Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, Türkiye’de konut fiyatlarının en fazla arttığı kentin Gaziantep olduğuna dikkat çekti
Yılmaz, ‘’Bilboarlarda belediyelerin arsa satış ilanlarını görürsünüz. Esas bu rantı ve artışı yapan belediyeler. Belediyenin bu rantı yarattığı ortamda pahalı arsa üretilen kentte ucuz konut nasıl yapılacak? Gaziantep’te en büyük arsa rantçısı belediyeler. Belediyenin işi arsa satmak mı? Arsa satmak için mi imar plan düzenlemeleri yapıyor, olacak iş mi bu?’’ dedi.
Halkın barınma hakkını ciddi anlamda tehdit ediliyor
Gaziantep’te konut fiyatlarında yaşanan artışın, hem ülke genelindeki enflasyon oranlarının hem de vatandaşların gelir artışlarının çok üzerinde seyrettiğini ifade eden Yılmaz, bu durumun halkın barınma hakkını ciddi anlamda tehdit ettiğinin altını çizdi.
Kentte, konut artışı yüzde 105’e ulaştı
Yılmaz, ‘’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve TÜİK verilerine göre, 2024 yılı boyunca Türkiye genelinde konut fiyatları ortalama yüzde 84 artarken, Gaziantep’te bu oran yüzde 105 seviyelerine ulaşmış. Özellikle orta ve dar gelirli vatandaşlarımız, asgari ücretle geçinen aileler, emekliler ve gençler, mevcut piyasa koşullarında bırakın ev sahibi olmayı, kiralık konut dahi bulmakta büyük zorluk yaşıyor’’ ifadelerine yer verdi.
Dar gelirli yurttaşlara yönelik kira ve konut destek programları hızla devreye alınmalı
Barınma hakkının temel bir hak olduğunu ve bu hakkın piyasa koşullarına terk edilemeyeceğini sözlerine ekleyen Yılmaz, ‘’Gaziantep’te sosyal konut üretimi artırılmalı, dar gelirli yurttaşlara yönelik kira ve konut destek programları hızla devreye alınmalı. Konut piyasasına yönelik denetimler artırılmalı, fırsatçılığa ve spekülatif fiyat artışlarına karşı yasal önlemler alınmalı. Kira artışlarına üst sınır getirilmesi, özellikle dar gelirli ve sabit gelirlilerin korunması açısından önemlidir. Konut yalnızca bir yatırım aracı değil, insanların barınma ihtiyacını karşılayan yaşamsal bir hak. Tüm yetkilileri ve ilgili kurumları, Gaziantep’te yaşanan bu fiyat artışına karşı ivedilikle önlem almaya çağırıyoruz’’ açıklamasını yaptı.
İlk evini almak isteyen vatandaşlara peşinat desteği sağlanabilir
Kamu tarafından doğrudan veya özel sektörle ortaklık yapılarak sosyal konut projelerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, ‘’Yapılacak bu konutlarda alım ve kira önceliği dar gelirli ve yoksul vatandaşlara verilmeli. Kamu bankaları aracılığıyla, dar gelirli kesimler için özel uygun koşullu kredi programları oluşturulabilir. İlk evini almak isteyen vatandaşlara peşinat desteği sağlanabilir. Özellikle genç aileler ve düşük gelirli haneler için kira sübvansiyonu veya doğrudan kira desteği sağlanabilir’’ şeklinde konuştu.
Konut piyasasında fiyat manipülasyonları engellenmeli, denetimler artırılmalı
Yılmaz, ‘’Belediyeler veya devlet kurumları uygun maliyetle arsa tahsis ederek konut üretimini destekleyebilir. Yoğunluk artışı ve hızlı ruhsatlandırma gibi uygulamalarla konut arzı artırılabilir. Kamu ve özel sektör ortaklığı ile sosyal konut projeleri hayata geçirilebilir. Dar gelirli vatandaşların bir araya gelerek kendi konutlarını üretmelerini sağlayacak kooperatif projelerine maddi ve teknik destek sağlanabilir. Konut piyasasında fiyat manipülasyonları engellenmeli, denetimler artırılmalı’’ çağrısında bulundu.