ANASAYFA arrow right Güncel

Yerel yönetimler görevlerini tam olarak yerine getirmedi

Yerel yönetimler görevlerini tam olarak yerine getirmedi
YAYINLAMA: 04 Nisan 2024 / 19.33
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2024 / 19.33

4 Nisan Sokak Hayvanları Günü

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, “Değişen yaşam koşulları, kalabalık şehirler, insan atıklarının fazlalaşması, bilinçsiz besleme konuyu her geçen gün daha karmaşık hale getirmekte, artan popülasyon konusunda sadece hayvan seven ve sevmeyen tarafların tepkilerine göre tavır alındığı için çözüm konusunda gerçekçi adımlar atılamıyor” dedi.
Yerel yönetimler görevlerini tam olarak yerine getirmedi
Yerel yönetimler seçiminin tamamlanmasından birkaç gün sonrasına denk gelen Dünya Sokak Hayvanları Günü’nün, sahipsiz hayvan popülasyon sorununu ortaya koymak için çok uygun bir gün olduğunu dile getiren Peri, “Artık çok iyi bilindiği gibi 2004 yılında yayınlanan 5199 sayılı kanunla sahipsiz hayvanlar konusundaki uygulamaların sorumluluğu yerel yönetimlere ve il özel idarelerine verildi. Ancak yasanın çıktığı tarihten bu yana, bazen belediye başkanlarının tutumu, bazen bütçe yetersizliği ve bazen de farklı sebepler nedeniyle yerel yönetimler görevlerini tam olarak yerine getirmedi” ifadelerini kullandı.
Yerel yönetimler için en önemli sorun bütçe planlaması
Yerel yönetimler için en önemli sorunun bütçe planlaması olarak ortaya çıktığını kaydeden Peri, “İhtiyaç duyan belediyelere bakımevlerini inşa edebilmeleri için sadece bu amaçla kullanabilecekleri uygun krediler sağlanmalı ve teşvikler verilmeli. Avrupa Birliği projeleri, özel sektörün sosyal sorumluluk projeleri gibi konulara ayırdıkları bütçelerden faydalanma sorunların çözümü için uygun adımlar olabilir” açıklamasını yaptı.

Hayvanların yere geri bırakılması işlemleri aksatılmadan yapılmalı
“Bakımevi ve barınak tanımları kanunda ayrıntılı olarak belirtilmeli, standartları belirlenmeli” diyen Başkan Peri, çevrenin yaban hayatı, insan ve hayvan sağlığı gözetilerek inşa edilmesi gerektiğini sözlerine eklerken, “Sahipsiz hayvan bakımevleri ve barınaklar, acil hayvan nakil araçları, hayvan toplama aracı, hayvanların yakalanma şekli, insan ve hayvan refahı ve sağlığına, iş sağlığı ve güvenliğine uygun standartlarda olmalıdır ve yönetmeliklerde ayrıntılı bir biçimde belirtilmeli. Bakımevlerinde sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, işaretlenmesi, hasta ve yaralıların tedavi edilmesi, beslenmesi, sahiplendirilmesi ve sahiplendirilemeyenlerin alındıkları yere geri bırakılması işlemleri aksatılmadan yapılmalı” şeklinde konuştu.
Kaçak hayvan girişi ve üretiminin önüne geçilmeli
Peri, “Tüm ülke çapında acilen “kısırlaştırma seferberliği” yapılmalı, toplumu bilgilendirmek için kamu spotları hazırlanmalı. Sahipli hayvanların mikroçip ile kimliklendirilmesi işlemi kanunun süre sınırlandırması ile tam olarak başarıya ulaşmadı, kanunda revizyonla henüz sisteme kayıt edilemeyen hayvanlar için tekrar uygulama başlatılmalı, evcil hayvanını terk edenlere ağır yaptırımlar uygulanmalı, kaçak hayvan girişi ve üretiminin önüne geçilmeli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *