günümüzde, yenilikçi fikirleri ticarileştirmek, yerli üretimi desteklemek ve uluslararası pazarda güç kazanmak için Ar-Ge yatırımları kritik bir rol oynuyor. Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması da bu süreci destekleyerek şirketlerin Ar-Ge faaliyetlerini analiz ediyor ve Türkiye’nin inovasyon karnesini ortaya çıkarıyor.
Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime tarafından 11 yıldır düzenlenen araştırma, firmaların Ar-Ge harcamaları, istihdam ettikleri Ar-Ge personeli, Ar-Ge merkezlerinde yürütülen projeler, patent ve marka tescilleri gibi pek çok veriyi derleyerek Türkiye’nin Ar-Ge ekosistemini analiz ediyor. Elde edilen veriler, sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da ilgiyle takip ediliyor.
Patent ve Marka Vekilleri Derneği (PEM) iş birliğiyle hazırlanan fikri mülkiyet bölümü de yine raporda dikkat çekici alanlardan birini oluşturuyor. Bölümde, markaların ve şirketlerin patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili süreçlerini nasıl yönettiklerine dair derinlemesine analizler sunuluyor.
Aynı zamanda Patent ve Marka Vekilleri Özel Tanıtım Bölümü, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde hazırlanarak geniş bir kitleye ulaşacak. Bölümde; Patent ve marka vekillerinin sunduğu hizmetler, Ar-Ge süreçlerinde fikri mülkiyetin yeri ve önemi, şirketlerin yenilikçi projelerini koruma stratejileri ile birlikte ulusal ve uluslararası patent süreçlerindeki güncel gelişmelere de ayna tutulacak.
Türkiye Ar-Ge 250, anket sorularına yaptığı yeni eklemelerle tasarım merkezi olan firmaları da araştırmaya dahil etti. Böylece raporda sadece Ar-Ge merkezleri değil, tasarım odaklı inovasyon süreçleri de detaylı bir şekilde mercek altına alınacak.
Ayrıca, fikri mülkiyet alanında önemli bir yenilik olarak bitki ve ıslahçı hakları ayrı bir kategoride değerlendirilecek. Önceki yıllarda genel patent sıralamasında yer alan tohum patenti alan firmalar, bu yıl bitki ve ıslahçı hakları başlığı altında özel olarak sıralanacak.
Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, bu yıl da ulusal ve uluslararası alanda geniş bir kitleye ulaşmaya hazırlanıyor. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan rapor, 6.500 VIP ulusal ve uluslararası adrese özel olarak iletilirken, aynı zamanda 40 bin yurt içi ve 3 bin uluslararası karar vericiye dijital formatta sunuluyor.
Araştırma, ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Rusya gibi dünyanın önde gelen teknoloji ve inovasyon merkezlerinde faaliyet gösteren 3.000 VIP basın mensubuna ulaştırılıyor. Ayrıca, Dünya Bankası, IMF, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler gibi küresel kuruluşların yanı sıra, Oxford, Harvard, Stanford, MIT, ETH Zurich gibi dünyanın en prestijli 100 üniversitesinde yerini alıyor.
Rekabetin giderek arttığı küresel inovasyon ortamında markaların kendilerini tanıtması ve Ar-Ge başarılarını duyurması için önemli bir platform olan araştırma, “Ar-Ge Yıldızları” bölümü ile firmalara uluslararası arenada da seslerini duyurma fırsatı sağlanıyor.
4 Şubat tarihinde başlayacak araştırmaya 2 Haziran tarihine kadar başvuru yapılabilecek.
2023 yılı sonuçlarına göre Türkiye’de Ar-Ge yatırımları 108 milyar 66 milyon TL’ye ulaştı. Savunma sanayi, Ar-Ge yatırımlarında başı çekerken, en fazla harcama yapan firma 28,2 milyar TL ile TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii oldu. Onu, 19,5 milyar TL ile Aselsan, 5,3 milyar TL ile Ford Otosan, 4,2 milyar TL ile Roketsan ve 3,4 milyar TL ile Arçelik takip etti.
Savunma sanayi, toplam Ar-Ge harcamalarının büyük kısmını oluştururken, 2023’te ilk 50 firma arasında savunma sanayinin payı yüzde 65,5 olarak belirlendi. Otomotiv sektörü ise Ar-Ge yatırımlarındaki payını yüzde 9,8’den yüzde 11,7’ye çıkardı.
Ar-Ge personel sayısı ve projeleri açısından da dikkat çekici veriler ortaya koyuldu. Aselsan, 982 proje ile en fazla Ar-Ge projesi yürüten firma olurken, en fazla kadın Ar-Ge çalışanı istihdam eden firma yine Aselsan (1.416 kişi) oldu. Patent sayısında ise Aselsan, 93 ulusal patent ile liderliğini sürdürdü.
TÜRKİYE AR-GE 250 KONU BAŞLIKLARI
• En çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 250 firma
• En çok Ar-Ge harcaması yapan ikinci 250 firma
• Ar-Ge’de çalışan personel sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde yürütülen proje sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde çalışan lisans ve lisansüstü eğitimli personel sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde alınan tasarım tescil sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan patent sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan marka sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan faydalı model sayısına göre ilk 50
• En fazla tasarım Harcaması yapan firmalar
• Tasarım merkezinde en fazla istihdam sağlayan firmalar
• En Fazla bitki ve ıslahçı hakları tescillenen firmalar
• Türkiye Ar-Ge 250 araştırması sonuç değerlendirmeleri
• Teknoparklar-Teknoloji Transfer Ofisleri
• Türkiye Ar-Ge 250 firmalarından Ar-Ge örnek projeleri
• Ar-Ge’de üniversite - sanayi iş birlikleri
• Ar-Ge destekleri
• Dünyadan yeni Ar-Ge proje örnekleri