ANASAYFA arrow right Güncel

Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı geliştireceğiz

Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı geliştireceğiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Türkiye Enerji Zirvesi, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı geliştireceğiz ve ithal kaynaklarımızdan bir kısmını da yerli kaynaklar haline getireceğiz. Siyasi sınırlarımız sabit kalmak kaydıyla ekonomik sınırlarımızı genişleteceğiz" dedi.

Ekonomik sınırlarımızı genişleteceğiz
5. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi:“Yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı geliştireceğiz ve ithal kaynaklarımızdan bir kısmını da yerli kaynaklar haline getireceğiz. Siyasi sınırlarımız sabit kalmak kaydıyla ekonomik sınırlarımızı genişleteceğiz.Şah Deniz’den ithal ettiğimiz doğalgaz ve petrolün yüzde 10’luk kısmını daha yerli kaynaklar haline getirdik. 1 milyar 450 milyon dolara Total’in hissesini devraldık ve 2042 yılına kadar orada üretilecek yaklaşık 468 kilometrekaresindeki üretilecek gerek ham petrolün ve gerekse doğalgazın en büyük 2. ortağı olduk. Çok ciddi bir yatırımdır.Çünkü TPAO’nun yurtdışındaki yaptığı yatırımlar kamu ve özel sektör olarak kalıcı ve doğrudan yatırım olarak en büyük kuruluş TPAO’dur şu an.

2 bankadan 1 milyar dolarlık kredi aldık
Yıldız, “3 görüşmede 2 bankadan 1 milyar dolarlık kredi aldık. 3 yıl ödemesiz 7 yıl ödemeli ve bununla alakalı hiçbir garanti vermeden. Niçin? Çünkü sektörün ve projelerin kendisini besleyebilecek kabiliyette olduğu ve bunun mutlaka Türkiye’nin yararına olduğu kanaatlerimizi paylaştığımızda bankacılar da yine benzer şekilde yaptılar. Yalnızca Azerbaycan’da değil, Irak’taki yapacağımız operasyonlarla beraber de yine oradaki siyasetin istikrara kavuşmasıyla beraber o projelerin bir bir hayata geçtiğini hep beraber göreceğiz” diye konuştu..

Depolarımızda 250-300
bin varil ham petrol var
“Özel hukuk hükümlerine tabii, isterse kamu isterse özel sektör hangisi olursa olsun oradaki yapılan sözleşmeler önümüzdeki yıllarda daha yerli kaynaklara yönelen bir enerji sektörünü hep beraber görmüş olacağız” diyen Yıldız, “Kuzey Irak’tan 16. tankeri yükledik ve 11.2 milyon varillik de sevkiyat yaptık. Akış devam ediyor ve 100 bin varillere yaklaşık her gün ham petrol oradan, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından Ceyhan’a sevk ediliyor. Şu anda depolarımızda da 250-300 bin varil civarında da ham petrol var. Artık bu sevkiyatların yoluna girmiş olması yalnızca Türkiye’ye duyulan güveni değil, aynı zamanda Irak’ın normalleşmesiyle alakalı koyulan katkılar olarak da hep beraber izlenecek, gözlenecektir. Irak’ın normalleşmesi demek Türkiye’nin sevdiği, kardeş komşu ülkeye daha istikrarlı bir şekilde yardım edebilmesi, iç içe olabilmesi demek” diye konuştu.
Zirvede enerjinin insan yaşamındaki önemine dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bir taraftan insanı merkeze alan bir yönetim anlayışı dünyada hak görülürken, diğer taraftan insanı yok sayan, insanın gözüne baktığı zaman petrolün doları, altını gören bir anlayışı da hep birlikte değiştirmek zorundayız” dedi.
Şahin, 5. Türkiye Enerji Zirvesi’nde, ekonomi politikalarını, sürdürülebilir enerji politikalarına bakıldığında zirvenin stratejik bir şehirde yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.Özellikle modern, çağdaş, yaşlı dünyaya bakıldığı zaman kendi içerisinde yaşanan çoklu standartların arkasında aslında ciddi bir enerji politikalarının olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, şöyle konuştu:“Bütün enlerin yaşandığı bir dünyadayız. En zengin ile en fakirin arasındaki farkın arttığı ve günlük 1 doların altında yaşayan milyonlarca insanın olduğu, 5 yaşına gelmeden temiz kaynak suyuna ulaşamayan birçok çocuğun öldüğü bir dünyadayız. Teknolojinin nimetlerinde istifade ederken çok ciddi bir şekilde insanların hırsının, aç gözlülüğünün sonucunda acının gözyaşının ve savaşın olduğu bir coğrafyadayız.”

İbn-i Haldun’in “Coğrafya kaderdir’’ sözünü hatırlatan Şahin, Gaziantep’te bu kaderin getirdiği dirençle, donanımla yoluna devam etmesi gerektiğini belirtti.Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye sığınan Suriyelilere de değinen Şahin, “En yakın örneğimiz bugün şehrimizin içerisinde savaşın kadınlarını, savaşın yetimlerini, savaşın yaşlılarına kucağımızı açtık, ekmeğimizi bölüştük, enerjimizi bölüştük, suyumuzu bölüştük ve bu bakımdan da bütün hemşerilerime bu yaptıkları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.“Bir taraftan insanı merkeze alan bir yönetim anlayışı dünyada hak görülürken, diğer taraftan insanı yok sayan, insanın gözüne baktığı zaman petrolün doları, altını gören bir anlayışı da hep birlikte değiştirmek zorundayız’’ diyen Fatma Şahin, çıkar dünyasından, vicdan dünyasına geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Dünyada kentlerin yarıştığına dikkati çeken Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:“Çünkü artık kentler yarışıyor, kalkınma yerelde başlıyor, demokrasi yerelde başlıyor. Kendi şehrimizin bütün enerji kaynaklarını kullanmak en temel stratejimiz.Bir enerji üretimini başlattık.Bunu da yeterli bulmuyoruz.Şuanda yeni Büyükşehir kanunu ile bütün sınırların Büyükşehir olmasından kaynaklı bunu yüzde 100 kapasiteyi artıracak yeni teknolojiyi çıkaracak şekilde yolumuza devam ediyoruz. Şehrimizin enerji mastır planını hazırlıyoruz.’’
Güneş enerjisini en iyi kullanan şehirler hedefine ulaşmayı önemsediklerini ifade eden Şahin, ilk kez Türkiye’de “solar otoparkının’’ Gaziantep’te yapıldığını söyledi. Ekolojik kent çalışmaları hakkında da bilgi veren Şahin, Gaziantep fıstığının kentin en büyük nimeti olduğunu belirtti.TÜBİTAK ile yapılan çalışmada yaş kabuğun üzerindeki metan gazını yönetebilme ve burada bioenerji üretebilmeyi başardıklarına dikkati çeken Şahin, “Antep fıstığını yeşil altına dönüştürerek enerji sektöründe de yeni bir alternatif üretme planlaması içerisindeyiz’’ şeklinde konuştu.
Bu sene 5’cisi düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde başladı. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde (ŞKM) yerli ve yabancı konuşmacılarında iştirak ettiği zirvede enerji sektörünün sıkıntıları ve çözüm önerileri ele alındı.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu ise, Türkiye'nin enerji gücünün artırılması gerektiğini söyledi. Enerjinin, ülkelerdeki refah seviyelerini artıran, büyümeyi gösteren önemli bir unsur olduğunu dile getiren Mazıcıoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde enerji yatırımlarına önem verdiklerini vurguladı.
Kamu ve özel sektör arasında güzel sinerji oluşturulduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, bu yatırımların hayata geçirilirken çevre konusuna ayrı önem verildiğini kaydetti
Zirveye, Zirve Konferansı Başkanı Fatih Dönmez, Ana Sponsor Yingli Green Enetgy Güney Avrupa Ceo’su Yao Wen, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve çok sayıda iş adamı katıldı.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *