ANASAYFA arrow right Güncel

Yöneticilerimiz uyuyor muuuu?

Yöneticilerimiz uyuyor muuuu?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.21
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.21

Türkiye’de havası en kirli kenti Gaziantep. Havadaki en yüksek Partikül Madde oranı 108 mikgoram /metreküp ile Gaziantep’te gerçekleşti. Kent halkı kansere neden olan zehiri soluyor… Ama kenti yönetenlerin umurunda bile değil… Çevre kirliliği ve halk sağlığına karşı bu kadar duyarsızlık şaşkınlık yaratıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 2012 yılı Hava Kalitesi Raporu’nu açıkladı. 2012 yılında en yüksek kükürtdioksit ortalaması 57 mikrogram/metreküp ile Muğla Yatağan’da, partiküler madde ortalaması ise 108 mikgoram /metreküp ile Gaziantep’te gerçekleşti.

En yüksek PA Gaziantep’te
2012 yılında en yüksek Partiküler Madde (PM10) ortalaması Gaziantep istasyonunda, Kükürtdioksit (SO2) ortalaması ise Muğla 2 (Yatağan) istasyonunda ölçüldü.
2012 Yılı PM 10 ortalamalarının en yüksek bulunduğu hava kalitesi izleme istasyonları sırasıyla Gaziantep, Kayseri 3 (Hürriyet), Siirt, Karaman, Ankara (Cebeci), Ankara (Sıhhiye), Ankara (Kayaş), Isparta, Düzce ve Ankara (Dikmen) oldu. SO2 ortalamalarının en yüksek bulunduğu istasyonlar ise sırasıyla Muğla 2 (Yatağan), Afyon, Çanakkale, Aydın, Isparta, Mardin, Van, Muş, Siirt ve Çorum.

En düşük ölçüm Malatya’da yapıldı
En düşük Partiküler Madde (PM10) ortalaması Çanakkale istasyonunda, Kükürtdioksit (SO2) ortalaması ise Malatya istasyonunda ölçüldü.
2012 Yılı PM10 ortalamalarının en düşük bulunduğu hava kalitesi izleme istasyonları sırasıyla Çanakkale, Yalova, Tokat, Adana (Çatalan), Kastamonu, Bingöl, İstanbul (Sarıyer), İstanbul (Üsküdar), Amasya ve İzmir (Güzelyalı). SO2 ortalamalarının en düşük bulunduğu istasyonlar ise sırasıyla Malatya, Düzce, Erzincan, Bayburt, İstanbul (Ümraniye), Gümüşhane, İzmir (Alsancak), Denizli 2, İstanbul (Yenibosna) ve İstanbul (Alibeyköy) oldu.

PM10 ve SO2 sınırları aşıldı
2012 Yılında hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan günlük (24 saatlik) ölçüm verileri kısa vadeli sınır (KVS) değerine göre incelendiğinde, PM10 ortalamalarında KVS değerini (140 µg/m3) aşan ilk on istasyon sırasıyla; Gaziantep, Ankara (Cebeci), Batman, Kayseri 3 (Hürriyet), Hakkari, Afyon, Ankara (Demetevler), Ankara (Dikmen), Ankara (Sıhhıye) ve Karaman istasyonları oldu. Aynı dönemde SO2 ortalamalarında KVS Değeri (280 µg/m3) ise Şırnak, Hakkâri, Muğla 2 (Yatağan), Tekirdağ, Denizli 1, İzmir (Çiğli) ve Zonguldak istasyonlarında aşıldı.


Hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verebilecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır.
Partikül madde erken ölüm riski yaratıyor
Sağlık üzerine etkisi partikül büyüklüğü ve konsantrasyonuna bağlıdır. Kanser yapıcı organik kimyasallar (PAH, dioksin, furan gibi) içeren partikül maddeler sağlık açısından çok tehlikelidir. Birçok farklı bileşenden oluşmuş olan partikül maddeler akciğerdeki nemle bileşerek aside dönüşmektedir. PM10, akciğere kadar ulaşıp, kanın içindeki karbon dioksitin oksijene dönüşümünü yavaşlatmakta buda nefes darlığına neden olmaktadır. Bu durumda oksijen kaybının giderilebilmesi için kalbin daha fazla çalışması gerektiği için kalp üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır.
Kaba partiküller, astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir. Önce partiküller, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine neden olur. Astım, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler PM ‘e maruz kaldığında, erken ölüm riski veya acil servislere başvuruda artış olur. Yaşlılar PM maruziyetine karşı hassastır. Bu grup, hastanelere veya acil servislere başvuru ve kalp ve akciğer hastalığından erken ölüm gibi risklere açıktır. PM’e maruz kalındığında, mevcut akciğer hastalığı olan kişiler ve çocuklar derin veya kuvvetli olarak soluk alamayabilirler ve öksürük ile kesik kesik nefes alma gibi belirtiler görülebilir. PM, solunum enfeksiyonlarına hassasiyeti arttırabilir, astım, kronik bronşit gibi mevcut solunum hastalıklarını kötüleştirebilir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *