ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye'nin kalite altyapısı güçleniyor

Türkiye'nin kalite altyapısı güçleniyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
geçen yıl 9 ilde yaklaşık 20 bin tüketicinin, ''ürün güvenliği'' konusunda bilgilendirildiği kaydedildi.
Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi çerçevesinde geçen yıl 9 ilde yaklaşık 20 bin tüketicinin, ''ürün güvenliği'' konusunda bilgilendirildiği kaydedildi.
Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Halil Madazlı, koordinasyonu Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen, AB tarafından finanse edilen 4,8 milyon avro bütçeli projenin 3 Mayıs 2010'da başladığını belirtti.
Projenin ana faydalanıcılarının, kamu kesimini temsilen Ekonomi Bakanlığı, özel sektörü temsilen Türkiye Kalite Derneği (KalDer) olduğunu ifade eden Madazlı, projenin temel amacının Türkiye ile AB arasında malların serbest dolaşımına ve ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Madazlı, ''Proje çerçevesinde AB mevzuatı ve uygulamalarına yönelik olarak teknik destek faaliyetleri düzenleniyor, ülkemizin kalite altyapısı alanında mevcut durumunun tespiti amacıyla ülke raporları hazırlanıyor. Ayrıca, laboratuvarlarımıza yönelik olarak yeterlilik testleri çevrimleri yapılıyor ve ürün güvenliği ve standartlar hakkında tüketiciler ve üreticiler nezdinde farkındalığın artırılması amacıyla kampanyalar düzenleniyor'' diye konuştu.
-Ürün güvenliğinin önemi-
Madazlı, proje kapsamında üreticilere ve tüketicilere yönelik bir ürün güvenliği web sitesi hazırlandığını, site hazırlanırken tüketicilere yönelik olarak ürün güvenliği hakkında temel bilgilere yer verilmesi, ürün güvenliği alanındaki düzenlemelerin duyurulmasının amaçlandığını ifade etti.
Sitede tüketicilerin ve üreticilerin şikayetlerini ilgili makamlara iletebilmesini sağlamak amacıyla şikayet başvuru bölümü yer aldığını, bu sayfaya giren üretici ve tüketicilerin şikayet etmek istediği ürüne ilişkin bilgileri doldurduğunu ve ihbar niteliği taşıyan bu talebin otomatik olarak ilgili kurum ya da kuruluşun irtibat noktasına yönlendirildiğini bildiren Madazlı, şöyle devam etti:
''Duyarlı tüketicilerin projemize destekleri ve önemi çok büyüktür. Aslında ürün güvenliği konusunda günümüzde en hassas görev tüketicilere düşmektedir. Piyasadaki her ürünün ilgili kuruluşlar tarafından denetlenmesinin zor olması ve tüketicilerin birçok ürün ile birer kullanıcı olarak temas halinde olmaları nedeniyle tüketiciler ürün güvenliğine yönelik sorunların belirlenmesi ve denetim yapan kuruluşların yönlendirilmesinde en önemli rolü üstlenmektedir.
Resmi istatistikler, tüketicilerden gelen şikayet ve ihbarların yeterli düzeyde olmadığını göstermektedir. Daha sağlıklı bir gelecek için, duyarlı tüketiciler olarak, ürün güvenliği ile ilgili sorunlarla karşılaştığımızda şikayetlerimizi hızla ilgili kuruluşlara iletmeliyiz. Projemiz kapsamında 'www.urunguvenligi.org' internet sitesi, tüm tüketicilerin güvensiz buldukları ürünleri ilgili kuruluşlara doğrudan şikayette bulunabilmelerini olanaklı kılan bir internet sitesidir.''
''20 bin tüketiciye ulaşıldı''-
Madazlı, farkındalık kampanyaları çerçevesinde bilgilendirme filmi, gazete ilanları, broşür dağıtımı ve internet sitesi gibi yöntemlerle tüketiciye ulaşmaya çalıştıklarını anlattı.
Ürün Güvenliği Haftası etkinlikleriyle tüketicilerin alışveriş merkezlerinde kurulan stantlarda, konusunda yetkin uzmanlar tarafından, güvensiz ürünler, bu ürünlerle karşılaşıldığında yapılması gerekenler, doğru şikayet mercilerine ulaşma konularında bilgilendirildiğini dile belirten Madazlı, şöyle konuştu: ''Ürün Güvenliği Haftası çalışmaları kapsamında yetişkinler için yaklaşık 15 bin, çocuklar için yaklaşık 12 bin adet Ürün Güvenliği broşürü dağıtıldı. Ürün Güvenliği Haftası alışveriş merkezi etkinlikleri ile 2011'de 9 ilde yaklaşık 20 bin tüketici ile birebir iletişim kuruldu.
Bütün bu çalışmaların neticesinde internet sitesine yoğun şikayetler ulaşmaktadır. Tüketicilerimiz en çok dayanıklı tüketim malzemeleri, elektronik cihazlar ve otomobillerde karşılaşılan sorunlar nedeniyle şikayette bulunmaktalar. Doğrudan ilgili kuruluşlara iletilen söz konusu şikayetler, yetkililer tarafından inceleniyor ve ürünle ilgili üretici firma, satıcı firma ya da ithal eden firma ile doğrudan iletişime geçiliyor. Neticede yetkililer gerçekleştirdikleri denetimler sonucunda, kusurun derecesine göre gereken tedbirlerin alınmasını ya da cezaların verilmesini sağlıyor.''
Madazlı, projenin 3 Ağustos 2012'de sona ermesinin planlandığını belirtti.
Proje çerçevesinde özel sektöre yönelik olarak asansörler, basınçlı ekipmanlar ve gaz yakan cihazlar sektörlerine yönelik olarak AB mevzuatı ve uygulamaları hakkında üreticilerin ve ihracatçıların bilgilendirilmesine yönelik seminerlerin devam edeceğini anlatan Madazlı, yeni dönemde de yapılacak çalışmalarla üreticilerin ve ihracatçıların AB mevzuatı ve uygulamaları hakkında bilgi seviyelerinin arttırılması ve piyasaya arz edilen ürünlerin AB standartlarında olmasına katkı sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *