ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kent içi trafiğini rahatlatmak için hedef hafif raylı sistem

Kent içi trafiğini rahatlatmak için hedef hafif raylı sistem
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.31
1992 birim fiyatlarıyla 100 milyon liraya mal olacak
Şehir içinde 30, köylerde 16 hatla çalışan belediye otobüsleri nüfusu hızla artan Gaziantep’e artık yeterli gelmiyor. Hem daha fazla yolcu taşınması, hem de trafik yoğunluğunun azaltılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından hafif raylı toplu taşıma sistemine geçilmesi düşünülüyor.

Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en gelişmiş kenti. GAP’ın hizmete girmesi ile hem ekonomik hemde kültürel bakımdan önemi daha da artacak. 1990 yılı nüfus sayımına göre 750 bin olan kent merkezi nüfusunun 2000’li yıllarda 1 milyon 800 bin kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yerleşim biçimi ve kentin bölgede en önemli sanayi ve ticaret merkezi konumunda olmasının kent içinde yoğun bir trafiğe neden olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, halen toplu taşımacılığın belediye otobüsleri ve minibüslerle yapıldığını ifade ettiler. Şehir dışında 76 yerleşim birimine 16 hatla otobüs seferleri olduğunu, şehir içinde ise 30 hatla günde 120 bin yolcu taşındığı belirtilerek, diğer büyük illerde uygulanmakta olan halk otobüsleri sistemi ile belediye otobüslerinin desteklenmesinin düşünüldüğü kaydedildi. Ancak halk otobüslerinin şehir içi trafiğini daha da arttıracağı ve ekonomik olmayacağının saptanması üzerine bu uygulamadan vazgeçildiği ifade edildi.

Nüfusu kalabalık olan kentlerde raylı toplu taşıma sisteminin taşımacılık açısından en uygun çözümü verdiğinin saptandığını kaydeden yetkililer, Gaziantep’te de mevcut toplu taşıma araçlarına ek olarak hafif raylı sisteme geçilmesinin planlandığını vurguladı. Bu amaçla ulaşım Master planı yapıldığı ve 92 yılı birim fiyatlarına göre bu plan için 4 milyar lira harcandığı belirtildi. Yapımı düşünülen hafif raylı toplu taşıma sistemi için ise 100 milyar liralık bir kaynağa ihtiyaç duyulduğu ve dış kredi imkânlarıyla teminine çalışıldığı ifade edildi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *