Tarihi görev

YAYINLAMA: 01 Ekim 2013 / 20.00 | GÜNCELLEME: 01 Ekim 2013 / 20.00

2014 yerel seçimleri Gaziantep için çok önemli bir dönemeçtir. Kader seçimidir. Gaziantep, bölgenin en önemli kenti olması hedefine uygun adımlarla yürüyebilecek mi?

Seçimleri hangi partinin kazanacağı şimdiden belli. Fakat asıl önemli olan kimlerin aday gösterileceğidir. Gaziantep tarihinin en verimli olabilecek 5 yılında görev yapacak belediye başkanlarını seçmek için 6 aydan az bir zaman kaldı ama hala belirsizlik var.

Gaziantep için en önemli ve stratejik kurum büyükşehir belediyesidir. Bu kurumun doğru ve etkili çalışmasıyla ortaya konacak ‘vizyon’ Ortadoğu’daki konumumuzu güçlendirecektir.

Gözünüzün önüne Ortadoğu’nun bütün önemli kentlerini getirin; gelişmişliklerini, finans ve ticaretteki ağırlıklarını düşünün. Sonra da bu kentlerinin yaslandıkları ülkelerin güvenliğini ve istikrarını değerlendirin.

Kafanızda yanıtını bulamadığınız sorular oluşuyor, değil mi? Benim de sizi getirmek istediğim nokta bu zaten… İşte Gaziantep’in önemi burada başlıyor. Altyapısı, sanayisi, ticareti ve stratejik konumundan öte, büyük bir devletin içinde yer alan güvenli bir şehir. Dünyanın gözü buranın üzerinde.

Suriye krizi ile sarsılan, uluslararası çevrelerde şimdilik ‘bekle-gör’ konumuna getirilen Gaziantep, inisiyatifi dışındaki bu gelişmelerden kayıplarını mutlaka önümüzdeki kısa dönemde telafi edecektir.

Çizdiğim çerçevenin içini doldurmak istiyorum. Ortadoğu’nun kalbindeki bu önemli kentin önce sevgiye sonra da birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. ‘Ortak akıl’ deyişini pek tutmuyorum. Bana demokratik gelmiyor. Birileri ‘aklı’ koyacak, diğerleri de ‘ortak’ olacak düşüncesi beni rahatsız ediyor!

Ben Gaziantep markasını bir bütün olarak düşünüyorum.

Artık sınırlarımız içine sığdıramadığımız sanayimizi, Kilis sınırındaki Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nde büyütmeyi sürdüreceğiz. Burada 6. Bölgenin teşvik imkanlarından yararlanıp, OSB’nin limana olan 300 km mesafeyi Hassa-Dörtyol tünelinin yapımıyla 80 km’ye indirip fabrikadan çıkan bir kamyonun 3 saatte malı boşaltıp geri dönmesiyle nakliye gideri ve enerjiden büyük tasarruf sağlanacak.

Ticarette, Irak’a yaptığımız ihracatla yeteneğimizi kanıtladık. Suriye’nin çok tecrübeli bir ticaret ve geçiş ülkesi olduğunu düşünürseniz, buradan elde edilecek mirasın da katkısı ile ticaretimizin daha da güneye ve derinlere ulaşacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Gaziantep’in turizmdeki potansiyeli her geçen gün daha belirgin hale geliyor. Dünyanın bir numaralı arkeolojik kazı alanı Karkamış gelecek sene arkeolojik parka dönüşüyor. Arkeoloji dünyası, ‘Geç Hititler’in gizeminin ortaya çıkarılarak antik kentler tarihinin yeniden yazılmasını bekliyor. Gelecek seneden itibaren Gaziantep’e gelenlerin değişmez uğrak yeri Karkamış antik kenti olacak.

Bir tarım kenti olan Gaziantep, altın değerindeki yerel ürünü antepfıstığı ile değerine değer katıyor. Şimdiye kadar hakettiği önem verilmeyen antepfıstığının bizzat bakanlık nezdinde himaye görmesi ile Gaziantep’e katma değeri artacaktır.

İşte kısaca özetlemeye çalıştığım bu parçalardan meydana gelen bütün, bizi Ortadoğu’nun en önemli şehri haline getirecektir. Bu bütünü pazarlayan da Gaziantep’in şehri emini (sahibi) yani Büyükşehir Belediye Başkanı olması gerekir.

Ben AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzel’e tarihi bir misyon biçiyorum. Bu koltuğa oturacak insanı onun koordine etmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Bakan Fatma Şahin’i bu işten vareste tutmaları, Gaziantep’in hayati Ankara dayanağı için çok önemli. Politikada 15 yılını geride bırakmış engin tecrübe kazanmış, neyin, nereden, nasıl kotarılacağını öğrenmiş bir politikacıyı Antep’e getirerek cenderenin içine sokmak, hem ona, hem de Gaziantep’e istenilen düzeydeki yararı sağlamayabilir kanaatını taşıyorum. ‘Taş yerinde ağırdır’ deyişini Bakan Şahin için kullanabiliriz. O, Ankara’da kalıp, partinin en üst düzeyinde görev alıp, Gaziantep’e çok daha faydalı hizmetler üretebilir.

AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzel, eğer fedakarlık yapıp, aday olma hakkını ertelerse, koordinasyonu çok daha güçlü bir şekilde yapabilir. Hala, eğer birisi bulunmazsa Asım Bey yeniden aday olabilir safsatasını ortadan kaldırabilir! Böylece adı sıklıkla geçen 3 aday adayı düşerse, Ahmet Bey ve ekibi eminim pırıl pırıl bir aday üzerinde mutabakat sağlayabilir. Böyle bir teklifin de Başbakan Erdoğan tarafından geri çevrileceğini zannetmiyorum.

Başkan adayı evvelde, işi gücü bırakıp emlakçılığa soyunan sanayicinin, alacağı hepimizin bildiği tedbirlerle, asıl işlerine dönmesini, haksız ranttan medet ummamalarını sağlamalı. Şimdiki başkanın; ilçe belediye başkanları, sanayiciler, sivil toplum örgütleri gibi marka kent yapıcılarının hepsiyle ‘ayrık’ olmasından alacağı dersle yeni bir sinerji yaratması Gaziantep’in fevkalade yararına olacaktır.

Eğer yeni başkan bütün yaratıcılığını arsa rantına hasretmezse, herkesle kavga etmeyip, gerginlikten uzak durursa, zamanının çoğunu dışarıda geçirmek yerine Gaziantep’in gelişmesine, markalaşmasına yoğunlaşırsa, beşinci yılın sonunda yaratılan katma değerden herkes nasibini alabilir.

Uzer için bunu yapmak bu kadar zor olmasa gerek. Bakalım, bekleyip göreceğiz. Uzer, tarihe nasıl bir not düşecek.

Yıllar yıllar sonra araştırmacılar, tarihin arşivi olan bu gazetedeki okuduklarını değerlendirip, neyin doğru veya yanlış yapıldığını yazacaktır.

 

Tarihi görev