ANASAYFA arrow right Güncel

Yılda yaklaşık 16 milyon lira enerji tasarrufu sağlanacak

Yılda yaklaşık 16 milyon lira enerji tasarrufu sağlanacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
enerji tüketiminin fazla olduğu alanlarda yaptığı çalışmalar sonucunda yılda yaklaşık 16 milyon TL enerji tasarrufu elde
Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı enerji stratejisi kapsamında, enerji tüketiminin fazla olduğu alanlarda yaptığı çalışmalar sonucunda yılda yaklaşık 16 milyon TL enerji tasarrufu elde edecek.
Mevcut durum analizi ve kentin enerji potansiyelinin iyi değerlendirilmesi için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü, “Enerji Mastır Planı" çerçevesinde izlenecek yol ve yöntemlerin belirlenmesi amacıyla enerji stratejisi hazırladı.
Strateji çalışması sonucunda ve Türkiye'de ilk defa bir belediye tarafından hazırlanan “Enerji Yol Haritası” için toplantı düzenlendi.Toplantıda çalışmanın içeriği hakkında yetkililer tarafından, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e bilgi verildi.
Öte yandan enerji tüketimi en fazla olan 5 noktada yapılan enerji verimliliği ön çalışmalarında büyükşehir belediyesi için yüzde 33’e varan enerji tasarruf potansiyelleri belirlendi.Ön çalışma Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait enerji tüketimi fazla olan ulaşım, asfalt tesisi ve GASKİ’de içme suyu tedariki pompa istasyonlarını içeriyor.
Çalışmalar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda enerji alanında yılda yaklaşık yüzde 33 enerji ve 16 milyon TL tasarruf elde edilebileceği tespit edildi.
Belediyenin değerlendirebileceği çeşitli yenilenebilir (rüzgar, güneş, hidroelektirik, biyokütle) enerji yatırım imkanları da araştırıldı.Araştırma sonunda hem Gaziantep’in hem de belediyenin enerji maliyetlerini azaltacak projeler belirlendi.
Dünyada iyi uygulama örnekleri de incelenerek ortaya konan proje önerileri rüzgar, güneş, hidroelektrik, biyokütle gibi farklı kaynaklara ilişkin kentin spesifik potansiyellerini de içeriyor.
Enerji noktasında yapılan çalışmalara, bir sonraki aşama olarak kentin enerji tüketim projeksiyonlarını dikkate alan ve tüm yönleriyle enerji alanında atılması gereken adımları içeren “Enerji Master Planı” çalışmasıyla devam edecek.

Her alanda giderek artan
şiddet, canımızı yakıyor
Ülkenin Özgecan Aslan cinayeti ile bir şoka girdiğini belirten CHP İl Başkanı M.Sait Köse, “ Böyle bir vahşete, insan olan hiç kimsenin duyarsız kalması beklenemez. Ne yazık ki her alanda giderek artan şiddet, canımızı yakmaya devam ediyor.” dedi.
Türkiye’de giderek artan bir şiddet eğilimi yaşandığını belirten CHP İl Başkanı M.Sait Köse, “ İşte bu artan şiddetin son kurbanı, Özgecan kızımız oldu. Ülke olarak 20 yaşındaki genç bir kızımızın vahşice katledilmesinin şokunu yaşıyoruz.İnsanlık dışı bu vahşete, saldırganlığa toplumun hiçbir kesimi duyarsız kalamaz.” dedi.
“Şiddetle iç içe yaşıyoruz”
Ülke içinde şiddetin sürekli yükselişte olduğunu dile getiren Köse, “ Bu konuda en dikkat çekici olan kadına şiddet olaylarıdır. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri yıllık binli rakamlarla ifade edilmeye başlanmıştır.Toplumda söz sahibi kişilerin ‘Kadın isyankâr olmamalı, sesini yükseltmemeli’, ‘kadına şiddet abartılıyor’, ‘kadın herkesin ortasında kahkaha atmayacak” gibi söylemlerinin şiddeti kışkırttığı gerçeği göz ardı edilemez.AKP iktidarı döneminde kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bile bu konuda bir karşı duruş sergileyemediği görülmektedir.” dedi.
“Polis şiddeti de ülke gerçeği oldu”
Geçtiğimiz hafta yaşanan esnaf protestosunda polisin tavrını da hatırlatan Köse, “ Polisin, sadece protesto eylemi yapan, hiçbir taşkın harekette bulunmayan esnaf grubuna karşı, şiddet uygulayışını her birlikte gördük. Saldırgan, çevreye zarar veren gruplara karşı kullanılması için polise verilen biber gazı, her tür eylemde kullanılmaya başlandı. Polis kendisine verilen bu hakkı, fütursuzca kullanmaya devam ediyor.Yaşanan onca üzücü olaya rağmen, kimse polisin bu tavrını sorgulamıyor.Bu hafta gündeme gelecek İç Güvenlik Paketi’ni bu açıdan da değerlendirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Köse, şiddet olaylarını toplum olarak üzüntü ile izlediklerini belirterek, “ Bu hafta yaşanan olayla ilgili şuan elimizden gelen kızımız Özgecan’a rahmet, yakınlarına da başsağlığı dilemek. Ancak bir daha bu tür olayların yaşanmaması için gereken önlemleri almak konusunda toplumun her kesimine büyük görevler düşüyor” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *