ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracatta “asansör” devri!..

İhracatta “asansör” devri!..
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.26
Canlı hayvan, hububat ve bakliyat, kuru meyve ve tekstil ihracatında düşüş devam ediyor…
Canlı hayvan, hububat ve bakliyat, kuru meyve ve tekstil ihracatında düşüş devam ediyor… hiçbir besici teşvik alamadı… Suriye’nin Gaziantep ekonomisine zararı 20 milyar lira..
Ocak ayında şok yaratan ihracat şubat ayında pike yaptı. Canlı hayvan ihracatındaki artış sadece yüzde 3 olurken, hububat ve bakliyatta yüzde 30 düşüş kaydedildi. Toplam ihracattaki düşüş ise yüzde 18 oldu.
Gaziantep ihracatında aylardan beri yaşanan düşüşün, son bir yıl içinde kent ekonomisini 125 milyar lira zarara uğrattığı, son iki ay içinde düşüşün sürmesiyle Gaziantep ekonomisinin 20 milyar lira zarar ettiği bildirildi. Ocak ayında 21 milyon 341 bin dolarlık ihracat, Şubat ayında 18 milyon 785 bin dolara düştü. Bu arada besicinin tek kuruş teşvik almadığı da açıklandı.
Merkezi Gaziantep’te bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden alınan bilgiye göre, Şubat ayında 10 milyon 719 bin dolarlık canlı hayvan, 6 milyon 187 bin dolarlık hububat bakliyat, 835 bin 505 dolarlık kuru meyve ve 1 milyon 43 bin dolarlık da tekstil ihracatı gerçekleştirildi. Ocak ayına oranla yalnızca canlı hayvanda yüzde 3’lük bir artış oldu. Hububat bakliyatta yüzde 30, kuru meyvede yüzde 8 ve tekstil ihracatında ise yüzde 12 düşüş görüldü.
GAİB Başkanı, Gaziantep ekonomisinin iki ay içinde 20 milyar liralık zarara uğradığını söyledi. Gaziantepli besicinin hükümetin açıkladığı teşvikten tek kuruş almadığını belirten Şahindal, “Besici çok zor durumda. Bir an önce teşvikler dağıtılmalıdır. Teşvik diye bağırdılar, ama kimse tek kuruş alamadı. Canlı hayvan ihracatı güç şartlarda ilerliyor. Bu şartlarda yüzde 3’lük artış ta iyi sayılır” diye konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *