ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çimento fiyatları aldı başını gidiyor…

 Çimento fiyatları aldı başını gidiyor…
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.13
Müteahhit inşaatları durdurma noktasına geldi… Çimento fiyatlarına son 2,5 ayda yapılan zam yüzde 50’yi vurdu
Çimentodaki kartelleşme inşaat sektörünün nefesini tıkadı
İnşaat sektörünün temel hammaddesi olan çimentonun fiyatının hızla artması, inşaat sektörünün krize sürüklüyor. Uzan Ailesi tarafından satın alınan Gaziantep Çimento Fabrikası’nın çimentoya son 2,5 Gaziantep Çimento Fabrikası’nın, çimentoya son 2,5 ayda yüzde 50 oranında zam yapması, müteahhidi işi durdurma noktasına getirdi.
Serbest rekabet ortamı yaratılmadan yapılan özelleştirmenin kartelleşmeye neden olduğunu söyleyen müteahhitler Gaziantep Çimento Fabrikası’nın dün itibariyle çimentonun tonuna uyguladığı 700 bin lira fiyatın, bölgedeki tüm çimento fabrikalarında da aynı olduğunu, bu nedenle müteahhidin elinin kolunun bağlandığını vurguluyorlar.
İnşaat Mühendisi M. Ramiz Ak, çimento fiyatlarındaki bu anormal artışı ekonomik terör olarak nitelendirirken, “Çimento fabrikası özelleştirildiğinde, çimentonun kalitesi yükselecek, fiyatlarda serbest rekabet ortamında dengede kalacak diye ümit etmiştik. Ne yazık ki, Uzan Ailesi Adıyaman, Şanlıurfa ve İskenderun Çimento fabrikalarını kontrol altına alarak, kartelleşmeye neden oldu” diye konuştu.

“Ramiz Ak, Uzan Ailesi fabrikayı devraldığında, torba çimentonun 23,700 lira olduğunu şuanda ise 39,200 liraya satıldığı vurgularken şöyle konuştu: “Bu fiyata nakliye ve hamaliye de eklendiğinde bir torba çimentonun maliyeti 43,000 liraya yükseliyor. Fabrika sahiplerinin, bu fiyat artışını gerektirecek hangi maliyet giderleri olduğunu kamuoyuna açıklaması gerekir. Bugün Gaziantep’teki bütün briketçiler çimento almama ve briket üretmeme kararı almış durumda. Yakında müteahhitler de çimento almama ve işi bırakma eylemine girme noktasındadır”
“Konuyla ilgili olarak gazetemize özel bir demeç veren Müteahhitler Odası Başkanı Necati Kanalıcı ise, çimento fiyatlarındaki anormal artış nedeniyle, Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyeceklerini hükümet nezdinde girişimdi bulunarak, ithalatın kolaylaştırılmasını sağlayamaya çalışacaklarını söyledi.
Kanalıcı, çimentoda son 2,5 ayda meydana gelen yüzde 50 artıştan dolayı, herkesin isyanda olduğunu bu rakamı hiçbir müteahhittin maliyetine yansıtmasının mümkün olmadığını vurgularken, “Bu artış, bütün satış rakamlarını alt-üst etti. Özelleştirme kartelleşmeye yönelmiştir. Bölgedeki tüm çimento fabrikaları aynı fiyatı uyguluyor. Özelleştirmeye gidilirken, serbest piyasa koşullarının oluşturulması gerekirdi. Böyle giderse inşaatları bir süre durdurmayı deneyerek hükümeti ithalatı kolaylaştırıcı önlemler almaya zorlayacağız” dedi.





Bıçakçı: “PKK, Kürt, sorunlarını gizliyor”
SDP Genel Başkanı Cenan Bıçakçı, PKK’nın savunmasız insanları öldürmesinin, Kürt halkının gerçek sorunlarının gizlenmesine ve “Kürt sorunu yoktur” imajının yaratılmasına neden olduğunu belirtti.
PKK’nın son günlerde yaptığı eylemleri Sosyalist Devrim Partisi olarak, kınayarak, bu davranışların Kürt halkının sorunlarının gizlenmesine neden olacağını ve sorunların çözümünü geciktireceğimiz aylarda eylemleri bırakarak ateşkes kararı aldığını söyleyen SDP Genel Başkanı Cenan Bıçakçı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“PKK ateşkesten sonra savunmasız silahsız ve özellikle küçük çocukları öldürmek için eylemler yaptı. Yaptığı bu davranışlar (Kürt halkının sorunu yoktur) yalanlarının inandırıcı durumu gelmesine yardımcı oluyor. PKK’nın ateşkesten sonraki eylemleri anlam verilemez bir duruma geldi. Terör eylemleriyle başlayan mücadele, sonraları gerilla savaşı biçiminde sürmüş, Bingöl olaylarından itibaren yeniden terör hareketlerine dönüşmüştür. Bur savaş verdiğini öne süren PKK, savaşın kuralına göre davranmalı, Türk ve Kürt kardeşliğini daha anlamsız düşmanlıklara sürüklemek isteyenlere fırsat vermemelidir” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *