‘Güç’ kavgası…

YAYINLAMA: 25 Kasım 2013 / 18.00 | GÜNCELLEME: 25 Kasım 2013 / 18.00

Büyük resmi görmezseniz, AK Parti-Cemaat kavgasına sağlıklı bir teşhis koyamazsınız.

Kavga’ kaçınılmazdı ve başladı! Nereye kadar mı sürer? Bu soruya net bir cevap verebilecek, taraflar da dahil olmak üzere, kimsenin bulunduğunu zanetmiyorum.

Cemaatın hedefi olmuş, gazeteci-yazar Ahmet Şık’ın değerlendirmesi şöyle:

Adını doğru koymak gerekirse, bu yaşananlar devlete kimin sahip olacağı savaşı.”

Ben biraz daha ötesini düşünüyorum…

 

Amerika bölgeyi terkediyor!

Daha önce de birkaç kez yazmıştım, dünyada ‘Shale Oil and Natural Gas Revolution/Şist Kayası Petrolü ve Doğalgazı Devrimi’ yaşanıyor.

ABD’nin kendi şist kayası kaynaklarından elde ettiği petrol ve doğalgaz, Amerika’yı dünyanın en büyük üreticisi yapıyor. Şaka değil, büyük bir devrim yaşanıyor, 2015 yılında ABD, Almanya’ya doğalgaz ihraç edecek.

 

Böylece Amerika’nın, Ortadoğu’ya göbekten bağlantısı kesilmiş oluyor! Ortadoğu’nun ‘stratejik değeri’, ABD’nin gözünde giderek azalıyor. Bunun bir nedeni de uluslararası ticarette Süveyş Kanalı’nın önemini yitirmeye başlaması. İklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu çevresinde buzlar eriyor. Yakında buradan deniz trafiği, petrol ve doğalgaz taşımacılığı da dahil, mümkün olacak.

 

Cengiz Çandar’a göre “Bütün bunlar, Ortadoğu’yu büyük ölçüde ‘yerel aktörleri’nin kendi aralarındaki ‘itiş-kakış’ ile baş başa bırakılması ihtimalini ifade ediyor. Bu da, elbette, ‘her şey’i etkileyecek önemde bir gelecek demek.

 

Yani, meydan boşalıyor! Neden buraya Türkiye hakim olmasın? Erdoğan hep, dünyanın en önemli 10 ekonomisinden birisi olacağız, demiyor mu? Nasıl olacak bu iş? İhracatı 152, ithalatı 236 milyar dolar (2012 rakamları) olan, 84 milyar dolar dış ticaret açığı veren, petrole tam bağımlılık gösteren bir ülke bu hedefi nasıl başaracak? Demek bir bildikleri varmış!

 

Davutoğlu, ABD-İran yakınlaşmasını biliyordu. Bunun için apar topar Barzani Diyarbakır’a getirildi ve öyle bonkör bir ağırlama yapıldı ki, adamcağız, “Rüyamda görsem olup bitene inanmazdım” demek zorunda hissetti, kendisini!..

Maliki, Ankara’ya davet edildi, yakında geliyor. Suriye konusunda söz bombardımanına ara verildi. ‘Çin füzeleri’ için ABD’ye ‘Baştan başlarız’ dendi.

Gezi Parkı’ devrimi için Davutoğlu’nun ABD’de yaptığı konuşmayı okuyunca, küçük dilimi yuttum! Ne demiş tahmin edersiniz: “Biz Türkiye’deki bu gösterilerin Avrupa’daki gösterilere benzemesinden gurur duyuyoruz.

 

Başbakan Erdoğan’ın Rusya’dan dönerken gazetecilerle sohbetinde söylediği, “Cemaat bizden ne istedi de vermedik. Hangi kolaylığı göstermedik” demesi bana, Gaziantep Sanayi Odası’nı kurarken Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı merhum Mehmet Batallı’nın, Sani ağabeyi (Konukoğlu) kastederek, “Beyefendi ne istedi de  hemen yapılmadı?” imasını hatırlattı. Çünkü, ‘Güç’ elinden kayıyordu, “Neden ayrı bir Oda kuruyorsunuz ki, ne isterseniz yapalım” demek ihtiyacını hissetmişti..

 

Bu da aynı şey! Zaman gelir, bir tarafın diğer tarafa ihtiyacı kalmaz, ‘Güç’ü artık tek başına, kaygısız ve hesapsız kullanmak istediğinde işte böyle olur!

 

Yarın devam…

 

‘Güç’ kavgası…