ANASAYFA arrow right Güncel

''Türkiye'nin en zengin mutfağı'' Avrupa'da görücüye çıkıyor

''Türkiye'nin en zengin mutfağı'' Avrupa'da görücüye çıkıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.40
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından kabul edilen Gaziantep mutfağı, ''Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi'' projesi kapsamında İngiltere ve İtalya'da tanıtılacak.
Dünyaca ünlü yemek yazarları ve gurmeleri buluşturan temmuz ayındaki ''Oxford Yemek Sempoyumu''nda Gaziantep mutfağıyla ilgili bildiriler sunulacak, sempozyumun gala yemeği Gaziantep mutfağından hazırlanacak. Eylül ayında Torino'da düzenlenen uluslararası fuarda da kentin yöresel ürünleri ve yemekleri tanıtılacak.
GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle Gaziantep'in alternatif bir turizm modeli olan gastronomi turizminde bir destinasyon merkezi olmasını hedeflediklerini belirterek, ''Yurt dışında bu işin uzmanı olan insanlar, Gaziantep'e gelip sırf mutfağını ve kullanılan ürünleri araştırıp dönüyor. Gurme turlarıyla gelenlerin sayısını artırabiliriz'' dedi.
Türk Patent Enstitüsü ve Ankara Ticaret Odası'nın yaptığı bir araştırmada, 291 çeşit yemekle ''Gaziantep'in Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip il'' olarak belirlendiğini aktaran Çeliktürk, GTO'nun 2 yıldır süren çalışmaları sonucunda hazırladığı Türkçe - İngilizce yemek kitabının baskısının tamamlandığını bildirdi.
Gaziantep mutfağını uluslararası düzeyde tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Çeliktürk, İl Özel İdaresi ve Mutfak Dostları Derneği işbirliğinde yürüttükleri 172 bin TL bütçeli GTO tarafından yürütülen ''Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi'' projesi kapsamında Türkçe-İngilizce tanıtım filmi çektiklerini, web sitesinin de bir aya kadar faaliyete gireceğini dile getirdi.
Ayvalı, erikli et yemekleri
Uluslararası etkinliklere katılarak tanıtım yapacaklarını ifade eden Çeliktürk, İngiltere'de dünyanın çeşitli ülkelerinden ünlü yemek yazarları, gurmeler, akademisyenlerin katıldığı geleneksel ''Oxford Yemek Sempozyumu''nun 6-8 Temmuz 2012 tarihinde yapılacağını bildirerek, şunları anlattı:
''Sempozyuma daha önceden Türkiye'den katılım olmuştu ama Gaziantep olarak ilk kez katılıyoruz. Bu camiadaki önemli isimleri buluşturduğu için katılmaya karar verdik. Bu yıl konusu 'dolmalar ve sarmalar' olarak belirlenen sempozyumda hem Gaziantep mutfağıyla ilgili bildiriler sunacağız hem de gala yemeğini biz düzenleyeceğiz. Galada içli köfteden dolmalara ve sarmalara kadar mutfağımızın belli başlı yemeklerini yapacağız. Kitaplarımızı, tanıtım filmimizi dağıtacağız.''
Eylül ayında Torino'da Slow Food hareketi tarafından düzenlenen ''Solano Del Gusto'' fuarına da katılacaklarını belirten Çeliktürk, çeşitli ülkelerin özellikle yöresel ürünleri ve yemeklerinin tanıtılacağı fuarda Gaziantep'in de stant açacağını söyledi.
Gaziantep mutfağının kullanılan malzemeler ve yemeklerinin sağlıklı olması açısından da önemli olduğunu dile getiren Çeliktürk, şöyle konuştu:
''Gaziantep mutfağını sadece kebap ve baklava olarak algılayan çok, ama sebze meyveyle yapılan çok fazla yemeğimiz var. Bu değişik bir kültür. Etli yemeklerimizde mesela yeni dünya, zerdali, erik, ayva, elma kullanıyoruz. Bu değerleri ortaya çıkarmaya çalıştık. Gaziantep mutfağını tanıtmak ve mutfağı tanıtırken buraya gelen turist sayısını artırmayı ve ekonomik gelir sağlamayı hedefliyoruz.''
-''Ciddi gelir kaynağı''
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural da özellikle kültür turlarına ilgi duyanların gittikleri yerlerde o yörenin yemeklerini tercih ettiklerini ifade ederek, seyahat acentalarının son yıllarda artan talep nedeniyle tur paketlerine ''lezzet duraklarını'' eklediğini söyledi.
''Yöresel yemek, kültür turizminin olmazsa olmazlarından birisidir. Ziyarete gelenler için çekim unsuru oluyor. Gaziantep bu konuda en şanslı illerden birisi. Çevre illerden gelenler konaklamasa bile yemek yemeden dönmezler, bu ciddi gelir kaynağı'' diyen Tural, Türk turizminin gastronomi turlarıyla daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.AA





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *