ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

11 belediyenin borcu 200 milyarı geçti.

11 belediyenin borcu 200 milyarı geçti.
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.26
Belediyelerin yaptığı çalışma, hizmet aşkı mı, yoksa koltuğu koruma sevdası mı bilmiyoruz ama,belediyeler borca saplandı
Belediyeler nereye koşuyor?..
Belediyelerin yaptığı çalışma, hizmet aşkı mı, yoksa koltuğu koruma sevdası mı bilmiyoruz ama, bilinen tek gerçek var.. belediyeler borca saplandı.. Mahalli idareler seçimlerine yaklaşık bir yıl kala, büyük hizmet yarışına giren belediyeler milyarlara para demiyor. Çabanın, halka hizmetten mi, yoksa koltuğu koruma çabasından mı ileri geldiği tartışılırken, Anakent Belediyesi ile birlikte ilçe belediyelerinin borcu 200 milyarı geçti. Sadece Anakent Belediyesi’nin borcu 110 milyar lira.
Belediyelerin borcu ortaya çıktıkça SSK’nın niye batağa gömüldüğü şimdi daha iyi anlaşılıyor. 11 belediyenin borcunun 30 milyarını SSK alacağı oluşturuyor. Belediyelerin, park, yol ve diğer hizmetler uğruna düzenli olarak yatırmadıkları SSK primleri, bu kurumu zora soktu. SSK’ya Araban, Yavuzeli ve Arıl belediyesinin borcu yok. Arıl Belediyesi TEK’ten 2,5 milyon lira alacaklı.
Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan, 110 milyar liralık borcun yaklaşık 60 milyar lirasını İller Bankasından alınan kısa ve uzun vadeli borcun oluşturduğunu belirtti. Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Akyüz de 17 milyar liranın çoğunluğunun İller Bankası’na olan kısa vadeli borç olduğunu ve her ay belli bir miktar kesinti olduğunu belirtti. Kilis Belediye Başkanı Ekrem Çetin de, borcun yüzde 70’inin içlenen alt yapısı için İller Bankasından alınan para olduğunu belirtirken, Nizip Belediye Başkanı İbrahim Halil Sayın ise, İller Bankası ve SSK’ya olan borçlarını en kısa zamanda ödeyeceklerini söyledi.
Yeni ilçe olan Karkamış’ın 557 milyon borcunun 112 milyon lirasını da İller Bankası’nın alacağının oluşturduğu bildirildi. Karkamış Belediye Başkanı Ali Yılmaz, ilçenin gelişmesi için çaba harcadığını, 246 milyon lira borcun 1992 yılından devredildiğini söyledi. Oğuzeli Belediye Başkanı Ali Nafak, 1 milyar 200 milyon liralık borcu, 6 ay içinde ödeyebileceklerini kaydetti. Borcu olmayan, hatta alacaklı olan tek belediye Arıl Belediyesi. Belediye Başkanı Emin Ekici, “2 yıl önce TEK’e bir direk devrettik. 2,5 milyon lirayı alamıyoruz” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *