ANASAYFA arrow right Güncel

Ümit Özdağ, IŞİD’in karargahı Türkiye’de diye uyarmıştı!

Ümit Özdağ, IŞİD’in karargahı Türkiye’de diye uyarmıştı!
YAYINLAMA: 23 Ocak 2024 / 13.58
GÜNCELLEME: 23 Ocak 2024 / 14.00

IŞİD'in konsolosluklar, kilise ve sinagoglara 'canlı bomba' saldırısı planları ortaya çıktı

Horasan yapılanması için Türkiye'yi üs olarak kullanan IŞİD'in saldırı planları da iddianameye girdi. İsveç ve Hollanda konsolosluklarına saldırı hazırlığı yapan militanlar "Ölü sayısını artırmanın" yolunu aradı. Kilise ve sinagoglara da saldırı planlandı

 IŞİD’in, Mart 2023’te İsveç’in başkenti Stockholm’de Büyük Camii önünde Kuran-ı Kerim yakma olayının ardından İsveç ve Hollanda konsolosluklarına canlı bomba saldırısı gerçekleştirme planı yaptıkları ortaya çıktı. İstanbul'daki bazı kilise ve sinagoglara da saldırı hazırlığı yapılırken, örgütün İstanbul yöneticisinin itirafçı olma kararıyla casus filmlerinin senaryosunu aratmayacak bir trafik yaşandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca IŞİD’in (IŞİD-H Horasan) yapılanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede O.İ. isimli Türkiye vatandaşının yanı sıra Dağıstan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Azerbaycan uyruklu toplam 18 sanık yer aldı.

İddianamede IŞİD’lilerin Afganistan, Pakistan ve Orta Asya’ya eleman göndermek üzere Türkiye’deki yapılanmaları, barınmak için seçtikleri mekân/semt ve kentler, iletişim teknikleri, İsveç ve Hollanda konsolosluklarının yanı sıra Taksim ve çevresindeki kilise ve sinagoglara saldırılar, sahte kimlik, pasaport düzenleme, finans temini ve militanların İran’a kaçak geçişine ilişkin ayrıntılara yer verildi.

IŞİD AJANLARIN DEAD DROP YÖNTEMİNİ KULLANIYOR

İddianamede dikkat çeken bir diğer unsur da İngilizce istihbarat terminolojisinde “dead drop” olarak anılan yöntemin IŞİD militanlarınca da silah temini/teslim alınmasında kullandığının yer almasıydı. İddianamede aktarılana göre IŞİD militanları Türkiye’de planladıkları saldırıların yanı sıra Afganistan’a götürecekleri silah ve el bombası gibi patlayıcı maddeleri koordinatları bilinen yerlere bırakmak ve toprak altına gömme yöntemini (dead drop) kullandı.

İLK GÖREVİ, SURİYE’YE ORTA ASYALILARI KAZANDIRMAKTI

İddianameye göre, IŞİD’in İstanbul’daki Horasan Sorumlusu Tacikistan asıllı, Kırgızistan vatandaşı 45 yaşındaki A.C. Sanık A.C. geçen yıl polis operasyonu ile göz altına alındı ve tutuklandı. IŞİD Horasan sorumlusunun Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) verdiği ifade IŞİD’in Afganistan yapılanması kapsamında Türkiye’deki faaliyetlerinin ayrıntılarını, daha açık ifadeyle Türkiye’nin üs olarak kullanıldığını tüm netliğiyle ortaya koydu.

A.C.'nin TEM ifadesine göre, 2014 yılında Kırgızistan’da ticaret yaptığı sırada IŞİD’e katılır. Orta Asya ve Rusya’dan gelip (sayıları az da olsa) Suriye ve Afganistan’a gidecek militanları havalimanı, tren istasyonlarından karşılayıp bir süre ülkede barınmalarını sağlayıp, verilen talimatlar doğrultusunda da IŞİD saflarına dağılımlarını yapmak görevleri arasında yer alır.

RUSYA’DAN KAÇAK YOLLARLA TÜRKİYE’YE GELDİ

Sanık A.C.’nin TEM’de verdiği ifadeye göre, örgüt tarafından 2015 yılı sonunda Türkiye’ye gitmesi talimatı verilir. Rusya’dan da kaçak yollarla İran üzerinden Türkiye’ye gelir. Sefaköy’de bir ev kiralar. Evde Suriye’de çatışma bölgelerine gidecek IŞİD’liler ile beraber kalır. Aynı günlerde polis baskınında göz altına alınır ve Mısır’a sınır dışı edilir. Mısır’dan Ukrayna’ya gider.

UKRAYNA’DAKİ IŞİD YAPILANMASI

Üç ay Ukrayna’daki IŞİD örgütlenmesinde yer alır. Üç ayın sonunda IŞİD'in Suriye yönetiminden Ukrayna’dan ayrılarak Türkiye’ye gitmesi talimatı alır. Türkiye’den daha önce sınır dışı edildiği için sahte pasaportla giriş yapacaktır. Ukrayna’daki IŞİD yapılanmasında yer alan Uygurlular sahte pasaport yapımında uzmandır. Sanık A.C.’ye Ukrayna’da “Farkhod Safarov” adına sahte pasaport düzenlenir. Sahte pasaportla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ülkeye giriş yapar. Örgütün daha önceden adresini verdiği İstanbul Sefaköy’de başka bir eve yerleşir, gelecek talimatları bekler.

TÜRKİYE'DEKİ SALDIRILARDA MİLİTANLARA SİLAH VE BOMBA TEMİN ETME GÖREVİ

IŞİD yöneticisi ifadesinde Kırgız numaralarıyla iki ayrı telefon hattı olduğunu söyler. Fakat örgütten gelen talimat doğrultusunda telefonların içinde (güvenlik açısından) “sim kart” bulundurmaz. Telegram uygulaması üzerinden IŞİD Horasan Grubu’nun patlayıcı ve eylem sorumlusu Rustam Muhojirca’dan talimat alır.

IŞİD yöneticisi A.C.’nin İstanbul’daki görevi IŞİD’in Horasan yapılanmasına eleman gönderilmesine ilişkin süreci yönetmek, silah temin etmektir. Örgütün yönlendirmesi ile IŞİD’in Afganistan çatışma bölgesine gidecek şahıslar Türkiye’ye geldiklerinde onları karşılar, ev ya da otellere yerleştirir, sahte kimlik hazırlanmasında aracılık yapar ve zamanı geldiğinde Van ve Ağrı üzerinden İran’a geçişlerinde aracılık yapar. Afganistan’dan talimat geldiğinde Türkiye’de düzenlenecek canlı bomba saldırılarında militanlara silah ve bomba temin eder.

KAÇAKÇILAR, SINIRI GEÇİRDİKLERİ IŞİD’LİLERİ AFGAN VATANDAŞI OLARAK BİLİYOR

Örgütün İstanbul sorumlusu, IŞİD’in Horasan yapılanmasına katılmak üzere Türkiye’ye gelen örgüt üyelerinden birer fotoğraf alır. Fotoğrafları Afganistan’a gönderir. Afganistan’da IŞİD militanlarına üzerinde fotoğraflarının yer aldığı sahte “Afganistan kimlikleri” düzenlenir. Kimlikler Afganistan’dan yeniden İstanbul’a, IŞİD yöneticisi A.C.’ye gönderilir. IŞİD yöneticisi de kimlikleri Farsça’ya çevirtip Afganistan’a gidecek IŞİD’lilere teslim eder.

Türkiyeli IŞİD’lilerden Afganistan’a gidecek olanlar ise direk Van’a gider. Van’da, IŞİD yöneticisi A.C ile Afgan uyruklu Hamit ve Nur Muhammed isimli şahıslar ortak hareket eder. Hamit ve Nur Muhammed İran sınırında IŞİD’in Afganistan koluna bağlı olarak çalışsalar da sınırı geçirdikleri kişilerin sahte kimlik taşıdıklarından haberdar değillerdir. Sınırı geçirdikleri kişileri Afgan vatandaşı olarak bilirler.

MİLİTANLAR ONLİNE AFGAN DİLİ VE KÜLTÜRÜ EĞİTİMİ ALIYOR

IŞİD’liler sınırı geçirildikten sonra İran’ın Tiran kentinde resmi bir makama götürülür. Türkiye ve Orta Asya’dan gelen militanlar İranlı yetkililere “Afganistan vatandaşı” olduklarına dair hazırlanan sahte kimlikleri gösterir. Dil sorununu ise IŞİD’in düzenlediği ve bulundukları ülkeden online katıldıkları Farsça dersleri ile çözerler. İranlı yetkililerin onayını aldıktan sonra İran makamları tarafından Afgan vatandaşı olduğu zannedilen IŞİD’liler otobüslerle Afganistan’a gönderilir. Afganistan’a ulaştıklarında IŞİD Horasan sorumlularından Hattap isimli kişi yeni militanları karşılar.

IŞİD’DEN PARA ZEYTİNBURNU’NDAKİ TELEFONCUYA HAWALA YÖNTEMİ İLE GELİR

Sanık A.C. 2022 yılında Tacikistan’da yaşayan eş ve çocuklarını Türkiye’ye getirir. Ailesi için Maltepe’de bir ev tutar. Afganistan’daki örgüt sorumlularından Hattap isimli şahıs her ay hawala (gayri resmi havale) sistemi ile 3 bin dolara yakın para gönderir. Hawala, Zeytinburnu’ndaki bir telefoncu üzerinden gelir. Bunun yanı sıra Rusya’daki IŞİD yapılanmasından da SberBank hesabına para gelir. Rusya’dan gelen para, sanık tarafından Rusya’dan IŞİD saflarına katılmak üzere Türkiye’ye gelen IŞİD militanlarına dağıtılır. Otel masrafları karşılanır.

İSVEÇ’TE KUR’AN YAKILDI, İSTANBUL’DA CANLI BOMBALAR HAZIRLANDI

Tarihler 2023 Mart ayını gösterdiğinde İsveç’in başkenti Stockholm’de Kuran’ı Kerim yakma eylemi gerçekleşir. IŞİD’in Afganistan yönetiminden İstanbul sorumlusu A.C.’ye İstanbul’da İsveç ve Hollanda konsolosluklarına yönelik saldırı gerçekleştirilmesi talimatı verilir. Kafkasya’dan İstanbul’a gelen ve Afganistan’a gitmek üzere yerleştirildikleri güvenli evlerde bekleyen üç IŞİD’li İstanbul saldırısı için görevlendirilir. IŞİD’liler turist kılığında konsoloslukların etrafında gözetim yapar. İsveç ve Hollanda Konsolosluğu ve çevresinin fotoğraf ve videolarını çeker.

'CANLI BOMBALAR': İSVEÇ KONSOLOSLUĞU’NUN GÜVENLİĞİ YETERSİZ

IŞİD’liler, keşif sonrası örgütün İstanbul yöneticisi A.C.’ye, “Güvenlikleri yetersiz buldukları, iki güvenlik görevlilerinin olduğunu ve bu güvenlik noktalarından çatışarak konsolosluk içine girebilecekleri, el bombaları ile de ceset sayısını arttıracakları" şeklinde bilgi verir.

İddianamede yer verilen bilgilere göre, canlı bomba olmayı kabul eden her üç IŞİD’li de uzun ve kısa namlulu silah kullanımı konusunda uzmandır. IŞİD’li yöneticiden İsveç ve Hollanda konsolosluk saldırıları sırasında ortaya çıkacak zayiatı arttırabilmek için F1 el bombaları talep ederler. Saldırının içeriği-yöntemi IŞİD’in Afganistan’daki bomba ve saldırılardan sorumlu kişisi Rustam’ın bilgisine sunulur. Rustam, ertesi gün İstanbul yöneticisine, üç kaleşnikof her silah için beşer adet şarjör ve el bombası temin etmesi talimatı verir. İsveç Konsolosluğu saldırısını gerçekleştirecek IŞİD’liler saldırıda “ingisami” (çatışarak) kendilerini patlatacaklardır.

SALDIRININ BOYUTUNU BÜYÜTME KARARI

Sanık A.C. uzun namlulu silahları bulmak için Esenyurt’ta ikamet eden Tacikistan uyruklu Bilal isimli kişi ile temasa geçer. Sanık A.C.’nin ifadesine göre üç gün sonra Bilal “silahları bulamayacağını” bildirir. IŞİD yöneticisi A.C., saldırı için silahların bulunamadığını Afganistan’daki IŞİD yöneticilerine bildirdiğinde “Pendik’te yaşayan Umar isimli şahsın eylem için silah temin edebileceğini, saldırının boyutunu büyüttüklerini, üç adet olan AK-47 (kalaşnikof) sayısını dörde, şarjör sayısını da 40’a çıkartıldığını ve ayrıca söz konusu kişi tarafından kendisine çok sayıda F 1 tipi el bombası verileceği” söylenir.

HANGİ KİLİSE VE SİNAGOGLAR HEDEF ALINDI?

Öte yandan örgütün Afganistan sorumlularından Rustam’ın, İstanbul’daki IŞİD yöneticisinİ “saldırının boyunu genişlettik” bilgilendirmesi, İstanbul’da başka canlı bomba saldırıları hazırlıklarının yapıldığının habercisiydi. İstanbul Sultanbeyli’de bir otelde Afganistan’a gönderilmek üzere bekleyen iki IŞİD’li İstanbul Taksim ve civarı, Surp Pirgız Kilisesi Neve Şalom Sinagogu ve İstanbul Aşkenazi Sinagogu’na saldırılar gerçekleştirmek üzere hazırlanmaya başlanır.

KONSOLOSLUK SALDIRISI İÇİN SİLAH VE PATLAYICILAR ANTEP'TEN GELECEK

IŞİD Horasan yapılanmasının sözde İstanbul sorumlusu A.C. İstanbul Pendik sahilinde silahları temin edecek Umar isimli şahıs ile buluşur. Umar, silahların hepsini temin edemediğini, ancak Türkiye’deki Çeçenler’den geriye kalan silah ve patlayıcıları temin edeceğini fakat silah ve patlayıcı maddelerin bazılarının Gaziantep’ten getirtileceğini söyler ve birkaç gün süre ister.

Umar isimli şahıs iki gün sonra IŞİD yöneticisi ile aynı yerde yeniden buluşur. Umar, silahları temin edip Antep'ten İstanbul’a gönderecek kişinin öldüğünü, silahları getirecek güvenli kişi bulmasının zaman alacağını, bu nedenle teslimatın gecikeceğini söyler. IŞİD yöneticisi, Telegram uygulaması üzerinden Afganistan IŞİD yönetimine, silahların dolayısıyla eylemin gecikeceği bilgisini verir. Saldırı geçici bir süreliğine iptal edilir.

Sanık A.C. ifadesinde otelde Afganistan’a gitmek üzere beklerken İsveç konsolosluğuna saldırıyı gerçekleştirmek için görevlendirilen biri Azeri iki Çeçen örgüt üyesinin şu anda Avrupa’da yaşadıklarına dair duyumu olduğunu söyler.

İTİRAFÇI OLMA KARARI VE TACİKİSTAN KONSOLOSLUĞU İLE TEMAS

IŞİD Horasan sözde İstanbul sorumlusu A.C.’nin iddiasına göre İsveç Konsolosluğu ve Taksim ve yakınlarında sinagog ve kiliselere yönelik saldırılar için silah ve patlayıcıların bulunmasında gecikme yaşanması Afganistan IŞİD yapılanması ile arasında gerilime neden olur. Yine sanığın iddiasına göre kendisi “IŞİD’in görüşlerini benimsememekte” ve aşırı bulmaktadır. İtirafçı olmaya karar verir. IŞİD sorumlusu, Tacikistan vatandaşıdır ama Kırgızistan uyrukludur. Kırgızistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nu arar ve saldırı için bilgi vermek istediğini söyler. Kısa bir süre sonra konsolosluk çalışanı T. isimli diplomat tarafından aranır. Kırgız diplomat T. ile IŞİD’li yönetici bir otoparkta buluşur. IŞİD’li Kırgız diplomat T.’ye “bildiği her şeyi Türkiye polisine anlatmak istediğini, vereceği bilgi karşısında da koruma talep ettiğini” söyler

IŞİD’LİYİ BİŞKEK’TEN ULUSAL GÜVENLİK GÖREVLİSİ S. ARAR: TÜRK POLİSİ İLE TEMAS KURMANI SAĞLAYACAĞIZ

Diplomat T., IŞİD’liye beklemede kalmasını, başkent Bişkek ile görüşmesi gerektiğini, kendisinden haber beklemesini söyler. Aradan üç gün geçer. IŞİD’li yöneticiyi başkent Bişkek’te güvenlik biriminde görevli olduğunu söyleyen S. isimli kişi arar. Ulusal güvenlik görevlisi, “Seni araştırdık. İstanbul’da Türk yetkililer ile görüşmeni sağlayacağız” bilgisini verir. Ertesi gün Kırgız diplomat T., IŞİD yöneticisini arayarak yüz yüze görüşmek istediğini söyler. Maltepe’de Huzurevi Metrosu’nun Kartal istikametinin yan tarafından olan petrol ofisini buluşma noktası olarak verir.

DİPLOMAT VE IŞİD’LİNİN MALTEPE BULUŞMASI

A.C. petrol istasyonuna geldiğinde Kırgız diplomat elçiliğe ait araçla orada beklemektedir. El işareti yaparak sanık A.C.’yi araca çağırır. Araç içinde yaptıkları görüşmede İsveç Konsolosluğu’na saldırıyı gerçekleştirecek şahısların kimlik bilgileri ve fotoğraflarını verir. Temin edilecek silahların kendilerine ulaşma yöntemine dair de bilgileri aktarır. 15 dakika park halindeki araçta konuşurlar. Daha sonra Kırgız diplomat IŞİD’liyi aracı ile Huzurevi Metro durağına kadar bırakır.

IŞİD HORASAN YÖNETİMİ, İSTANBUL SORUMLULARINDAN ŞÜPHELENİR

IŞİD yöneticisi Tacikistan Konsolosluğu ile görüşmelerini gizlilik içinde yürütmektedir. Ailesi ile de paylaşmaz. Fakat bu görüşmeler sürecinde Afganistan’dan talep edilen İstanbul’da otel ve evlerde bekleyen IŞİD’lilere “Afgan kimliği düzenleme”, “Orta Asya’dan gelenlerin karşılanması, otele yerleştirilmesi” gibi işlerde iki kez aksama yaşanır. Sanığın ifadesine göre IŞİD’in Afganistan yönetimi İstanbul’daki yöneticilerinden şüphelenir.

'GÜVENLİĞİMDEN ENDİŞELİYİM, ACİLEN BİR ŞEYLER YAPIN'

IŞİD yöneticisi, örgütün kendisine yönelik bir saldırı düzenleyeceği endişesini taşır. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki ulusal güvenlik sorumlusunu Telegram üzerinden arayarak “Artık benden şüpheleniyorlar. Güvenliğim tehlikede. Acilen bir şeyler yapın” talebinde bulunur. Tacik güvenlik görevlisi de IŞID yöneticisine “Artık kimse ile telefonla da görüşme. Kimseyle yazışma. Türk makamları seni alacak ve senin deport edilmesi sağlayacak” bilgisini verir. IŞİD yöneticisi bu görüşmelerin gerçekleştiği günün gecesi bulunduğu eve düzenlenen baskınla göz altına alınır, ifadesinin ardından tutuklanır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *