ANASAYFA arrow right Güncel

Ulaşım, bir saatli bomba gibi kucağınızda olacak

Ulaşım, bir saatli bomba gibi kucağınızda olacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Gaziantep Mimarlar Odası açıkladığı seçim bildirisinde, ulaşım, çevre, kentsel dönüşüm konusundaki önerilerini siyasi partilerin belediye başkan adaylarına iletti
Mimarlar Odası’nda düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada, “Önümüzdeki Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde seçilecek belediye başkanı “Ulaşım Sorunu” adlı adeta bir saatli bombayı kucağında bulacaktır” denildi. Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, başta trafik ve imar planı olmak üzere sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdikleri raporu, belediye başkan adaylarına sunacaklarını söyledi.
Tramvay her şeyi ile başlı
başına bir sorun oldu
Kentin trafik sorununu çözmek için yapılanların çözüm olmadığına vurgu yapılan açıklamada, “Mevcut tramvay taşımacılığı ile sorun çözmek istenirken sorun yaratılmıştır. Tramvay projesi bu haliyle artacak yolcu taleplerini karşılamayacaktır. İbrahimli 4. etap ( Cumhuriyet -İnönü ve Atatürk Cad.)ve 5. etap (Fevzi Çakmak ve Milli Egemenlik Bul.) Tramvaylar UAP' da ele alınmadığından sorun yaratacaktır. Belediye kaynaklarından ciddi bir destekle tramvay çalışabilmektedir. Tramvay için trafikteki araçlar, hemzemin kavşaklarda beklemekten dolayı ciddi bir bedel ödemektedir. Mevcut uygulamalar Ulaşım Ana Planı’na aykırı olarak yapılmış ve yolcu taleplerini karşılaması mümkün değildir. Seçilen tramvayların yaşlarından ve teknolojilerinden dolayı kullanılmasındaki yasal sorunlar bir yana, gelecekte de sürekli sorun yaratacaktır” tespitlerine yer verildi.

Kentin sorunlarına dikkat çekildi
ve çözüm önerileri dile getirildi
Mimarlar Odası tarafından hazırlanan seçim bildirisinde, “Ulaşım Sorunları, Çevre Düzeni, Nazım İmar ve Uygulama İmar Planları, Çevre Sorunları ve hava kirliliği, Kentsel Dönüşüm ve Afet Riski Altındaki Alanlar, Otopark Sorunu, Kültür Turizminin Geleceği ile İlgili Sorunlar, AYKOME-UKOME Sorunları, Alış Veriş Merkezleri, Kamil Ocak Stadyumu, DDY Arazisi, Fıstık Araştırma Arazisi” konularına yer verildi.

Yapılan tadilatlar yasalara aykırı
Mimarlar Odası tarafından açıklanan seçim bildirgesinde kentin imar uygulama planları 4 milyon 300 bin nüfusa yetecek düzeyde iken, belediye meclis gündemlerinin imar tadilatlarıyla dolu olduğuna ve kentte arsa fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığına ve arsa temin sorunu yaşandığına dikkat çekilirken, “Bu durumda ya kentin üst ölçek planında bir sorun vardır ve yeniden yapılması gerekir, ya da yapılan tadilatlar yasa ve yönetmeliklere aykırıdır” denildi.

Arazi ve imar rantı
doğal ve yasal görülüyor
Plan tadilatları ile yeni kararlar alınarak nüfus yoğunlukları artarken, yasalar ve yönetmelikler gereği ayrılması gereken okul, spor alanı, yeşil alan, dini tesis alanı vb. sosyal tesis alanlarına yeteri kadar yer ayrılmadığına dikkat Çeken Severoğlu, “Belediyelere gelir elde etmek ve bu gelirle hizmet etmek için arazi ve imar rantını doğal ve yasal yol kabul edilince, yatırımcı ya da kişilerde emsal oluştuğu için aynı yolu izliyor. Sonucunda yapı yoğunluğundan kaynaklanan kişi-araç vb. sayıları artıyor, yollar ve sosyal donatı alanları artmayınca kentimizin yaşam kalitesi düşüyor” şeklinde açıklama yaptı.

Hava kirliliği sağlığımı tehdit ediyor
Çevrenin ve doğal yaşamın korunması konusunda çalışmaların yeterli olmadığı konusunun altını çizilen açıklamada, “Hava kirliliği, atmosfere bırakılan toz, gaz, duman, koku ve su buharının havanın doğal dengesini bozması sonunda canlılara zarar verecek hale gelmesi nedeniyle bu konuda ayrıntılara gireceğiz. Hava kirliliğinin en önemli nedeni yakıtların yanması sonucu atmosfere yayılan gazlardır. Gaziantep’te de özellikle kış aylarında gerek ısınmadan gerekse motorlu taşıtlardan, gerekse sanayiden kaynaklanan hava kirliliği kentimizin en önemli sorunlarından biridir. Şehrimize bir kaç kilometre dışarıdan baktığımızda gözle görülen siyah bir duman tabakasının altında kaldığını görmekteyiz. Sağlığımız tehdit altındadır” görüşüne yer verildi.

Kent kültürlerini yok sayan
tip projeler uygulanıyor
Kentsel dönüşümdeki aksaklıklara da dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: Afet riski olan yapıların mevcudiyeti ve tedbir alınması doğru, mahalle sınırları bazında yapılan alan belirlemesi yanlıştır. Yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı bölgede kişilerin mağduriyetleri söz konusudur. Karara yasa gereği dava açılması söz konusu değildir! Önceki Kentsel dönüşüm uygulamalarında, dönüşüme tabi olan yapılarda oturanların büyük bölümü başka bölgelere gitmek zorunda kalmıştır. Yapılan uygulamalarda kent kültürlerini yok sayan tip projeler uygulanmış, Yerel ve yöresel mimari özellikleri taşımamaktadır. Yapılan uygulamalarda dönüşümü gereken alanlar bütün olarak planlanmamış, küçük bölge ve yapı adaları olarak ele alınmıştır. Kentsel dönüşüm planlamalarında önceden yapılan kaçak yapılaşma yoğunlukları ve sosyal donatı alanı yoksunlukları baz alınmış, plan yapımına dair esasları belirleyen yönetmeliklere ve üst ölçek plan kararlarına uyulmamıştır.”

Ciddi bir otopark sorunu yaşanıyor
“Ulaşım, Trafik sıkışıklığı gibi otopark sorunu da kentimizin önemli bir sorunu haline gelmiştir” diyen Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, “ Uygulanan yönetmeliğe göre; 3 mesken, otellerde 5 oda, sağlık tesislerinde 75 m2, okullarda 100 m2'ye, Kamu kurum ve kuruluşlarında 75 m2'ye camilerde 100 m2'ye bir otopark yeri ayrılmasını öngörmektedir. Bugün kentimizde ve ülkemizde otomobil sayısındaki hızlı artış düşünüldüğünde otopark sayısının yeterli değildir. Yönetmelik, gereği otopark miktarları yöre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belediye meclislerince artırılabilir. Bu konuda bir çalışma bulunmamaktadır” dedi.

Altyapı hizmetlerinde koordinasyon yok
AYKOME ve UKOME’nin düzgün ve verimli çalıştırılmaması nedeni ile belediyeler ve diğer yatırımcı kurumların kendi bireysel yatırım planlarını sürdürdüğünü, bunun da da halk arasında “bir yeri on sefer kazdı on sefer yaptılar” algısına neden olduğunu vurgularken, “AYKOME’ nin yetki alanı ortak programa alınan alt yapı yatırımlarını kapsadığından kurumlar kendi bağımsız harcama yetkilerini kaybetmemek uğruna ortak programa soktukları alt yapı yatırımlarını bilerek minimum sayıda tutmakta böylelikle yatırım bütçelerini “Ortak Altyapı Yatırım Hesabına” aktarmaktan kaçırmaktadırlar. Böylece hem büyük kaynak israfları olmakta hem de sök-yap, kaz-yap mantığı kent halkının yaşam kalitesini etkilemektedir. Birbirinden habersiz ve/veya son anda haberli sürpriz alt yapı çalışmaları güvenliksiz, kentliye sıkıntı veren ve kentli gözünde belediye başta olmak üzere yatırımcı kurumlara yönelik haklı ağır eleştirilere sebep olmaktadır” diye konuştu.

Kamil Ocak Stadyumu’nun yeri, DDY ve Fıstık Araştırma arazisi konularınında gündeme getirildiği basın toplantısında, “Bu kenti yönetenler, tüm uyarılara rağmen, yeni bir stadyumun kentin yeni gelişen Beylerbeyi bölgesine yapılmasına karar vermiş ve TOKİ'ye mevcut Kamil Ocak Stadyumu'nun mülkiyetinin devredilmesine rıza göstermiştir. TOKİ Bürokratları da yeni stadyum ile yaptıkları yatırımın karşılığını almak için RANT PROJELERİ ile karşımıza çıkmaktadır. Onları bakış açılarından dolayı suçlayamayız, ama bu kentte yaşayan bizler Rant amaçlı projenin gerçekleşmesi halinde "Kent Merkezi'nin" yaşanmaz ve ulaşılmaz hale geleceğinin farkındayız. Bu konuda yeni belediye yönetimi bu alanda kent ve kamu yararına bir planlama yapmalıdır.
Bir kaç yıl önce, DDY Genel Müdürlüğü, mülkiyetinde bulunan kentlerin içerisinde kalmış arazilerine İmar Planı yapma yetkisi almış ve Gaziantep için de bir plan gündeme gelmişti. Ortaya çıkan plana Meslek Odaları, STK'lar ve Gaziantep halkının büyük tepkisi oldu. Bu konu Anayasa Mahkemesi'nin DDY'ye verilen plan yetkisini iptal etmesinden sonra gündemimizden kalktı. Şimdi bu arazi yeniden gündemimizde. Aldığımız bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi ile DDY Genel Müdürlüğü arasında yapılacak protokole göre paylaşılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Yüzde 30'unun konut ve ticari alan, yüzde 70'inin ise yeşil alan olacak şekilde imar planı yapılacağı ifade edilmiştir. Bu oranlar pozitiftir, ancak verilecek yapı yoğunluğu emsali ve kat yüksekliklerinin, bölgenin üst ölçek plan kararlarına uygun olmasına dikkat edilmeli, yasa ve yönetmeliklerde belirlenmiş plan yapımına dair mevzuata uyulmalıdır.
Binevler semtinde bulunan Fıstık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü gündemimize Sayın Fatma Şahin'in girişimleriyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Gaziantep ziyaret sırasında Park yapılmak üzere belediyeye devri konusunda bir söz verilmiştir. Bu önemli bir gelişmedir ve kutluyoruz. Fıstık Antep adıyla tescil edilmiş bir üründür ve Gaziantep Tarımı, tanıtımı ve ticareti için çok önemli bir üründür. Bu alanın belediyeye geçmesi önemli bir kazanım olacaktır. Ancak; Bu alan Gaziantep "Antep Fıstığı Müzesi" olmalı, buradaki ağaçlar korunmalıdır” denildi.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *