600 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü’nde gözler dördüncü toplantı çevrildi
DİSK Gaziantep Şube Başkanı Ali Güdücü, ‘’Toplu pazarlıkta işveren tarafından 2,5 ayda karşı teklif gelmemesi ve dahası bu sürede toplu iş sözleşmelerinin sonuçlanmaması kabul edilebilir bir durum değil. Kamu işvereni, toplu iş sözleşmesi hakkını ayaklar altına alamaz’’ dedi.
Aradan geçen 2,5 ayda hükümetten hiçbir karşı teklif gelmedi
Ücretlerin enflasyon karşısında her gün eridiğini sözlerine ekleyen Güdücü, ‘’Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü hükümet tarafından geciktiriliyor. Toplu iş sözleşmeleri bu protokol esas alınarak sonuçlandırıldığı için, bu protokol kamu toplu iş sözleşmeleri için önemli bir aşama. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde yer alan Türk-İş ve Hak-İş ilk tekliflerini 27 Şubat 2025’te Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) iletmişlerdi. Ancak aradan geçen 2,5 ayda hükümetten hiçbir karşı teklif gelmedi’’ açıklamasını yaptı.
Uzama işçileri hem hukuken hem de fiilen mağdur ediyor
Güdücü, ‘’Kamu Çerçeve Protokolü için son görüşme 24 Nisan 2025’te yapıldı. Ancak işveren tarafı (Hükümet) tarafı bu toplantıda da teklif vermedi. Yeni toplantının tarihi ise henüz belli değil. Anayasa’nın 51. ve 53. maddeleri gereği toplu pazarlık hakkı, kamu işçilerinin en temel sendikal hakkıdır. Ayrıca, Türkiye’nin taraf olduğu ILO 98 No’lu Sözleşme uyarınca toplu sözleşme süreçlerinin geciktirilmesi, çalışanların sendikal haklarının ihlali anlamına gelir. Bu hukuki dayanaklara rağmen, süreçteki bu uzama işçileri hem hukuken hem de fiilen mağdur ediyor’’ ifadelerini kullandı.
Kamu işçilerinin alacağı zam enflasyon karşısında eriyor
‘İki yıl önce imzalanan kamu sözleşmelerinden sonra enflasyondan, hayat pahalılığından dolayı ücretler büyük ölçüde eridi’ tespitini yapan Güdücü, ‘’Kamu işçilerinin alacakları zam da enflasyon karşısında erimeye devam ediyor. Bu nedenle kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bir an önce sonuçlanmalı, gecikmenin yol açtığı kayıplar telafi edilmeli. Kamu işçileri adil bir ücrete, enflasyon karşısında yaşayabilecekleri bir ücrete kavuşmalı’’ çağrısında bulundu.
Öneri ve teklif verilmemesi açık bir oyalama
Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerinde yer alan iki konfederasyonun tekliflerine hükümetten bir karşı öneri ve teklif gelmediğini hatırlatan Başkan Güdücü, bunun açık bir oyalama olduğunu vurguladı. ‘’Hükümet yüzbinlerce işçinin toplu iş sözleşmesini geciktirerek işçilerin enflasyon karşısında ezilmesine yol açıyor. Fiyatlar artıyor, enflasyonist bir ortamda TL daha da değer kaybediyor, dolayısıyla işçiler kaybediyor. İşçiler hala 31 Aralık 2024 tarihinde, hatta 1 Kasım 2024’te aldığı ücret ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor’’ şeklinde konuştu.
Kamu işçilerinin haklı taleplerini derhal karşılamaya çağıyoruz
Yüzbinlerce kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi mücadelesini desteklediklerini açıklayan DİSK Gaziantep Şube Başkanı Ali Güdücü, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: ‘’Kamu işçilerinin insanca yaşanabilir ücret, haftalık 40 saatlik çalışma, vergide adaletin sağlanması, kamuda taşeronun yasaklanması başta olmak üzere taleplerinin gerçeklemesi için her zaman yanlarında olacağız. Hükümeti işçileri enflasyona ezdiren bu keyfi tulumdan vazgeçmeye ve kamu işçilerinin haklı taleplerini derhal karşılamaya çağıyoruz.’’

YAYINLAMA: 22 Mayıs 2025 / 18.41
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2025 / 18.41
İlginizi Çekebilir

Fiyat tarifesine uyulmaması haksız rekabete yol açıyor
#Güncel / 22 Mayıs 2025

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 18.09 zam verilecek
#Güncel / 22 Mayıs 2025

Senior Group alanında Dünya birincisi oldular
#Güncel / 22 Mayıs 2025

Sürücü belgenizi yanınızda taşıma zorunluluğu ortadan kalkıyor
#Güncel / 22 Mayıs 2025

Fırat üzerindeki duba restoran akıntıya kapıldı
#Güncel / 22 Mayıs 2025

7 Bölgenin 8 Mutfağının gastronomik zenginliği sergilendi
#Güncel / 22 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *