ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üretici sayısı da üretim de düşüyor

Üretici sayısı da üretim de düşüyor
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2025 / 14.02
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2025 / 14.02

Türkiye’de tarım can çekişiyor

 

 

Üretici sayısı da üretim de düşüyor

Türkiye’de tarım sektörü hem ekonomik darboğaz hem de iklim krizinin etkisiyle derin bir çıkmazda. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, üretici için kutlama değil, sorunların gölgesinde geçiyor.

Mart 2025 itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi aylık bazda 6.9, yıllık bazda ise yüzde 31.5 arttı. Tek yıllık ürünlerde aylık yüzde 9.6, çok yıllık ürünlerde yüzde 11.3 artış yaşandı. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi doğrudan etkiliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “60’a yakın ilde don zararı yaşandı. Çiftçilerin sadece yüzde 20’si sigortalı, bu oran çok düşük. Devlet zarar gören bölgeleri afet bölgesi ilan etmeli. Ancak kemer sıkma gerekçesiyle bu adımlar atılmıyor” diyerek kuraklık tehdidine dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e göre, 2009’da bir milyonun üzerinde olan sigortalı tarım çalışanı sayısı, bu yıl 400 binin altına düştü. İşlenen tarım alanı ise son 20 yılda yaklaşık 3.5 milyon hektar azaldı. Bu kayıp, beş Niğde ili büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. En fazla kuru soğan üretiminin yapıldığı illerden Yozgat’ta, çiftçi Bilal Özbek yaşadıkları durumu şöyle anlatıyor: “Soğanın maliyeti 6 lira. Alıcı 1 liraya bile vermedi. Şu anda yüz ton ürün elimizde kaldı.” Cumhuriyet

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *