TOBB seçimlerinin ardından…

YAYINLAMA: 21 Ağustos 2013 / 20.00 | GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2013 / 20.00

TOBB önemli bir seçim devresi geçirdi. Araya hemen bayram tatilinin girmesi konuyu biraz gözlerden sakladı. Ama konuyla ilgili yorum yapmadan geçiştirmek istemedim.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu’nun TOBB Yönetim Kurulu üyeliğini kabul etmemesi sıradan bir olay değildir.

Konukoğlu’na yönetimde koltuk ayrıldığı çok önceden biliniyordu. Kendisi talep etmeden Hisarcıklıoğlu’nun bizzat başkan yardımcılığını teklif ettiğini yakın bir arkadaşım teyit etmişti. 

Yönetimde bir koltuk için kimlerin ne fedakarlıklara katlandığı ortadayken Konukoğlu’nun liste oluşturulurken feragat etmesi, ‘Sanayi Konseyi’i başkanlığı da büyük kentlerin, hep yaptıkları gibi, kendi aralarındaki işbirliği sonucu olmayınca başkan yardımcılığına yakın arkadaşı Mustafa Topçuoğlu’nu önermesi ile seçim defteri kapatılmış oldu.

Adil Bey neden istemedi, burası bence çok önemli. Ankara’da ağabeyi Abdülkadir Bey’le uzun uzun düşündüklerini, geleceğin hesaplarını yaptıklarını tahmin ediyorum.

Çok düşünülerek karar verilmiş bu olayın iki etkeninin olduğunu düşünüyorum. Konukoğlu Ailesi’nin verdiği kararın Gaziantep’i de ilgilendirdiği için üzerinde yorum yapmak istiyorum.

Önce TOBB’un yapısını irdelemek lazım. Birçok kurum gibi TOBB da boğazına kadar  siyasete gömülmüş, iş dünyasının en büyük organizasyonu.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kurumun iç tüzüğü yeniden aday olmasına izin vermemesine rağmen Anayasa Mahkemesi’nin seçimden hemen önce o maddeyi iptal etmesi ve asıl önemlisi Başbakan Erdoğan’ın oluru ile yeniden, hem de rakipsiz olarak seçilmeyi becerdi.

Şimdi böyle bir TOBB, Erdoğan’ın istekleri ve emirlerine karşı gelebilir mi? Daha doğrusu bağımsız çalışabilir mi?

Türkiye’nin hep istikrarı yakaladığını konuştuk, ‘ortak akıl’ dedik, koalisyonsuz hükümetleri daha faydalı olarak kabul ettik ve nereden nereye geldiğimizi birbirimize  anlattık durduk.

Kazın ayağının pek de öyle olmadığı artık aşikar!

Hem ham petrol fiyatı artıyor, hem de kur 2 TL’ye yaklaştı. Akaryakıta sürekli zam yapılacağına göre, hangi enflasyon hedefini tutturacaksınız? Her şey alabora olacak!

2014’ün hemen başlarında önemli montanlarda geri ödeme, iki seçim, belki bir de referandum olacakken Başbakan’ın bütün konsantrasyonu Mısır üzerinde!

Siyasetin, ekonominin önünde olduğu bir Türkiye’de istikrardan, büyümekten ve huzurdan söz etmek kolay değil. Böyle bir konjonktürde sanayi, tüccar ve iş dünyasından gelmesi muhtemel olumsuz eleştirilere karşın TOBB’un nasıl bir tavır alacağını çok merak ediyorum.

Böylesine netameli bir dönemde TOBB’un başkan yardımcılığı ateşten gömlek dersem, az bile demiş olurum diye düşünüyorum.

Gelelim işin ikinci ve daha önemli etkenine

Abdülkadir Konukoğlu bu sene kendi işinden emekli oluyor. Çok ciddi, planlı ve diğer önemli işadamlarına örnek olması gereken bir karar. Bu kararı Anayasa Mahkemesi’nin değiştirmesi de beklenmiyor!..

Böyle önemli kararların uygulamasında ve değişim döneminde hem daha çok çalışmak, hem de berrak zihne ihtiyaç vardır.

TOBB’da çok önemli bir görev; Gaziantep Sanayi Odası Başkanlığını ve kendi holdiginde daha çok çalışma ihtiyacını mutlaka olumsuz etkileyecektir.

TOBB’daki koltuğa sahip çıkmazsanız, durumu idare ederseniz, bu dediklerimi unutun! Ama Adil Konukoğlu’nun şimdiye kadar sorumluluk alıpta yaptığı işleri düşününce, böyle bir görevi kabul etmesi halinde, bu sonbahardan itibaren ülkenin gireceği türbülans da büyük sıkıntı yaşayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Bence ağabey ve kardeşin kararı çok isabetli. İnce elenmiş, sık dokunmuş, tecrübenin imbiğinden süzülürken, içine geleceği okuyabilmenin de tılsımı karıştırılmış…

 

TOBB seçimlerinin ardından…