ANASAYFA arrow right Güncel

Yağışlarla, umutlarımız yeniden yeşerdi

Yağışlarla, umutlarımız yeniden yeşerdi
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2023 / 00.06
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2023 / 00.06
Son bir aydaki yağışlar çiftçiler kadar arıcılarında yüzünü güldürdü. Arıcılar yağışlarla be-raber bal rekoltesinin 600 tona ulaşabileceğini ifade ediliyor

Nisan ayına kadar yağışların olmaması çiftçiler kadar arıcıları da endişeye sevk etmişti, ancak son zamanlardaki yağışlar arıcıları mutlu etti. Arıcılar, bal rekoltesinin 600 tona yakın olacağını tahmin ettiklerini belirtti.  
Arıcılar, 600 ton civarında bal rekoltesi bekliyor 
Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Yağışlarla birlikte umutlarımız yeniden yeşerdi. Çünkü yağışların olması bitki florasının güçlü olması ve yeterli beslenmesi anlamına gelir. Dolayısıyla çiçeklerin daha iyi açması arıların çiçeklerden daha fazla polen almasını sağlar. Yaz mevsimi de beklediğimiz gibi olursa iyi bir bal rekoltesi almayı düşünüyoruz” dedi.  
Arı sütü ile ilgili bir eğitimimiz olacak 
Bal hasadının temmuz ayında başlayacağını hatırlatan Başkan Koca, arıcıların yeni sezon hazırlıklarına yavaş yavaş başladığının altını çizdi. “Kentimizde arıcılık son yıllarda büyük gelişme gösterdi. Baklava ve Antepfıstığı gibi “Zahter Balı” coğrafi işaretini aldık. Avrupa Birliği projesi kapsamında önümüzdeki günlerde arı sütü ile ilgili bir eğitimimiz olacak. Arı ve bal üretimini geliştirip artırdık, bundan sonra alternatif arı ürünleri konusunda çalışmalara yoğunlaşacağız” şeklinde konuştu.  
Ülkemiz arı kovanı sayısında dünyada ikinci sırada 
Koca, her sektörde olduğu arıcılıkta da maliyetlerin yükseldiğine dikkat çekti. “Ham madde fiyatlarında yaşanan artış hiç şüphesiz bizlere yansıyor. O nedenle girdi maliyetlerimizde geçen yıllara oranda büyük bir artış söz konusu. Ancak bal rekoltesi yüksek olursa bir nebzede olsa girdi maliyetlerini azaltmış olacağız. Ülkemiz arı kovan sayısında dünyada ikinci sırada yer alırken, kovan başı bal üretiminde alt sıralarda yer alıyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca bilimsel çalışmalarda da iyi bir yol kat ettik” diye konuştu. Adem Kesenek 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *