Asıl neden geleneksel yaklaşımlar
“Ancak asıl neden, geleneksel yaklaşımlar” diyen Bozgeyik, şöyle konuştu: “Bölgemizde ilköğretim 5. Sınıfa kadar kız çocukları okutuluyor. Ancak 6. Sınıfa geçildiğinde her sınıfta kız öğrenci mevcudunun da yüzde 10 azalma oluyor. Özellikle 1998 yılında temel eğitimin 8 yıla çıkarılmasından sonra, kız öğrencilerin devamsızlık oranının arttığını söyleyebilirim” diye konuştu.
Bozgeyik, “Taşımalı eğitim uygulanmaya başlandıktan sonra daha çok köylerdeki veliler, kızlarını geleneksel yaklaşımlar nedeniyle 20-30 kilometre uzaklıktaki okullara göndermek istemiyorlar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kadınların tarımsal alanda iş gücünden yararlanılması, erken evlendirilmesi, kız çocuklarının eğitime devamlılığının önündeki en büyük engel diyebiliriz.”
Taşımalı eğitim kız öğrencilerin aleyhine oldu
Sorunun çözümü için velilerin eğitimine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Bozgeyik, uzmanların katılacağı seminerler düzenlenebileceğini belirtti.
Ekonomik destek sağlanmalı
Eğitimin velilere yüklediği ekonomik yükün tamamının devlet tarafından karşılanmasının sorunu bir şekilde çözebileceğini de ifade eden Bozgeyik, “Dünya Bankası’nın ödediği, eğitime yönelik harcaması gereken paraların dağıtımı ile ilgili sağlıklı tespitler yapılamadığı gerçektir. İhtiyacı olan ve sadece ekonomik gerekçelerle çocuğunu okula göndermeyen velilere bu paranın ödenmesi gerekiyor” diye konuştu.