2020 olimpiyatları bizi uçarabilir…

YAYINLAMA: 06 Eylül 2013 / 20.00 | GÜNCELLEME: 06 Eylül 2013 / 20.00

Yarın Türkiye için çok önemli bir gün!

2020 yaz olimpiyatlarının yapılacağı ülke 100 üyenin gizli olarak kullanacağı oyla belli olacak.

İstanbul’un rakipleri Tokyo ve Madrid. Bizzat Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) yaptığı anket çalışmalarına göre, olimpiyatların kendi şehirlerinde yapılmasını en çok İstanbullular istiyormuş. (İstanbul yüzde 83, Madrid yüzde 76 ve Tokyo yüzde 70)

Yarın Arjantin’de, Buenos Aires’te yapılacak oylama ülke olarak kaderimizi etkileyebilir. Olimpiyatları artık yalnız spor arenası olarak görmek yanlış olur. Tarihin ilk olimpiyat oyunlarının Tanrı Zeus için yapıldığı M.Ö. 776 tarihinden sonra gerçek anlamda ilk uluslararası olimpiyatlar 1896 yılında Atina’da yapıldı. O zamandan günümüze her şey gibi olimpiyatların ruhu da değişti ve para ile politikanın da karıştığı bir arena oldu.

Türkiye’nin henüz dünya genelinde çok tanınan bir ülke olduğunu iddia edemeyiz. Hele Tokyo ve Madrid’e göre çok daha az tanınıyoruz. İşte böyle bir fırsat bir ülkenin önüne çok ender gelir. Olimpiyatların Türkiye’de, İstanbul’da yapılmasının o kadar çok nimetleri var ki, saymakla bitmez! (Negatif yönlerine de değineceğim.)

Olimpiyat ruhunu Türkiye’de geliştirmenin dünyaya vereceği mesaj son derece anlamlıdır. Bunu hakeden bir ülkenin, hele bizim gibi gelişmekte olan bir ülkenin kazançları çok çeşitli, çok yönlü ve bereketli olacağı kesindir.

Madrid Olimpiyat Komitesi, 7 yıl sonra yapılacak olimpiyatlara ülkesinin yüzde 80 hazır olduğunu, yalnız 1.9 milyar dolarlık bir yatırımla bütün koşulları karşılacağını beyan etti. Japonlar da hemen hemen hazır olduklarını, 4.4 milyar dolarlık bir altyapı yatırım bütçesi  ile koşulları tamamlayacaklarını ifade ettiler. Türkiye ise bu konuda hazırlıklarını IOC’ye yaptıkları sunumda 20 milyar dolarlık bir bütçe ile gerçekleştireceklerini belirtti.

Ben olimpiyatların İstanbul’a gelmesinin; a) Tanınabirliğimiz çok artacak b) 7 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Dış kaynaklar olimpiyat yatırımlarına önem veriyor. Bunun yaratacağı katmadeğer, istihdam ve ekonomik sinerji c) Dünyanın olimpiyat organize eden bir ülkeye bakışı olumlu değişeceği için kaderimizi etkileyecek derecede faydalı olacağını düşünüyorum.

Bunun olması için gerekli çok önemli unsurlara sahibiz. Olimpiyatlar ilk kez iki kıta üzerinde yer alan, müslüman bir ülkede yapılacak. Bunun dünyaya vereceği barış mesajını çok önemsiyorum.

IOC Başkanının desteğine sahibiz, açık açık İstanbul’da yapılmalıdır diyor. Ancak bu toplantıda 8 yıl için yeni bir başkan seçilecek.

Şu anda içinde bulunduğumuz politik istikrarsızlık, ekonomideki karamsarlık olimpiyatların ülkemize verilmesi ile son bulabilir veya en azından ibre bu doğrultuda olur.

Eğer kaybedersek, nedenlerini bilmek ister misiniz?

1. Gezi Parkı olayları tüm dünyayı çok fena etkiledi, tahmininizden daha fazla aleyhimize tepkiler gelişti. Demokratik bir hukuk devleti olarak dünya kamuoyunda çok itibar kaybettik. 2. Suriye politikamızı kimse tasvip etmiyor. (Amerika, Fransa ve İngiltere hariç) 3. Müslüman ülkelerin çoğunun bizi desteklemeyeceği, özellikle de etkili birisi olan 435 milyon dolarlık ‘IOC Olimpik Dayanışma’ fonunun yöneticisi ve Milli Olimpiyat Koliteleri Birliği (ANOC) Başkanı Kuveytli Şeyh Ahmet al-Sabah’ın yanımızda olması gerekirken başka bir ülkeye destek vermesi.

Benim kişisel kanaatım son sözü Obama söyleyecek. Hussein Barack Obama eğer samimi olarak isterse, Suriye’nin birazcık vebali varsa, sözünde durur ve ağırlığını koyarak olimpiyatları bize verdirir. Gerisi hikaye!..

 

2020 olimpiyatları bizi uçarabilir…