ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, kadın yoksulluğunun en fazla ve kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri

Türkiye, kadın yoksulluğunun en fazla ve kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri
YAYINLAMA: 09 Mart 2023 / 20.43
GÜNCELLEME: 09 Mart 2023 / 20.43
Gaziantepli kadınlar ile STK’lar Gaziantep Demokratik Kadın Platformu öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Yeşilsu’da bir araya geldi.

Platform Sözcüsü Elif Söyleyici, “Türkiye dünyada kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu, kadın yoksulluğunun en fazla ve kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biriyken deprem ile birlikte bu daha da derinleşerek devam edecek” ifadelerini kullandı.

Söyleyici, “Yaşanan deprem ile birlikte derinleşen eşitsizliklere eşlik eden yoksulluk toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle de birleşince önümüzde ki sürecin kadınlar açısından yaşamın her alanında güvencesizliği, bakım yükünü, şiddeti arttıracağı aşikâr. Bu süreç önümüze daha fazla örgütlenme, daha fazla mücadele etme ve daha fazla dayanışma sorumluluğunu bizlere yüklüyor” dedi.

Enkaza dönen kentlerden sağ kurtulabilenlerin yakınlarını kaybetmenin ağır travmasını yaşayan kadınların bir taraftan da güvenlik endişesini yaşadığını diğer taraftan göçe, yoksulluğa, salgın hastalıklara ve şiddet riskine karşı en savunmasız bırakıldıklarını belirten Söyleyici, “Büyük bir felakete ve insanlık dramına sebep olan iktidar ve kurumları ise kadınlara ve çocuklara reva gördüğü gerici politikalarını hemen uygulamaya koymaktan geri durmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı depremzede çocukların evlat edinenle evlenme engeli bulunmadığına dair tecavüz ve istismarı meşrulaştıran fetvalar verirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kimsesiz kalan çocukları yurtlarda ve okullarda adları taciz, tecavüz, istismar ve şiddet ile anılan tarikat ve cemaatlere teslim etmekten utanmıyor” eleştirisinde bulundu.

Ataerkinin rantı önceleyen insanı ve doğayı hiçe sayan politikaların on binlerce yaşamı sevdiklerinden kopardığını vurgulayan Söyleyici, “Siyasi iktidarın doğal felaket diyerek kendi sorumluluğunu görmezden gelen tüm sorumluluğu doğaya atan, kader ile açıklayan tutumuna karşı bizler yaşanan kayıpların kapitalizmin doğa ve insan düşmanı politikalarının bir sonucu olduğunu bu haliyle sürdürülebilir olmadığını söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Kadın mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Elif Söyleyici, konuşmasını şöyle tamamladı: “Savaşın, yoksulluğun, cinsiyet eşitsizliğinin ve muhafazar politikaların sonucu neredeyse her gün bir kadının katledildiği, haklarını savunanların cezaevlerinde rehin tutulduğu, kadın emeğinin rekabetçi, güvencesiz, esnek ekonomi politikaları dayatılarak sömürüldüğü, kadınların hukuksal haklarının gasp edildiği,  kadını sadece aile ile tanımlayan, onu toplumsal alandan dışlayan gerici- ataerkil politikaların dayatıldığı, kadını güçsüzleştiren ve erkek şiddetine karşı savunmasız bırakmayı amaçlayan bu baskıcı ve çürümüş AKP-MHP iktidar bloğuna karşı kadın mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *