ANASAYFA arrow right Güncel

Yücel Paşmakçı’ya Fahri Doktora ünvanı verildi

Yücel Paşmakçı’ya Fahri Doktora ünvanı verildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.40
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Kültür ve Sanat Günleri kapsamında, senato tarafından alınan kararla Yücel Paşmakçı’ya Fahri Doktora Unvanı verildi.
Fahri Doktora Töreni'nin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi'nin bölgeye referans olan bir dünya üniversitesi olduğunu ifade etti.
Üniversitelerin sanatçılara sahip çıkması gerektiğine dikkat çeken Prof. Coşkun, “Öğrencilerimiz bugüne kadar birçok başarıya imza attılar. Bugün de yeni bir başarı öyküsünün burada ödüllendirilmesi töreninde birlikteyiz. Dev sanat adamlarının huzurunda büyük bir ustaya Yücel Paşmakçı’ya; kendini sanata, kültüre adamış bir hayata, bir başarı öyküsüne küçük bir doktora takdiminde bulunacağız. Bu bizim için onur verici bir şey” ifadelerini kaydetti.

Kültürler ulusların karakterini yansıtır
Kültürün bir ulusun karakteri olduğunu belirten Sanatçı Yücel Paşmakçı, “Bütün yaşanmışlıkların yansımasının vurduğu tarihimizi, göreneklerimizi, geleneksel ahlak kurallarını, sosyal paylaşımları, ecdat ruhunu barındıran ecdat yadigarı halk müziğimiz, kültürümüzün bir parçasıdır. Bu kültürel miras tarihi değişim ve gelişim çerçevesinde nesiller boyu şekillenerek ve zenginleşerek varlığını sürdürmektedir. Binlerce yıldır oluşmuş bir zincirin her halkasında farklı kültürlerin izleri olmakla birlikte günümüzde tek parça halinde yaşayan milli birlik ve beraberliği perçinleyen bir olgudur” diye konuştu.

Meslek hayatında 58 yılı geride bıraktığını söyleyen Paşmakçı, “Gaziantep Üniversitesi tarafından bana bağışlanan bu onur için Rektörümüz Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’a, bütün senato üyelerine, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Hakan Tatyüz’e ve emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi. Törenin açılış konuşmasını yapan GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Sanatçı Öğretim Elemanı Hakan Tatyüz de, “Çağdaş bir eğitim anlayışıyla Türk müziği eğitimine gereken önemi vermek, ülkemizdeki müzik okullarının ilk görevi olmalıdır. Dünyanın büyük bir hızla geliştiği ve değiştiği, yerel kültürlerin kaybolarak veya kaybedilerek küresel bir dünyaya doğru hızla gidildiği günümüzde, Türk müziğinin gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarımı, millet-kültür ilişkisi bağlamında hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının sonrasında Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından 21 Şubat 2012 tarih ve 5 nolu toplantısında alınan karar ile verilmesi kararlaştırılan fahri doktora diploması Sanatçı Yücel Paşmakçı’ya verildi. Fahri doktora diplomasını alan sanatçı Paşmakçı, daha sonra cübbesini giydi.
Anlamlı bir gece yaşandığını belirten Sanatçı Nursaç Doğanışık ise “Yücel Paşmakçı’nın talebesi olmaktan gerek insanlık, gerekse müzik adına büyük onur duyuyorum. Ondan çok şey öğrendik. Hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.
Fahri doktora unvanı almanın kolay elde edilen bir şey olmadığını belirten Sanatçı Arif Sağ’da “Yaptığımız çalışmalar bugün burada önemli hocalarımızdan birisine çok ciddi bir akademik unvan verildi. Yücel Paşmakçı bu unvanı elini kolunu sallayarak almadı. Uzun bir mücadelenin sonrasında buralara geldi. Bu ödülü Yücel Paşmakçı almadı. Bu ödülü yıllardır mücadele veren halk müziğinin büyük ordusu aldı” dedi.
Diploma töreninin sonrasında GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev eşliğinde, Sanatçı Nursaç Doğanışık tarafından "Ala gözlüm, Bayram gelip elime elimize", Sanatçı Hüsamettin Subaşı tarafından "Tabakta bal olayım, Şirin nar ağacıyım" adlı eser, Sanatçı Gülşen Kutlu tarafından "İğdenin dalları", Mahalli Sanatçı Hüseyin Kaplı tarafından "Barak uzun hava", Sanatçı Erol Köker tarafından "Ahu gözlerini sevdiğim dilber" ve "Üryan geldim üryan giderim", Sanatçı Emel Taşçıoğlu tarafından "Zahidem" ve "Bir fırtına tuttu bizi", Sanatçı Mehmet Özbek tarafından “Kerkük divanı, dön beri dön”, Mustafa Balçın ve Dünya Tekin tarafından “Neren ağrur” adlı eserler seslendirilirken, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan ve Arif Sağ tarafından söylenen birbirinden güzel eserler, dinleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.
Sanatçı Öğretim Elemanı Gültekin Şener şefliğinde, GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından kına yürüyüşü gerçekleştirilirken, "Teze gelin ve Kaleden inişmolur" eserleriyle oynanan Gaziantep Halk Oyunları, öğrenci Merve Aydoğan tarafından seslendirilen “Garmı yağmış yüce dağlar başına” adlı eser ve Mahalli Sanatçı Hacı Çiçek eşliğindeki keman açılışının sonrasında öğrenci Gökhan Ceylan tarafından söylenen "Bozlak uzun hava", üniversite öğrencileri tarafından “Giresun karşılaması” adlı halk oyunu büyük beğeni topladı.
Gecenin sonunda Sanatçı Yücel Paşmakçı şefliğinde "Kütahya’nın Pınarları" adlı eser seslendirilirken, Vali Yardımcısı Celalettin Özdemir ve Rektör M. Yavuz Coşkun tarafından sanatçılar Arif Sağ, Mehmet Özbek, Gülşen Kutlu, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Emel Taşçıoğlu, Nursaç Doğanışık, Hüsamettin Subaşı, Erol Köker, Çetin Körükçü, Ali Yılmaz, Süleyman Şenel’e günün anısına plaket, çiçek ve hediye verildi.
GAÜN Amfi Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen törene, Vali Yardımcısı Celalettin Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Arif Sağ, Mehmet Özbek, Gülşen Kutlu, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Emel Taşçıoğlu, Nursaç Doğanışık, Hüsamettin Subaşı, Erol Köker, Çetin Körükçü, Ali Yılmaz, Süleyman Şenel gibi birbirinden değerli sanatçılar, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *