ANASAYFA arrow right Güncel

Engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç almasını kısıtlamak yasaya aykırı

Engelli bireylerin ÖTV muafiyetli  araç almasını kısıtlamak yasaya aykırı
YAYINLAMA: 07 Ocak 2025 / 18.48
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2025 / 18.48

Altı Nokta Körler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Recep Yılmazer, ‘’Engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç alım ve kullanımlarına kısıtlama getirmek Anayasamızın eşitlik ilkesi, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin bağımsız yaşam hakkı ile hareket özgürlüğüne ilişkin hükümlerine ve daha önce alınan Anayasa Mahkemesi kararlarına açıkça aykırı’’ dedi.

2021 yılı sonunda AKP tarafından yapılan bir yasal değişiklikle 2022 yılı Ocak ayından itibaren engellilerin araç alma kriterleri değiştirilerek motor silindir hacmi yerine araçların piyasa satış fiyatlarının baz alındığını kaydeden Yılmazer, ‘’Konulan üst sınır nedeniyle engellilerin alabileceği araçlar 2022 yılı sonunda nerdeyse sıfırlandı. Her yıl Aralık ayında belirlenen yeniden değerlenme oranıyla birlikte engellilerin araç alım kotası belirlenme yoluna gidildi. 2024 Haziran ayında AKP Hükümeti bu hakların ciddi anlamda sınırlanmasına yönelik bir kanun teklifi getirdi. Ancak toplumsal tepkinin fazla olması nedeniyle ilgili teklifi TBMM’den geri çekti’’ hatırlatmasını yaptı.

Yılmazer, ‘’Sürekli toplumda engellilerin ÖTV siz araç alımlarının önemli bir vergi kaybına neden olduğu, sahte engelli raporlarıyla araçlar alındığı, alınan engelli araçlarının amaç dışında kullanıldığı gibi yoğun bir karşı algı çalışması özellikle hükümete yakın ve kimi muhalif basında çokça işlendi. Maliye Bakanlığı 2024 yılın içinde satılan ÖTV siz araçların 300 bin adetten fazla olduğunu bunun yaklaşık yarısın engellilere satıldığını, dolayısıyla büyük ölçüde vergi gelir kaybı olduğunu açıkladı. Bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyor’’ açıklamasını yaptı.

‘ÖTV muafiyeti olmadan engelli bireylerin ekseri çoğunluğun bu araçları alabilmeye ekonomik gücü yok’ diyen Yılmazer, ‘’İnsanlar dişinden tırnağından artırarak bu araçları alabilmiş ise nerdeyse hesaplanan ÖTV’nin yarısı kadar Maliyeye KDV ödemektedirler. Aksi durumda Maliyenin bu kadar KDV geliri olmayacaktı. Yerli üretim zorunluluğunun hiçbir mantıklı geçerliliği yok. Çünkü Maliye ithal araçlardan da aracın kök bedelinin nerdeyse iki buçuk katı kadar vergi alıyor. Yerli üretimin teşvik edilmesi düşünülmüş ise neden öncelikle kamuya alınan araçlara yerli üretim şartı getirilmiyor’’ tespitinde bulundu.

Bu asla kabul edilemez

Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de Süresiz Sağlık Kurulu Raporu olan 6 milyondan fazla engelli yurttaş bulunduğunu aktaran Başkan Yılmazer, ‘’Bunların en iyimser rakamlara göre beşte birinden fazlası ağır engelli kişilerdir. Yani ÖTV siz araç alma hakkına sahip kişilerdir. Kaldı ki bugüne kadar bu hakkını kullanan engelli birey sayısı bu rakamın yarısından bile daha azdır. Burada açıkça görülüyor ki hak sahibi olmadan ÖTV siz araç alımları iddiası gerçeği yansıtmıyor. Ne yazık ki yaşamın her alanında olduğu gibi bu alanda da yolsuzluk veya istismarlar olabiliyor. Bunu engellemek devletin temel görevi. Bu bahane edilerek engelli bireylerin haklarına göz dikmek kabul edilemez. Bu bazı hastanelerde çıkan ‘Yeni Doğan Çetesi’ gerekçesiyle tüm hastanelerin kapatılması mantığına götürür. Bu asla kabul edilemez’’ diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *