ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GAP, pamuk tarımında Türkiye’nin kalbi

GAP, pamuk tarımında Türkiye’nin kalbi
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Türkiye’de pamuk üretiminin en hızlı geliştiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, GAP’ın tamamlanmasıyla birlikte pamuk ekili alanlarının artacağı, Türkiye’nin pamuk ekili alanlarının artacağı, Türkiye’nin pamuk ihracatçısı ülke konumunu sürdüreceği ve pamuk lifi üretiminin 1 milyon ton olacağı belirtildi.
Çukurova üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce hazırlanan “Türkiye’de pamuk ve GAP’ın etkileri” konulu raporda, GAP alanında yetiştirilecek pamuğunu yaratılacağı en önemli faktörlerden birinin de istikrarlı bir pamuk piyasası olacağı belirtildi. rapora göre pamuğunu önemi yalnızca üretilecek miktardan kaynaklanmayacak, diğer bölgelerde yetiştirilenden daha kaliteli ürün yetiştirilecek, ayrıca maliyet avantajı da sağlanabilirse, GAP Türk tekstil sektörüne önemli katkılar sağlayacak. GAP bölgesinde halen yüzde 1.47 olan pamuk eki alanın, projenin devreye girmesiyle yüzde 31.18’e çıkacağı da kaydedildi.
GAP alanında pamuk üretiminin artmasının daha düzenli bir pamuk piyasasının kurulmasına neden olacağı ve fiyat dalgalanmasının azalacağı belirtilen raporda, “GAP’ın pamuklu tekstil sektörüne katkısı yalnızca hammadde yönünden olmayacak, sektöre kalite ve maliyet avantajı sağlayacaktır. Üretim artışı ise 575.520 ton olacaktır. O halde, GAP alanında bulu tarıma geçilmesi ile artacak olan pamuk lifi üretimi, Türkiye’nin ileride doğabilecek pamuk açığını kapatacaktır” denildi.
GAP sayesinde, sulu tarıma geçilmesiyle elde edilecek düşük maliyetli pamuğun işlenmesi en çok da Gaziantepli tekstilciyi sevindirecek. Çünkü, hem ucuz fiyatla pamuk alınacak, hem de istikrarlı bir Pazar kapısı da çoğalmış olacak.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *