Toplumda halen kadına “kadın” demek ayıp sayılsa da Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arefesinde mecliste kabul edildi
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı’nın genel kurulda görüşülmesi sırasında söz alan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel kadın vekil sayısının azlığından yakınarak, Bu konunun TBMM kameramanları tarafından milletimize de gösterilmesini rica ediyorum” dedi. Yoksullaşmanın, kadına şiddet olarak döndüğünü ifade etti.
Eşi ölene maaş bağlanacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşi vefat eden ve zor durumda olan kadınlara, Nisan ayı itibarıyla evlerine düzenli yardımın ulaşılacağı bir sistemi hayata geçireceklerini ve 250 TL aylık düzenli yardım yapılacağını söyledi. Bakan Şahin, 65 yaş aylığın miktarı ile ilgili Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünde bir çalışma başlattıklarına işaret ederek, “Maliye Bakanlığımız ile beraber elimizdeki bütçe imkanlarına göre nasıl bir yol gideceğiz, bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de
Partilerin kadına bakış açısı ortada
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşi vefat eden ve zor durumda olan kadınlara, Nisan ayı itibarıyla evlerine düzenli yardımın ulaşılacağı bir sistemi hayata geçireceklerini ve 250 TL aylık düzenli yardım yapılacağını söyledi. Meclis Genel Kurulu’nda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı’nın tümü üzerinde yapılan görüşmelerde ilk olarak MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel söz aldı. Demirel, Genel Kurul Salonu’nda kadın milletvekillerinin sayısının az olmasından yakınarak, “Sayımız artmış olması hep dile getiriliyor ama kadın milletvekillerimiz kadınla ilgili bir yasanın konuşulduğu oturuma ilgi göstermiyorlarsa bu başta çoğunlukla bulunan siyasi partideki kadın milletvekillerimizin konuya bakışını da gösteriyor diye düşünüyorum. Bu konunun TBMM kameramanları tarafından milletimize de gösterilmesini rica ediyorum” dedi.
Tuncel, aile kavramını tartışmaya açtı
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, AKP döneminde kadına şiddetin arttığını iddia etti. Kadınların giderek yoksullaştığını kaydeden Tuncel, “Ve bu kadına şiddet olarak geri dönüyor” dedi. Tasarının kadınların ihtiyaçlarını karşılamadığını kaydeden Tuncel, “Aile kavramı nasıl olacak sadece evli olanlarla mı ifade edeceksiniz, bu aile bireyleri içerisindeki durum nedir, evli olmayan ve birlikte olanlar ya da imam nikahlı olanlar Türkiye’de böyle bir gerçeklikte var. Diyelim ki bu ülkede eşçinsel gerçeği var, bütün bunları nasıl oluyor da aile kavramı içerisine koyacaksınız çok merak ediyorum” dedi.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği
kavramından neden çekiniliyor”
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova da, kanunun isminin değiştirilmesini isteyerek, “Kadın ve Aile Bireylerini Şiddetten Korunması ve Şiddettin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı olarak değiştirilmelidir. Gelin hep birlikte bu kanun tasarısında birlikte olarak kanunun adını değiştirelim. Ve kadının adını kanuna ekleyelim” dedi. Akova, “Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından neden çekiniliyor” sorusunu da yöneltti.
Silahı da elinden alınacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmasına bütün partilere teşekkür ederek başladı. Tasarı hakkında bilgi veren Bakan Şahin, “Mağdur erkekse aile bireyi olarak biz erkekleri de koruyacağız. Erkekler ben mağdurum dediği ölçüde bu kanunun bütün haklarından da istifade edecekler” dedi. Düzenlemeler arasında hakimin koruma tedbirleri arasında “iş yeri değiştirme” hakkı olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti: “Önleyici tedbir, bir erkek sürekli şiddet uyguluyorsa yani hastadır. Önleyici tedbirde de burada kadının istediği takdirde psikolojik desteğin verileceği erkeğe de beraber psikolojik destek verileceği bunun da bütçesinin bakanlığımız tarafından karşılandığı önemli tedbirleri hayata geçiriyoruz. Eğer silah bulunduruyorsa o silahı elinden alacak şekilde tedbirler alıyoruz. Hele bir de kolluk kuvvetiyse silah bulundurma onun zaten görev alanı içerisindeyse onun da silahını elinden alarak önemli yaptırım güçlerini hayata geçiriyoruz.”
Zorlama hapsi de getiriliyor
Bakan Şahin, tasarıyla birlikte zorlama hapsinin de getirildiğine işaret ederek, “Koruyamadığımız, önleyemediğimiz zaman, ne olacak, hakim kararı vermesine rağmen yeniden eve ulaşıyorsa yeni bir tedbir kararı getirdik, zorlama hapsini getiriyoruz” dedi. Nafaka sisteminin kolaylaştırıldığını kaydeden Bakan Şahin, “Bütün sağlık tedbirlerini bakanlık olarak biz bunun takipçisi olacağız. Çalışan kadınlarımız eğer şiddet görüyorsa onlara kreş desteği vereceğiz” dedi. Bakan Şahin, “Ama ben bunu hazırlayan bir bakan olarak biliyorum ki uygulamada bunu hızlı bir şekilde çözmemiz çok kolay değil. Bu topyekün bir seferberlik istiyor” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Toplumsal olaylara ilişkin soruya Bakan Şahin, “Şu anda Emniyet teşkilatımızda toplumsal olaylara müdahaleyle ilgili çevik birimlerinin tüm personelinin insan ve kadın haklarıyla ilgili ciddi bir eğitim çalışması başlamıştır. 45 bin polisimizin hem kadının insan haklarıyla ilgili hem de şiddetle mücadele de kolluk kuvvetine düşen görevlerle ilgili önemli bir eğitim kampanyasının çalışmasını tamamladık. Toplumsal olaylarda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Bakan Şahin, 65 yaş aylığın miktarı ile ilgili Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünde bir çalışma başlattıklarına işaret ederek, “Maliye Bakanlığımız ile beraber elimizdeki bütçe imkanlarına göre nasıl bir yol gideceğiz, bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi. Tasarıdaki düzenlemelere ilişkin mali yardımın kaynağı ile ilgili soruya da Şahin, “Biz bu kanunla ilgili süreci başlattığımız da Maliye Bakanımızın onayını aldık. Kendi bütçemiz imkanları içerisinde bunu tamamlayacağız, tamamlayamadığımız, talep fazla geldiğinde Maliye Bakanlığından destek alacak şekilde süreci takip edeceğiz” dedi.
Eşi vefat edenlerle ilgili mali destek konusundaki soruya da Şahin, yaklaşık 1.5 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi ile bir çalışma yapıldığını belirterek, “Eşi vefat edenlerin durumları araştırmanın sonunda yaklaşık 150 bine yakın eşi vefat etmiş kadınlarımızın eşleri vefat ettiği zaman ekonomik olarak ciddi bir sorun yaşadığı, çocuklarıyla eğitimle ilgili ciddi bir sorun yaşadığı araştırmada çıkınca biz de bunu Sayın Başbakanımıza ilettik. Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü bütçesi içerisinde zaten bizim fon kuruluyla beraber oluşturduğumuz bir bütçeleme var. Bu bütçelemede bunlarla ilgili kısmın ne kadar destek vererek düzenli yardıma geçmemiz gerektiğini gördük. Gelir gider dengesine baktığımız zaman 250 TL aylık düzenli yardıma geçtiğimiz zaman sosyal devlet olarak onların yanında olacağımızı gördük. Bu kararı verdik” dedi. Şahin, Nisan ayı itibarıyla artık kaymakamlık önünde beklemeden, valiye söylemeden evlere düzenli yardım ulaşılacağı bir sistemi hayata geçireceklerini de açıkladı. Bakan Şahin, “Mali olarak gerekli çalışmayı yaptık ve 250 TL bizim şu anda bizim bütçemizi kaldırdığımızı gördüğümüz için bu kararı verdik” dedi.
Tasarının ismi konusundaki soruya da Şahin, “Kanunun ruhuna aykırı olmadan süreci yönetmeye çalıştık. Ailenin korunması kadının zayıflaması anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı. Cezaevindeki kadın hastalar, yaşlı hastalarla ilgili soruya da Bakan Şahin, “Bu konuda neler yapılabilir kendi başına kalamayacak aşırı hasta ve bakıma muhtaç olan tutuklu ve hükümlü ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın yeni bir yapılandırması var, yeni bir çalışma sistemi var” dedi. Pozantı’daki çocuklar ile ilgili soruya da Şahin, “Ben orada Kürt çocuğu kavramını doğru olmadığını, çocuğun Kürt ve Türk ayrılmayacağını ifade etmek istiyorum” yanıtını verdi.
Sanayi ve Çalışma bakanlıklarıyla birlikte iki önemli çalışma yaptıklarına işaret eden Şahin, organize sanayide kadın çalışanların fazla olduğu konfeksiyon, gıda, tekstil gibi alanlarda kreşin açılması ile ilgili protokol yaptılarını söyledi. Şahin, Çalışma Bakanlığı ile de kadın sığınma evlerinde meslek kurslarının açılması, şiddet görmüş kadının İŞKUR bağlantısıyla öncelik verileceği ve daha hızlı iş bulmasıyla ilgili çalışmanın yapıldığını söyledi. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından maddelere geçildi.
Resim
Şahin, genel kurulda yasayla ilgili soruları yanıtladı.
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı’nın genel kurulda görüşülmesi sırasında söz alan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel kadın vekil sayısının azlığından yakınarak, Bu konunun TBMM kameramanları tarafından milletimize de gösterilmesini rica ediyorum” dedi. Yoksullaşmanın, kadına şiddet olarak döndüğünü ifade etti.
Eşi ölene maaş bağlanacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşi vefat eden ve zor durumda olan kadınlara, Nisan ayı itibarıyla evlerine düzenli yardımın ulaşılacağı bir sistemi hayata geçireceklerini ve 250 TL aylık düzenli yardım yapılacağını söyledi. Bakan Şahin, 65 yaş aylığın miktarı ile ilgili Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünde bir çalışma başlattıklarına işaret ederek, “Maliye Bakanlığımız ile beraber elimizdeki bütçe imkanlarına göre nasıl bir yol gideceğiz, bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de
Partilerin kadına bakış açısı ortada
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşi vefat eden ve zor durumda olan kadınlara, Nisan ayı itibarıyla evlerine düzenli yardımın ulaşılacağı bir sistemi hayata geçireceklerini ve 250 TL aylık düzenli yardım yapılacağını söyledi. Meclis Genel Kurulu’nda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı’nın tümü üzerinde yapılan görüşmelerde ilk olarak MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel söz aldı. Demirel, Genel Kurul Salonu’nda kadın milletvekillerinin sayısının az olmasından yakınarak, “Sayımız artmış olması hep dile getiriliyor ama kadın milletvekillerimiz kadınla ilgili bir yasanın konuşulduğu oturuma ilgi göstermiyorlarsa bu başta çoğunlukla bulunan siyasi partideki kadın milletvekillerimizin konuya bakışını da gösteriyor diye düşünüyorum. Bu konunun TBMM kameramanları tarafından milletimize de gösterilmesini rica ediyorum” dedi.
Tuncel, aile kavramını tartışmaya açtı
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, AKP döneminde kadına şiddetin arttığını iddia etti. Kadınların giderek yoksullaştığını kaydeden Tuncel, “Ve bu kadına şiddet olarak geri dönüyor” dedi. Tasarının kadınların ihtiyaçlarını karşılamadığını kaydeden Tuncel, “Aile kavramı nasıl olacak sadece evli olanlarla mı ifade edeceksiniz, bu aile bireyleri içerisindeki durum nedir, evli olmayan ve birlikte olanlar ya da imam nikahlı olanlar Türkiye’de böyle bir gerçeklikte var. Diyelim ki bu ülkede eşçinsel gerçeği var, bütün bunları nasıl oluyor da aile kavramı içerisine koyacaksınız çok merak ediyorum” dedi.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği
kavramından neden çekiniliyor”
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova da, kanunun isminin değiştirilmesini isteyerek, “Kadın ve Aile Bireylerini Şiddetten Korunması ve Şiddettin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı olarak değiştirilmelidir. Gelin hep birlikte bu kanun tasarısında birlikte olarak kanunun adını değiştirelim. Ve kadının adını kanuna ekleyelim” dedi. Akova, “Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından neden çekiniliyor” sorusunu da yöneltti.
Silahı da elinden alınacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmasına bütün partilere teşekkür ederek başladı. Tasarı hakkında bilgi veren Bakan Şahin, “Mağdur erkekse aile bireyi olarak biz erkekleri de koruyacağız. Erkekler ben mağdurum dediği ölçüde bu kanunun bütün haklarından da istifade edecekler” dedi. Düzenlemeler arasında hakimin koruma tedbirleri arasında “iş yeri değiştirme” hakkı olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti: “Önleyici tedbir, bir erkek sürekli şiddet uyguluyorsa yani hastadır. Önleyici tedbirde de burada kadının istediği takdirde psikolojik desteğin verileceği erkeğe de beraber psikolojik destek verileceği bunun da bütçesinin bakanlığımız tarafından karşılandığı önemli tedbirleri hayata geçiriyoruz. Eğer silah bulunduruyorsa o silahı elinden alacak şekilde tedbirler alıyoruz. Hele bir de kolluk kuvvetiyse silah bulundurma onun zaten görev alanı içerisindeyse onun da silahını elinden alarak önemli yaptırım güçlerini hayata geçiriyoruz.”
Zorlama hapsi de getiriliyor
Bakan Şahin, tasarıyla birlikte zorlama hapsinin de getirildiğine işaret ederek, “Koruyamadığımız, önleyemediğimiz zaman, ne olacak, hakim kararı vermesine rağmen yeniden eve ulaşıyorsa yeni bir tedbir kararı getirdik, zorlama hapsini getiriyoruz” dedi. Nafaka sisteminin kolaylaştırıldığını kaydeden Bakan Şahin, “Bütün sağlık tedbirlerini bakanlık olarak biz bunun takipçisi olacağız. Çalışan kadınlarımız eğer şiddet görüyorsa onlara kreş desteği vereceğiz” dedi. Bakan Şahin, “Ama ben bunu hazırlayan bir bakan olarak biliyorum ki uygulamada bunu hızlı bir şekilde çözmemiz çok kolay değil. Bu topyekün bir seferberlik istiyor” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Toplumsal olaylara ilişkin soruya Bakan Şahin, “Şu anda Emniyet teşkilatımızda toplumsal olaylara müdahaleyle ilgili çevik birimlerinin tüm personelinin insan ve kadın haklarıyla ilgili ciddi bir eğitim çalışması başlamıştır. 45 bin polisimizin hem kadının insan haklarıyla ilgili hem de şiddetle mücadele de kolluk kuvvetine düşen görevlerle ilgili önemli bir eğitim kampanyasının çalışmasını tamamladık. Toplumsal olaylarda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Bakan Şahin, 65 yaş aylığın miktarı ile ilgili Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünde bir çalışma başlattıklarına işaret ederek, “Maliye Bakanlığımız ile beraber elimizdeki bütçe imkanlarına göre nasıl bir yol gideceğiz, bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi. Tasarıdaki düzenlemelere ilişkin mali yardımın kaynağı ile ilgili soruya da Şahin, “Biz bu kanunla ilgili süreci başlattığımız da Maliye Bakanımızın onayını aldık. Kendi bütçemiz imkanları içerisinde bunu tamamlayacağız, tamamlayamadığımız, talep fazla geldiğinde Maliye Bakanlığından destek alacak şekilde süreci takip edeceğiz” dedi.
Eşi vefat edenlerle ilgili mali destek konusundaki soruya da Şahin, yaklaşık 1.5 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi ile bir çalışma yapıldığını belirterek, “Eşi vefat edenlerin durumları araştırmanın sonunda yaklaşık 150 bine yakın eşi vefat etmiş kadınlarımızın eşleri vefat ettiği zaman ekonomik olarak ciddi bir sorun yaşadığı, çocuklarıyla eğitimle ilgili ciddi bir sorun yaşadığı araştırmada çıkınca biz de bunu Sayın Başbakanımıza ilettik. Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü bütçesi içerisinde zaten bizim fon kuruluyla beraber oluşturduğumuz bir bütçeleme var. Bu bütçelemede bunlarla ilgili kısmın ne kadar destek vererek düzenli yardıma geçmemiz gerektiğini gördük. Gelir gider dengesine baktığımız zaman 250 TL aylık düzenli yardıma geçtiğimiz zaman sosyal devlet olarak onların yanında olacağımızı gördük. Bu kararı verdik” dedi. Şahin, Nisan ayı itibarıyla artık kaymakamlık önünde beklemeden, valiye söylemeden evlere düzenli yardım ulaşılacağı bir sistemi hayata geçireceklerini de açıkladı. Bakan Şahin, “Mali olarak gerekli çalışmayı yaptık ve 250 TL bizim şu anda bizim bütçemizi kaldırdığımızı gördüğümüz için bu kararı verdik” dedi.
Tasarının ismi konusundaki soruya da Şahin, “Kanunun ruhuna aykırı olmadan süreci yönetmeye çalıştık. Ailenin korunması kadının zayıflaması anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı. Cezaevindeki kadın hastalar, yaşlı hastalarla ilgili soruya da Bakan Şahin, “Bu konuda neler yapılabilir kendi başına kalamayacak aşırı hasta ve bakıma muhtaç olan tutuklu ve hükümlü ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın yeni bir yapılandırması var, yeni bir çalışma sistemi var” dedi. Pozantı’daki çocuklar ile ilgili soruya da Şahin, “Ben orada Kürt çocuğu kavramını doğru olmadığını, çocuğun Kürt ve Türk ayrılmayacağını ifade etmek istiyorum” yanıtını verdi.
Sanayi ve Çalışma bakanlıklarıyla birlikte iki önemli çalışma yaptıklarına işaret eden Şahin, organize sanayide kadın çalışanların fazla olduğu konfeksiyon, gıda, tekstil gibi alanlarda kreşin açılması ile ilgili protokol yaptılarını söyledi. Şahin, Çalışma Bakanlığı ile de kadın sığınma evlerinde meslek kurslarının açılması, şiddet görmüş kadının İŞKUR bağlantısıyla öncelik verileceği ve daha hızlı iş bulmasıyla ilgili çalışmanın yapıldığını söyledi. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından maddelere geçildi.
Resim
Şahin, genel kurulda yasayla ilgili soruları yanıtladı.