ANASAYFA arrow right Güncel

“Türkiye'ye 3 milyon sterlin yardım yapıldı”

“Türkiye'ye 3 milyon sterlin yardım yapıldı”
YAYINLAMA: 08 Haziran 2023 / 16.56
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2023 / 16.58
The Guardian gazetesi, İngiliz hükümetinin düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişini önlemesi için Türkiye'ye mali yardım, ekipman ve eğitim desteği verdiğini ortaya çıkardı.

İngiltere'nin göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engellemesi için Türkiye'ye mali ve teknik yardımda bulunduğu ortaya çıktı. Ülkede 'bilgi edinme hakkı' kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre İngiliz hükümeti, geçen yıl, Türkiye'ye 3 milyon sterlin (yaklaşık 90 milyon Türk Lirası) para yardımı yaptı. Mali yardıma ek olarak İngiliz hükümeti, Polis Teşkilatı ve Sahil Güvenlik'e ekipman ve eğitim de sağladı. Haziran 2022'de sınır güvenliğinde kullanılmak üzere dokuz araç İngiltere Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından bizzat İran sınırındaki kolluk güçlerine teslim edildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Operasyonlar ekibinden The Guardian gazetesine konuşan bir kaynak, "Türkiye'nin son iki yıldır Avrupa'ya göçmen akınını önlemede çok önemli bir ülke haline geldiğini ve şu anda stratejik önemini daha da artırdığını" söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, "Uzmanlığımızı ve yasa dışı göçmenlerin rotasıyla ilgili elimizdeki bilgileri Türkiye'ye sunuyoruz" dedi. Yetkili, İngiltere'ye ulaşan göçmenlerin verdiği bilgilerin de Türkiye ile paylaşıldığını dile getirdi.

Geçen yıl Türkiye'nin İran sınırından ülkeye düzensiz şekilde girmeye çalışan 238 bin 448 göçmenin geri çevrildiğine yer veren gazete, Türkiye'ye geçmeye çalışan Afgan göçmenlere karşı aşırı şiddet ve orantısız güç kullanıldığı görüntülere ulaştığını da yazdı.

Guardian, görüntülerde sınırdaki kolluk güçlerinin dipçiklerle göçmenleri 'geri ittiği' çeşitli psikolojik işkence yöntemlerinin zaman zaman ülkeye girmeye çalışan ve aralarında çocukların da bulunduğu göçmen gruplarının ayaklarının dibine gerçek mermilerle ateş etmeye kadar vardığını yazdı.

Gazeteye konuşan kaynak, "Sorunlu bölgelerde birlik bulundurma eğiliminde değiliz ancak sınırın A bölgesinde güvenliğin artırılması gerektiğini düşünüyorsak ve Türkiye bunun için B'ye ihtiyaç duyduğunu söylüyorsa bunu sağlamaya yardımcı oluyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Operasyonlar ekibinden bir başka kaynak ise, "Bu tür yardımlar bizim 'geri kabul anlaşması' benzeri diğer alanlardaki yumuşak gücümüzü artırıcı bir etki sağlıyor" ifadelerini kullandı.

İngiltere'deki Göçmenlerin Refahı için Ortak Konsey'in kampanya sorumlusu Mary Atkinson ise, hükümetin göçmenlere karşı uluslararası hukuku hiçe saydığını söyleyerek "Türkiye-İran sınırında ya da Fransa veya Belçika sınırında olması fark etmez. Bu hükümet gizlice diğer ülkeleri kendi pis işlerini yapmaları için finanse ediyor" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *