Ateş soru önergesinde, “Gaziantep ulaşmış bulunduğu sanayileşme, ticaret, tarım, turizm ve diğer hizmetler açısından hem ülkemize hem de bölge içerisindeki diğer illerimizin başta ekonomisi olmak üzere kültürel ve sosyal ihtiyaçlarına cevap veren en önemli illerimizden birisidir. Ancak çağdaş yaşamın en önemli ulaşım biçimi olan hava ulaşımı ne yazıktır ki, Gaziantep gibi önemli bir ilimizde gerektiği ölçüde yapılamamaktadır. Bu nedenle gerek Gaziantepli gerekse Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi civar illerimizin Gaziantep havaalanını kullanan sanayici, tüccar, turizmci ve diğeri vatandaşları zor durumda kalmaktadır. Birçok iş adamı ve turizmci havayolu ulaşımında yaşanan sorunlar nedeniyle Gaziantep ve civar illeri programlarından çıkarmaktadır” ifadesini kullandı. Ateşin soruları ve bakanlığın bu sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
Soru: Yılda ortalama Gaziantep Havaalanı’na inmesi ve kalkması gereken kaç uçak seferi İptal edilmektedir? Örneğin 2003 yılında kaç sefer İptal edilmiştir?
Cevap: THY A.O tarafından Gaziantep Havaalanı’na, 2002 yılında planlanan bin 267 sefer olup, bunun 23 adedi, 2003 yılında planlanan bin 150 sefer olup, bunun 138 adedi İptal edilmiştir.
Soru: iptallerin nedenleri nelerdir? Önlenebilmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Eğer düşündüğünüz bir çözüm varsa ne zaman uygulamaya koyacaksınız?
Cevap: Malumları olduğu üzere, hava alanlarına yapılacak uçuşların planlanması, uçak şirketleri tarafından yapılmaktadır. Sefer iptalleri ise; hava muhalefeti, meydanın fiziki şartlarındaki negatif değişimler ve uçak şirketinin, ticari ya da teknik kaynaklı sebeplerle kendi sebeplerle kendi seferlerini İptal etmesi sonucunda meydana gelmektedir. Gaziantep havaalanı için THY A.O.’nın kayıtları baz alınarak yukarıda verilen iptaller incelendiğinde; hava alanına 2002 yılında planlanan 1267 seferin sadece 23 tanesinin İptal edildiği, bunun planlanan uçuşların yüzde 1.81’nin İptal edildiği, 2003 yılında ise planlanan uçuşların yüzde 12 oranına tekabül ettiği görülmektedir. Bu rakamlarla, Gaziantep Havaalanı’nda yüksek oranda sefer iptalinden söz etmek mümkün değildir. Var olan iptaller de meydanın fiziki şartlarından değil hava muhalefeti ve uçuşu şirketin kendi tercihleri nedeniyle gerçekleşmiştir.
Soru: Gaziantep havaalanı 1992 yılında uluslararası havaalanı statüsüne girmiştir. Bu kararın hemen arkasından bir pist yeni bir terminal binası, apron, otopark, gümrük binası ve depodan oluşan ek yatırımlara başlanılmıştır. Ancak bu yatırımlar bugüne kadar bir türlü tamamlanamamıştır. Söz konusu yatırımlar ne zaman tamamlanacaktır? Bugün itibariyle ek yatırımın tamamlanma oranı nedir?
Cevap: 1997 yılında ihale edilen Gaziantep Havaalanı’nın modernizasyon çalışmaları kapsamında; 3000x30 m. Ebadında paralel taksirut’un yapımı tamamlanarak 2002 yılında hizmete verilmiştir.
Mevcut pistin onarımı ve ıslahı için DHMİ Genel Müdürlüğü’nün 2004 yılı yatırım programına “Gaziantep havaalanı mevcut pistinin standartlara uygun hale getirilmesi” işi, etüt proje olarak dahil edilmiştir. Etüt işinin 2004 yılı içinde tamamlanması halinde iş, yatırım programına yapım işi olarak yılı içinde dahil edilecektir. Bu süreç içerisinde havaalanı trafiğe geçici olarak kapatılacak ve hizmete yakın bir havaalanında devam edilecektir.
Soru: havaalanı modernizasyonunu üstlenmiş bulunan müteahhit firmanın işi yarım bıraktığı doğru mudur? Konu yargıya intikal etmiş midir? Eğer yargıda ise anlaşmazlık konusunu açıklar mısınız?
Cevap: Gaziantep havaalanı üst yapı inşaatı projesi ile Atatürk Havalimanı 18/36 paralel pist, apron ve bağlantı yolları yapımı aynı yüklenici firma tarafından yürütülmekteydi. Atatürk Havalimanı 18/36 paralel pist, apron ve bağlantı yolları yapımı projesinden dolayı müteahhit firmanın, ihale tarafı DHMİ Genel Müdürlüğüne olan bu ucunu ödememesi nedeniyle, yasal işlemler başlatılmıştır. Bu çerçevede; Gaziantep havaalanı üst yapı işlerini yürüten firmaya bu işe ait ödemelerde bu sebeple yapılamamıştır. Bu gelişme sonucunda firmalarca gaziantep'te yürütülen şantiye faaliyetlerini durdurmuştur işin kontrollü tarafından müteahhit firmaya 10 gün içinde şantiye faaliyetlerine başlaması yönünde noterden ihtarname keşide edilmiş; ancak müteahhit firmanın bu süre zarfında şantiye faaliyetlerine başlamadığını tespit edilmiştir. Kontrollük yetkililerinin uygun görüşleri doğrultusunda verilen sürede tekrar işe başlamayan şirketin sözleşmesi feshedilmiştir.
Söz konusu işin ikmal inşaatı olarak tamamlanabilmesi için ihale çalışmaları başlatılmıştır. Yatırımın 2004 yılı içinde yine de başlaması planlanmaktadır.
Soru: Hava alanı ve hava ulaşımı Gaziantep’in bir ayıbı olmaktan sizce ne zaman çıkacaktır
Cevap: Gaziantep havaalanı mıyız terminal işletmeciliği ve hava ulaşım güvenliği anlamında donanımsal herhangi bir eksik beyaz zafiyet bulunmamaktadır. Havaalanı mevcut tesisleriyle Gaziantep ilimiz sivil hava ulaşımı ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdadır. Ancak planlanan ve tamamlanmasına çalışılan yatırım sonucunda uluslararası standartlarda modern bir havaalanı tesis edileceği aşikardır.