Dış politikamız ve Antep!..

YAYINLAMA: 30 Temmuz 2013 / 20.00 | GÜNCELLEME: 30 Temmuz 2013 / 20.00

Dış politikada Ahmet Davutoğlu ile birlikte uygulamaya başladığımız yeni bölge ve dünya politikamız Türkiye’yi alışık olmadığımız serüvenlere sürüklüyor.

Dış politikada kartlar açık oynanmıyor. Bu yüzden olup biteni tam olarak anlamak da zor!

 

İçerde yapılan değerlendirmeler ve yorumlar, istihbarata ulaşılamadığı için yetersiz kalıyor. Ulaşanların da bildiklerini köşelerine tam yansıtamadıklarını düşünüyorum.

Ama dış basın tam anlamı ile hür. Bilgiye ve istihbarata ulaşabiliyorlar ve özgürce her şeyi yazabiliyorlar.

 

Özgür haber kanallarının başında gelen BBC’nin Türkçe yayını, The Wall Street Journal’ın Nisan ayından beri Türkçe yayın yapması ve dünyanın en etkili gazetesi olarak kabul edilen The New York Times’ın önemli haberlerini tercüme ederek sitesine koyan ‘haberler.com’ sayesinde dış dünyada olup biteni daha iyi takip etmek mümkün oluyor.

 

Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Türkiye Büyükelçiliği baskınından sonra öğreniyoruz ki, hedef bütün elçilik çalışanlarını öldürmekmiş! Saldırıyı gerçekleştiren El Şebab terör örgütü El Kaide’ye bağlı. Örgüt eylemi gerçekleştirirken Somali polisinin arazi olduğu, eylemcilerle bal gibi işbirliği içinde olduğu anlaşıldı.

Güvenliğimiz teröristlerin niyetini farkediyor, otomatik silahlara karşılık veriyor. Özel harekatçıların, “Vuruyoruz, vuruyoruz düşmüyorlar” dediği saldırganların  cesetleri üzerinde yapılan incelemede , giydikleri kurşun geçirmez yeleklerde mermiden etkilenmeyi  önlemek için üç kat çelik plaka bulunduğu tespit ediliyor! Planlı, gaddarca, yok etmeyi hedefleyen cihat saldırısı!..

 

Türkiye oraya hastane götürdü, okullar yaptı, ülkenin altyapısına milyonlarca dolar harcadı, açların karnını doyurdu. Karşılığında ‘ölüm’ reva görüldü!

Nedeni ise, son zamanlarda Türkiye’nin politikasındaki önemli değişiklik!

PKK ile organik bağı olduğu bilinen PYD lideri Salih Müslim’in Türkiye’ye davet edilerek, ‘Kuzey Suriye’de özerk bir yönetim kurulmasına (açıkçasıKuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimigibi)karşı olduğumuzu, gerekirse silahlı müdahale yapılacağını, politikamızdan taviz verilmeyeceğini, kendilerinin de Suriyeli muhalif gruplarla entegre olmayı tavsiye edildiği belirtiliyor.

Burada önemli olan diğer örgüt, El Kaide’nin Suriye’deki örgütü  El Nusra’ya şimdiye kadar iyi davranarak taviz vermemiz, Batı ile ilişkilere zarar verdi. Bu İslamcı örgüt zaten bu yılın başından beri ABD’nin terör örgütü listesindeydi. PYD ile başlayan diyalog, El Nusra’ya karşı alınan tavrın karşılığını El Kaide’nin Somali bağlantısı El Şebab kısa zamanda verdi!

 

İlginçtir, bu son derece vahim terör saldırısı Batı’dan beklenen ciddi kınamayı getirmedi.

Terör örgütleri ile oynaşmanın bakalım daha başka ne kadar gaddar saldırısı ile karşılaşacağız!

İsmini daha önce yalnız okuduğumuz veya duyduğumuz, iyi ki bizden uzaklar dediğimiz, Hamas, Müslüman Kardeşler, Hizbullah, El Kaide ve bağlantıları El Nusra, El Şebab gibi cihat örgütleri artık hayatımızın parçası oldular!

Somali’den Mısır’a ve Suriye’ye olan ilgimiz, demokrasi getirmek için müdahalemiz bizi girdabın içine aldı!

 

Ne olursa olsun, Suriye politikamız başarısız!

Bunu kelime oyunları ile tevil etmenin bir anlamı yok. Gaziantep’in içi onbinlerce Suriyeli ile doldu. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız videolarda net olarak görüyorum ki, gelenlerin çoğunun hiç gitmeğe niyeti yok. Bu insanların sağlık, eğitim, barınma ve yaşam ihtiyaçlarının altından nasıl kalacağımızı tahmin bile edemiyorum.

Başbakan Erdoğan’ın öfkesine hedef olmamak için kurumsal olarak bu şehirde itiraz sesi çıkmıyor!

 

Dün sabah saatlerinde Genel Kurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada sınırımıza dayanan 2000 yaya ve 350 atlı kaçakçı zorla içeri girmek istemiş, zor da olsa müdahale edilerek püskürtülmüş. Bunun şokunu yaşarken akşam saatlerinde de şehrimizi ilgilendiren, bugün manşetimizde okuduğunuz, haberle tedirgin olduk!

 

BDP Merkez Yürütmenin Kurulu'nun bildirisini okuyunca yaşadığım kentte ne kadar güvende olduğumu sorguladım!

“Türkiye'den silah yüklü araçların Suriye'de PYD ile El Nusra arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı Til-Ebyad kentine geçirildiği ileri sürüldü. Bildiride; Özgür Suriye Ordusu'nun 70 komutanının da Gaziantep'te buluştuğu belirtildi.”

 

Kural, kanun tanımayan (bilmeyen değil!)örf, adet ve birazcık da olsa nezaketten bihaber olan Suriyeliler’den Antepliler her geçen gün soğuyorlar!

Geçen gün yaralı çocuğunu hastaneye getiren bir Suriyeli’ye doktorlar çocuğun durumunun kritik olduğu söylüyorlar.Çocuk 3 gün sonra vefat eince babasını arayıp durumu bildiriyorlar ve cenazeyi gelip almasını istiyorlar. Babanın cevabı karşısında doktorlar şok oluyor: “Ben gelmem, siz gerekini yapın, bir yere gömün gitsin!

 

Ben birçok insanın düşündüğünü yüksek sesle düşünüyorum, o kadar! Gaziantepliler tedirgin, hem de çok tedirgin.

Keşke bu tedirginliğimize sağlıklı yanıt verebilecek bir otorite olsa!

 

Dış politikamız ve Antep!..