ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Her yıl araçlardan havaya ortalama 225 bin ton kurşun yayılıyor….

Her yıl araçlardan havaya ortalama 225 bin ton kurşun yayılıyor….
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.26
Ekzos gazı tehlikeli!..
Astım hastalığından iki ay içinde bir kişi öldü
Ekzos gazı tehlikeli!..
Çevre İl Müdürü İsmet Karalar, yapılan araştırmalarda bir kentin hava kirliliğinin yüzde 50 oranında azaltılması ile akciğer kanserinden ölenlerin sayısında yüzde 25, kalp yetmezliğinden ölenlerin sayısında ise yüzde 20 düşüş görüldüğünün saptandığını söyledi. Gaziantep’te, araçların ekzosundaki gazın ölçümüne yakında başlanacak.
Hava kirliliğinin yüzde 70’inin ekzoslardan çıkan gazlardan oluştuğu bildirilerek, ekzodslardan havaya yayılan kurşunların insanlarda akciğer, böbrek ve beyin hasarlarına yol açtığı kaydedildi. Gaziantep Çevre Müdürü İsmet Karalar, yapılan araştırmada her yıl motorlu araçların ekzosundan havaya 225 bin ton kurşun yayıldığının belirlendiğini söyledi. Karalar, ekzos gazından atık olarak çıkan kurşunun vücutta birikebildiğine de dikkat çekti.
Yapılan araştırmalar sonucunda bir insanın günlük ihtiyacı ola 15 metreküplük temiz havayı tek bir taşıtın 10 dakikada solunmaz hale getirdiğinin tespit edildiğini vurgulayan Çevre Müdürü Karalar, kurşunun vücutta azar azar birikmesinin ciddi hastalıklara ve ölüme neden olduğunu kaydetti. Günde bir insanın 0,6 miligram ekzos gazı solumasının normal olduğunu söyleyen İsmet Karalar, şöyle dedi: “Hava kirliliğinin yüzde 50 oranında azaltılması ile akciğer kanserinden ölenlerin sayısında yüzde 25, kalp yetmezliğinden ölenlerin sayısında ise yüzde 20 azalma olduğu tespit edildi. Ekzos gazı, bacalardan çıkan dumanlardan çok daha tehlikelidir. Gaziantep’te yakında motorlu araçların ekzosundaki gazların ölçümüne başlanacak. Bir insanın günlük ihtiyacı olan temiz havayı bir araç 10 dakikada solunmaz hale getiriyor”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *