ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’de devam eden en büyük içme suyu projesi

Türkiye’de devam eden en büyük içme suyu projesi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.49
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Düzbağ projesinin bedelinin 898 milyon lira olduğunu açıkladı
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Düzbağ projesinin bedelinin 898 milyon lira olduğunu açıkladı


GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep’in su sorununa kesin ve kalıcı çözüm sağlayacak olan Düzbağ Projesi’nin 898 milyon proje bedeli ile Türkiye’de devam eden en büyük içme suyu projesi olduğunu söyledi. Sönmezler, Düzbağ Projesi’nin 2019 yılı başında hayata geçirileceğini açıkladı.

Şahin’in çabası sonuç getirdi
Projeyle ilgili olarak Sabah’ın sorularını yanıtlayan Sönmezler, “DüzbağProjesi’nin 120 kilometrelik güzergahının kamulaştırma bedeli olan 85 milyon ödenek sağlandı. Projenin hayata geçirilmesinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in ve Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in çaba ve katkıları çok büyük” diye konuştu.
Kaliteli su
Düzbağ Projesi’nin aslında DSİ’nin yürüttüğünü, ancak projeyi hızlandırmak için GASKİ’nin sahiplendiğini söyleyen GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Proje ile Kahramanmaraş Çağlayancerit mevkiinden getirilecek olan suyun en önemli özelliği TS266 standardına uygun yani kaliteli su olması” dedi.

Regülatör sistemi kurulacak
Sönzmezler, Kartalkaya’dan sağlanan içme suyu için 2016 yılında ödenen elektrik parasının 103 milyon lira olduğunu hatırlatarak, bunun suyun maliyetini yükselttiğini söyledi, “Düzbağ barajı 2025 yılında yapıldığında sıfır elektrik gideri olacak. Biz baraj yapılana kadar suyu regülatör sistemi ile getireceğiz. Yani bir anlamda mini bir setle işi götüreceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu regülatör sistemi konusunda ikna ettik” diye açıklama yaptı.
Regülatör kurularak sağlanacak suyun 2.6 metre kalınlığındaki borularla kente getirileceğini belirten Sönmezler, “Önümüzdeki, yıllarda tüm dünyada su daha da değerli hale gelecek. Olmayan su en pahalı sudur. Düzbağ Projesi’nde en zor aşamalar geçildi. Güzergah belirlenmesinde 4 güzergah üzerinde çalışarak, su cazibe ile gelebilsin diye en doğru güzergahı belirlemek için uğraştık. Gelecek suyu Hacıbaba’daki tesise almayıp, Aktoprak üzerinden kente sokacağız” açıklamasında bulundu.
Sönmezler, Gaziantep’in içme suyu ihtiyacının yüzde 73’nün 52 km mesafedeki Kartalkaya Barajı'ndan, yüzde 21’nin ise 42 km mesafedeki Mizmilli kuyularından, yüzde 6’sının ise şehir merkezindeki kuyulardan yüksek enerji bedelleri ödenerek karşılandığını dile getirdi.Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *