ANASAYFA arrow right Güncel

Yıllardır sürdürülen KHK hukuksuzluğuna son verilmeli

Yıllardır sürdürülen KHK hukuksuzluğuna son verilmeli
YAYINLAMA: 25 Nisan 2024 / 19.50
GÜNCELLEME: 25 Nisan 2024 / 19.50

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, devam eden KHK yargılamaları ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ihraç üyelerin yaşadığı hukuksuzlukların, dava süreçlerinde de uzun yargılamaların, mahkemelerin çelişkili ve keyfi kararları ile sürdüğünün altı çizildi

 

Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Yargı kararları adil ve hukuka uygun olmalı, yıllardır sürdürülen KHK hukuksuzluğuna son verilmeli” çağrısında bulunurken, 2016 yılında ilan edilen OHAL sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamudan 150 bine yakın kamu emekçisi ihraç edildiğini hatırlattı.

Bin 602 yönetici ve üye hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı

Söz konusu KHK’ler ile Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK) bağlı üniversitelerde görev yapan akademisyenler ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda görev yapan bin 602 yönetici ve üyelerinin hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığını kaydeden Parlakçı, “KHK’lerin yayımlanmasının hemen ardından dava açma süresi içerisinde KHK biçimindeki düzenleyici işlemin iptali istemi ile Danıştay nezdinde davalar açıldı” dedi.

685 sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu

Parlakçı, “Danıştay 5 Daire, yetkili ve görevli mahkemenin davacıların son görev yaptığı yer mahkemesi olduğu gerekçesi ile dosyaları yetkili mahkemelerine gönderdi. İdare Mahkemeleri ise dosyaları incelemeksizin ret kararları vermiştir. Kararlar sonrası istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. İstinaf aşamasındayken 685 sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu” şeklinde konuştu.

Görev süresi defalarca uzatılan komisyonun, 568 üyenin başvurusunun kabulüne ve göreve iadesine, bin 14 üyenin ise başvurusunun reddine karar verdiğini dile getiren Parlakçı, “Başvuru ret işleminin iptali ile mali ve özlük haklarının iadesi istemi ile Özel Yetkili Ankara İdare Mahkemelerine davalar açıldı. İlk Derece Mahkemeleri 149 davada işlemin iptaline karar verdi. Halen özel yetkili Ankara İdare Mahkemelerinde derdest 211 dosya, İstinaf Mahkemelerinde 338, Danıştay 5. Daire’de 53 dosyamız mevcut. Danıştay 5. Daire 7 üyemiz hakkında verilen davanın reddi kararını onamış, sendikamızca bu üyelerimiz adına Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunuldu” ifadelerine yer verdi.

Adalet siyasi değil hukuka bağlı kalarak tesis edilebilir

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Halen devam eden işe iade davalarında hukuk garabeti sayılacak sonuçlarla karşılaşmaktayız. Örneğin aynı gerekçe ile işinden edilen evli iki üyemizin biri suçsuz bulunarak işine iade edilirken diğerine ret kararı verilebildi. Yargı eliyle işkenceye dönüştürülen bu sürecin bir an önce adil biçimde sonuçlandırılmasını tamamı sendikal eylem ve etkinlikler gerekçesi ile işlerinden edilen üyelerimizin derhal işlerine iade edilmesini mahkemelerin siyasi değil hukuki kararlar vererek üyelerimizin tüm haklarını iade etmelerini istiyoruz. Adalet bir yerlerden kulağa fısıldanan siyasi kararlarla değil hukuka bağlı kalarak tesis edilebilir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *