ANASAYFA arrow right Güncel

Vatandaş ev almayı hayal bile edemiyor

Vatandaş ev almayı hayal bile edemiyor
YAYINLAMA: 11 Şubat 2024 / 14.45
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2024 / 18.43

Bu yıl, son 10 yılın en kötü yılı olacak

Konut kredi faiz oranlarının yükselmesi sonucunda Antep’te 2023 yılında başlayan konut satışlarında azalma 2024 yılında da sürüyor. Antep’te insanların ev sahibi olmasının artık hayalden öte olduğunu dile getiren Kuzey Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eryılmaz, “Bu yıl son 10 yılın en kötü yılı olacak. İyi düşünmek istiyoruz ama görünen köyde kılavuz istemez” dedi.

2023 yılı sektör açısından kötü geçti

2023 yılının sektör açısından kötü geçtiğini kaydeden Eryılmaz, “Konut satışlarının düşmesinin en büyük nedenlerinden biri konut kredi faiz oranlarının yükselmesi. Bunun yanı sıra vatandaş paralarını bankada mevduata yatırdı. Son 5 yılda inşaat maliyetleri çok yükseldi. Dolayısıyla maliyetlerin artması ev fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Örneğin; karı-koca aylık 60 bin lira maaş alsa bile 3 milyon TL’lik bir daireyi alma imkanları yok. Çünkü maaşlar ile konut fiyatları arasındaki makas açıldı” tespitini yaptı.

Yaşanan durgunluk 2025’in Haziran ayına kadar sürecek

Emlak sektörü olarak 2024 yılından umutlu olmadıklarını dile getiren Eryılmaz, “İnsanlar konut almak için çok fazla talep de bulunmuyor. Yaşanan durgunluğun 2025 yılının Haziran ayına kadar devam edeceğini düşünüyorum. 2024 yılı 2023 yılından daha kötü olacak. Bu saatten sonra konut kredilerinde faiz oranlarının gerileyeceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Maliyetler yükseldikçe konutların fiyatları da artmaya devam edecek

Konut fiyatlarında herhangi bir düşüşün yaşanmadığını sözlerine ekleyen Eryılmaz, “Şu anda konut fiyatları stabil bir şekilde ilerliyor. Geçmiş yıllarda paraya sıkışan birisi 3 milyon liralık daireyi 2 milyon 750 bin liraya satabiliyordu, şimdi ise 2 milyon liraya satabilir. Maliyetler yükseldikçe konutların fiyatları da artmaya devam edecek. İnşaat sektörünün en büyük sorunlarından birisi işçilik fiyatları. Vasıfsız bir eleman bile günlük 1000 lira yevmiyeye çalışıyor. Ustalar ise 2 bin 500 ile 3 bin lira alıyor” açıklamasında bulundu.

Kooperatif sistemi yeniden hayata geçirilmeli

Eryılmaz, piyasaların hareketlenmesi içi konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini sözlerine eklerken, “İnşaat sektörü 1980 ve 1990’lı yıllarına dönmeli. Kooperatif sistemi yeniden hayata geçirilmeli. İnsanlar, kooperatifler aracığıyla uzun vadeli hiçbir faiz ödemeden ev sahibi olabilirler. İnşaatçılar bu şekilde çalışmalar yapabilirler” önerisinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *