ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bizim çöplüğümüz iyi!

Bizim çöplüğümüz iyi!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
Gaziantep’in 13 kilometre dışına dökülen kentin çöplüğü, metan gazı oluşumu ile meydana gelebilecek patlamadan uzak… Yılda 15 bin ton çöp toplanıyor
Gaziantep’in 13 kilometre dışına dökülen kentin çöplüğü, metan gazı oluşumu ile meydana gelebilecek patlamadan uzak… Yılda 15 bin ton çöp toplanıyor
İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki gecekonduların yanındaki çöp dağında metan gazı oluşumu ile meydana gelen patlama birçok insanın hayatını kaybetmesini sebep olurken, Gaziantep içtin böyle tehlikecini söz konusu olmadığını bildirdi. Halen Göllü’ce Bölgesi’nde toplanan çöplerin patlama olsa bile can kaybına neden olmayacağını söyleyen Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan, günde ortalama 43 ton çöp toplandığını vurguladı.
Gaziantep-Adana yolu üzerindeki boş bir arazide biriktirilen çöplerin metan gazı oluşumu ile meydana gelebilecek tehlikeden uzak olduğu bildirildi. Yılda 155 bin ton çöpün toplandığı Gaziantep’te kişi başına düşen katı atık miktarının 0.700 kilogram olduğu kaydedildi.
Mazmahor Mevkii’ne kurulması planlanan ve çalışma süren Katı Atık Projesi ile çöplükler bu bölgede toplanarak imha edilecektir. 100 milyar liraya mal olacak tesisin Gaziantep’in 40 yıllık çöp ihtiyacını karşılanacağını bildirildi.
Celal Doğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi;”Gaziantep’te çöplerin toplandığı yerler konutlardan çok uzak bölgelerde. Patlama tehlikesi olmadığı gibi, patlama olsa bile can kaybına neden olması uzak ihtimal. Yılda 155 bin ton çöpün toplandığı kentte, yapılan hesaplamalara göre kişi başına düşen katı atık miktarı 0.700 kilogram. Mazmahor Bölgesi’nde hazırlana Katı Atık Projesi ile çöpler anında imha edilebilecek.
Kentin 13 kilometre Güneyine inşa edilen Katı Atık İmha ve Değerlendirme Projesi’nin 100 milyar liraya mal olacağını söyleyen Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan, çöp depolama alının kapasitesinin 33 milyon metreküp olduğunu ifade etti. Doğan, “Mazmahor Mevkii’ndeki tesis 40 yıllık çöp ihtiyacını karşılayacak. Türkiye’ de 2 binden fazla insan hayatını tehdit eden çöplük var. İnsan sağlığını tehdit eden çöplüklerden kurtulmak için projeyi kendi imkânımızla yapacağız” dedi. Doğan, katı akıtan elde edilecek olan metan gazından faydalanma yoluna gidileceğini de söyledi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *