ANASAYFA arrow right Güncel

Fiyat tarifesine uyulmaması haksız rekabete yol açıyor

Fiyat tarifesine uyulmaması haksız rekabete yol açıyor
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2025 / 18.37
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2025 / 18.37

Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, ‘’Yakın dönemde fiyat tarifesi çıkarttık, ama uygulayan yok. Herkes içeceği istediği fiyata satıyor. İlgili kurumların fiyat denetimi yaptığını da görmüyoruz. Fiyat tarifesine uyulmaması haksız rekabete yol açıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık’’ şeklinde konuştu.
Esnaf işlerin daha da düşmesinden endişe ediyor
Fiyat tarifesinin uygulanmamasından dert yanan İsabeşe, ‘’Maliyet artışları sonrasında yakın bir zaman diliminde büyük bir emek ve gayret göstererek fiyat tarifesi çıkarttık. Ancak her zaman olduğu gibi beklediğimizi alamadık. Çünkü kimse tarifeye uymuyor. Bir kahve çayı 10 liraya satarken, başka bir yer daha düşük ve daha yüksek fiyata satıyor. Zaten işler çok düşük. Dolayısıyla esnaf işlerin daha da düşmesinden endişe ediyor’’ ifadelerini kullandı.
Gidişat hiç iyi değil
İsabeşe, ‘’Yaz mevsimi geldi meşrubatlarımız fiyatları yükseldi. Maliyetlerimiz artıyor. Sigorta primleri yüksek, dükkan kiralarındaki yükseliş sürüyor. Tüp fiyatları yerinde durmuyor. Giderlerin altından kalkmakta zorlanıyoruz. Artan giderleri fiyatlara yansıtamıyoruz. Çünkü tarife ile çalışıyoruz. Kazançlarımızdan fedakarlık ederek çarkımızı döndürmeye çalışıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Esnafımız bir çıkış yolu arıyor. Yoksa gidişat hiç de iyi değil’’ açıklamasını yaptı.
Kahvehane kültürü yok olmaya doğru gidiyor
Gaziantep’te kahvehane kültürünün yok olmaya doğru gittiğini sözlerine ekleyen İsabeşe, ‘’Pandemi dönemi ile birlikte kahvehane kültürü de yavaş yavaş yok olmaya başladı. O dönemde insanlar Koronavirüs korkusu ile kahveye gelmeyi bıraktı. Bunun yanı sıra kota uygulandı. Gelenleri de alamaz olduk. Ondan sonra deprem oldu. Yine insanlar korkudan gelmez oldu. Daha sonra ise ekonomik kriz baş gösterdi. Bu defa da insanlar geçim derdine düştüğü için gelemez oldu. Bu da sektörün küçülmesine zemin hazırladı’’ tespitinde bulundu.
Bu zorlu dönemde insanlar evine ekmek götürme derdinde
Satışların düştüğüne dikkat çeken Başkan İsabeşe, ‘’Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden sektörümüz fazlasıyla etkilendi, etkilenmeye de devam ediyor. Bu zorlu dönemde insanlar evine ekmek götürme derdinde. Geçmiş yıllar çay fiyatları uygundu fakat şimdi bir çay 10 liranın altında değil. Kişi 5 çay içse 50 lira. Bir de oyun oynadığını düşünürsek bu fiyat katlanıyor. O zaman kahveye vereceğim para ile evime ekmek alırım diyor. Bu da satışlarımızın gerilemesine neden oluyor’’ dedi.
Küçük esnafı ülkenin bel kemiği ve sigortasıdır
Sektörün desteğe ihtiyacının olduğunu belirten Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Zorlu bir dönemden geçtiğimiz ortada. Çarkımızı çok zor şartlar altında döndürüyoruz. Birçok esnafımız sigorta primlerini ödeyemiyor. O nedenle bu dönemi atlatabilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Yani uzun vadeli, faizsiz kredi verilmeli. Sigorta primleri esnafın ödeyebileceği düzeye çekilmeli. Dükkan kira artışlarına bir sınırlama getirilmeli. Unutulmasın ki küçük esnafı ülkenin bel kemiği ve sigortasıdır.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *