ANASAYFA arrow right Güncel

YÖK'ten iki üniversite rektörlüğü için başvuru ilanı

YÖK'ten iki üniversite rektörlüğü için başvuru ilanı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.44
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Abdullah Gül Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’ne rektör atamaları için aday adaylığı başvurusu açtı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Abdullah Gül Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’ne rektör atamaları için aday adaylığı başvurusu açtı.

İlgilenenler 5 Aralık’tan 12 Aralık mesai bitimine dek bizzat veya posta ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına ya da "rektoraday@yok.gov.tr" adresine elektronik posta yoluyla da başvuru yapabilir. Adaylar sadece bir üniversitenin rektörlüğü için başvurabilir.
YÖK, atamaları rektörlük seçimlerini kaldıran 676 sayılı KHK’ya dayandırıyor.
Abdullah Gül Üniversitesi'nde 2013 yılından beri Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu rektör olarak görev yapıyordu. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra açığa alınmıştı.
Kriterler
YÖK, rektör aday adayı başvurusu yapacak kişilerde aranan şartları şöyle sıraladı:
* "Profesör" olarak en az üç yıl görev yapmış olması,
* 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu hükümlerine göre devlet memuru olarak istihdam edilebilmek için engel bir halin bulunmaması,
* Rektör olarak atama işleminin ikmal edildiği tarih itibarıyla 67 yaşını tamamlamamış olması.
4- Rektörlük için aday adayı başvurusunda bulunmak isteyen öğretim üyelerinin, üçüncü fıkrada belirtilen şartları taşıması halinde, herhangi bir Devlet veya Vakıf üniversitelerinde kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapmaları şart değildir.
5- Başvuru dilekçesi ile birlikte ekte sunulan formata uygun olarak aday adayının akademik özgeçmişi ve yayın listesi yer almalıdır.
6- Adaylar sadece 1 Üniversitenin Rektörlüğü için başvurabilirler.
Pamukkale rektörü açığa alınmıştı
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülen cemaatine yönelik operasyonlar kapsamında Pamukkale’de gözaltına alınmış ve savcılık sorgusunun ardından 3 Ağustos’ta serbest bırakılmıştı.
Bağcı, 4 Ağustos’ta açığa alındı. YÖK’ten yapılan “Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı yürütülen bazı soruşturmaların selameti açısından açığa alınmıştır” açıklamasıyla açığa alındı. Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın yerine eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağ, vekil rektör olarak atandı.
Seçimler KHK ile kaldırıldı
Yükseköğretim Kanunu’na göre rektör atamasının ilk aşaması üniversitedeki seçimlerdi. Üniversite, öğretim üyelerinin oylarıyla en yüksek oyu alan altı adayı Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) sunuyor, YÖK, bu altı adaydan üçünü Cumhurbaşkanına öneriyor, Cumhurbaşkanı istediği adayı rektör olarak atıyordu.
29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimleri kaldırıldı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre rektörler Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK’ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapacak.
Seçimlerin kaldırılmasının ardından YÖK 21- 28 Kasım tarihleri arasıdna 19 üniversite için rektör aday adayı başvuruları almıştı. (BK)bianet


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *